Joe
|
No, jaz pa menim, da takšni koledarji niso samo za foro. Dovoljkrat sem že delal ne preveč zanimivo delo med ne preveč zanimivo razpoloženimi ljudmi (pri obrtniku, v tovarni) in ravno dovolj časa, da se mi je - vsaj zame - pokazala druga vrednost takih slik. Vrednost je v kontrastu in ugodju, ki ga slika kaže. Nekoč sem se čudil, da so v obmorski vikend hiški imeli obešeno sliko z zasneženo (pod)alpsko dolino, sedaj, ko sem starejši, pa čedalje bolj razumem. Radi imamo nekaj presežnega, oddaljenega, sploh če so razmere tu in zdaj bolj neugodne. In seveda je razbitje turobnosti in sunek življenja, če sredi zamazanega prostora, zaspan&utrujen ter vsaj rahlo naveličan brezdušnega delavnika pogledaš lepo nago žensko, ***ki se trudi ugajati ravno tebi***. To je kot reklama za Karibe z enim samim senčnikom na kilometrski bajni plaži, s plačanim all inclusive. In ja, reklami ne bi verjel, za sex vsebine pa imam, kot najbrž večina moških, vdelan in nameščen reality-corrector. Ne gre za to, kaj dejansko je, ampak kako bi lahko bilo. Približek opisa poante koledarjev je tudi v pesmi Toma Waitsa, ki je za Slovence zapeta z grlom Janija Kovačiča. Žal ne najdem cedeja (majko milo, kdo ga ima?!?!?), gre pa nekako takole: tukaj pometam cele noči, za male pare, ni to to, metla pometa z mano, ampak jaz to delam, da bom lahko s svojo punco zapravljal tale zaslužen denar. Tako tudi oni organi in tkiva sporočajo: tu je (lahka in komaj čakajoča) nagrada za ves trenutni, večni trud. In ker je moški po naravi večji ali manjši estet (vizualec za telesne čare), povrhu zazna kontrast med svojo umazano in ono lepo kožo, med popolnoma neapetitlih materiali&mašinami in čvrstim mesom, med delom in posteljnimi užitki, da ne naštevam naprej... ...imajo ti koledarji svojo vrednost. Rad imam tudi naravne, pokrajinske slike (koledarje, olja itn.), vendar niso zamenjava za gole koledarje. Ti morajo biti oz. je zelo komfortno, če so. Kot je Vlado Skale napisal na koncu svoje pesmi Delavska (na pamet, ni citat): To pesem moraš ponavljati vsaj dva meseca, vsak dan, da jo boš do konca razumel. No, za razumetje koledarja je zelo priporočljivo biti moški.
< Sporočilo je popravil Joe -- 30.11.2006 23:06:40 >