Anonimen
|
S pritožbo ne boš uspela. IZVIRNO SPOROČILO: PETRA 21 S hcerko živima pri mojih starših, v ločenem gospodinjstvu. Sem redna študentka. Prejemam socialno pomoč. Če zaprosiš za DSP in živiš v isti nepremičnini s starši ali sorodniki in je ta nepremičnina njihova last, ti pa za souporabo te nepremičnine ne plačuješ najemnine, potem ti od polne DSP (oz. od zneska, ki ti pripada) odbijejo 40%, ne glede na to, da imaš ločeno gospodinjstvo. Kajti brezplačno bivanje v neki nepremičnini po novem zakonu, ki je v veljavi že kar nekaj mesecev, pomeni zagotavljanje strehe nad glavo (to pa so ovrednotili na 40% DSP-ja). najprej šola pol otroci. Ne glede na to, da načeloma to sploh ni slaba ideja, si socialna delavka take izjave ne bi smela dovoliti. Vsak se odloča sam zase in sam nosi posledice. Pol mi je rekla, da ona rabi samo mojo potrdilo o vpisu, drugo za njo ni pomembno. Načeloma drži, če pa striktno gledamo zakon, pa ni res. Poleg potrdila o (rednem) šolanju ona potrebuje še tvoje potrdilo z UE o stalnem bivališču in skupnem-ločenem gospodinjstvu, potrdilo z DURS-a o tvojem premoženjskem stanju oz. katastrskem dohodku in zadnje tri izpiske tvojega TRR. Če vsega tega od tebe ni zahtevala, je to pravzaprav lahko tebi v plus - lahko imaš premoženje, za katerega CSD sploh ne bo vedel. In da mene tako ali tako morajo preživljati v celoti moji starši. Starša bi te bila dolžna preživljati, če bi bila ti samo redna študentka. Ker pa si polnoletna, redna študentka IN mama in imaš še ločeno gospodinjstvo, to pomeni, da si si ustvarila lastno družino (čeprav enostarševsko) in da si sedaj samostojna. Torej te starša nista več dolžna preživljati. Preživljati bi te bil dolžan partner, če bi ga imela (mož ali pa izvenzakonski partner), če pa njega ni, pa takorekoč padeš na rame države. In če mi kaj ne paše, naj se grem pritožiti. Ko sem dobila domov izračun, koliko dobim, mi je seveda odbila okoli 30000 sit. Če vzamemo, da je polna DSP 48.000 SIT, ti ostane okrog 29.000 SIT, ko ti odbije tistih 40% za zagotovljeno bivanje. Predvidevam pa, da ti je odbila še 15% za zagotovljeno prehrano (ker živiš v isti nepremičnini s starši, smatrajo, da ti bodo dali starši, če tebi zmanjka, kar pa seveda pomeni, da so stroški za tvoje preživljanje prej na ramenih staršev kakor na ramenih države), torej ti ostane okrog 21.000 SIT. Torej to pomeni, da ti je res odbila od polne DSP cca. 27.000 SIT: Ampak zakon je RES tak. Če se pritožiš, ne bo pomagalo, razen v primeru, če dokažeš, da starša nimata dovolj dohodkov (cenzus je cca. 81.000 SIT za oba skupaj, torej oba skupaj ne smeta imeti plače oz. dohodkov več kot toliko, kar pa dvomim), da bi karkoli dala še tebi (pa še to bi pomagalo samo za tistih 15% za prehrano, za 40% za bivanje pa ne).
|