vanč
|
Mis! Mi smo tudi zagovorniki metode. Če tvoja še vedno spi večkrat na dan bi si jaz izbrala eno uro (recimo ob 12-ih) in bi vztrajala, da se ob tej uri gre spati v posteljo. Tudi, će ti zjutraj ali popoldne spi še v vozičku. Ker si bo točno zapomnila, da se ob tej uri gre pa spat v posteljo in to je dobro tudi za kasneje za vrtec, varstvo. Sej veš, knjiga zagovarja rituale in rutino, ker samo to daje otroku sigurnost. Za dudo pa nekaj časa kar ti dajej v usta, vendar samo ob intervalih, ko imaš za prit v sobo. Če ji vmes pade ji pač pade. Kasneje bo sama poskrbela zase, tako kot naš sedaj. Si sam vzame dudo, medija, naštima se v pozo, ki mu odgovarja in že spimo. Pa še to! Na jetra mi greste tisti, ki apriori pljuvate čez metodo ne da bi sploh prebrali knjigo oz. razumeli bistva metode. Knjiga povdarja, da ob izvajanju metode otrok ne sme čutiti in dejansko ne čuti, da je to kazen. Otroka ne pustiš jokati do onemoglosti (to je celo prepovedano) ampak na zelo kratke intervale (2 min, 3 min, 5 min)se vračaš in ko si ob njem, razlagaš, da ga imaš rad in da ga učiš spat,... Otrok ta stavek razume! Če je majhen dojenček razbere eno sigurnost iz tvojega tona glasu s katerim mu pripoveduješ. Naš je bil star 15 mesecev in je vse razumel celo besede je začel ponavljati za mano (nina nana, sam, nočka, mami rada rada,...). Uvajanje je trajalo 4 dni. Prvi dan je jokal 20 minut (to je prekinjeno, ker vmes hodiš k njemu ga tolažit), drugi in tretji dan 10 min, četrti dan je pa samo še nekaj javkal. Sedaj spimo kot bogovi. Mali se zbuja naspan in dobre volje, zvečer ko je zaspan reče sam, da gre nanat. No, sodeč po tem smo ga verjetno res čist natravmirali in mu naredili več slabega kakor dobrega.