Socialna pomoč (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

PETRA 21 -> Socialna pomoč (26.11.2006 16:15:41)

Pozdravljene!
Moja situacija je sledeča.
S hcerko živima pri mojih starših, v ločenem gospodinjstvu. Sem redna študentka.
Prejemam socialno pomoč. Vendar sem mnenja, da mi ni dodeljena pravično.
Prvič, ko sem prišla zaprositi za denarno socialno pomoč, mi je ta ženska , ki denarno pomoč uredi, rekla, da najprej šola pol otroci. Mislim halo?
Pol mi je rekla, da ona rabi samo mojo potrdilo o vpisu, drugo za njo ni pomembno. In da mene tako ali tako morajo preživljati v celoti  moji starši. In če mi kaj ne paše, naj se grem pritožiti.
Ko sem dobila domov izračun, koliko dobim, mi je seveda odbila okoli 30000 sit.
Sem je vštela bivanje, prehrano in oskrbo. Jaz sem ji sicer predložila, kot dokazilo potrdilo o skupnem gospodinjstvu, vendar je ni zanimalo.
Kaj naj naredim.?
Meni se zdi, da ni pravična.

Mi lahko katera pomaga?

Lep pozdrav!

Petra

Kalina -> RE: Socialna pomoč (26.11.2006 16:18:33)

Pritozi se in zahtevajo drugo socialno delavko.

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (26.11.2006 16:50:53)

Ja kaj pa otroške za sebe pol ti prejemaš, če si redna študentka? Ja saj svojega otroka moraš ti preživljati ne tvoji starši, pa sebe tudi. Jas sem tudi imela težave, ko sem bila prijavljena pri starših in sem jim lepo povedala da svoje otroke in mene moram preživljati sama in da to ni dolžnost mojih staršev da nas preživljajo in celo takrat smo imeli skupno gospodinjstvo. Vendar nisem bila študentka. Nevem sigurno se je kaj spremenilo od takrat. Kaj pa štipendijo mogoče zdaj vse to upoštevajo. Grozno, če pravijo prvo šola, naj ti v tej situaciji vendar pomagajo, saj se moraš preživeti in otroka imaš.

ona -> RE: Socialna pomoč (26.11.2006 18:46:10)

Seveda se moraš pritožit na socialno,kot ti je napisala predhodnica

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (26.11.2006 19:32:09)

Pritoži se na socialno ker če živiš v svojem gospodinjstvu se upoštevajo samo tvoji dohodki(preživnina, delnice....).
Pa za štipendijo si zaprosila? Ker pri izračunu štipendije se tudi upoštevajo samo tvoji dohodki. Tako da bi jo brez problema morala dobiti.
Aja pa če se tvoji starši strinjajo, bi lahko podpisali da jim plačuješ najemnino (saj ti niso dolžni dati zastonj bivanja) in bi lahko na socialni zaprosila tudi za dodatek za najemnino. Samo bi bili pa tvoji starši obdavčeni tako da to verjetno ne pride v poštev.
V glavno pritožba in uredi si štipendijo![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (26.11.2006 23:41:23)

S pritožbo ne boš uspela.
IZVIRNO SPOROČILO: PETRA 21
S hcerko živima pri mojih starših, v ločenem gospodinjstvu. Sem redna študentka. Prejemam socialno pomoč.

Če zaprosiš za DSP in živiš v isti nepremičnini s starši ali sorodniki in je ta nepremičnina njihova last, ti pa za souporabo te nepremičnine ne plačuješ najemnine, potem ti od polne DSP (oz. od zneska, ki ti pripada) odbijejo 40%, ne glede na to, da imaš ločeno gospodinjstvo. Kajti brezplačno bivanje v neki nepremičnini po novem zakonu, ki je v veljavi že kar nekaj mesecev, pomeni zagotavljanje strehe nad glavo (to pa so ovrednotili na 40% DSP-ja).
najprej šola pol otroci.

Ne glede na to, da načeloma to sploh ni slaba ideja, si socialna delavka take izjave ne bi smela dovoliti. Vsak se odloča sam zase in sam nosi posledice.
Pol mi je rekla, da ona rabi samo mojo potrdilo o vpisu, drugo za njo ni pomembno.

Načeloma drži, če pa striktno gledamo zakon, pa ni res. Poleg potrdila o (rednem) šolanju ona potrebuje še tvoje potrdilo z UE o stalnem bivališču in skupnem-ločenem gospodinjstvu, potrdilo z DURS-a o tvojem premoženjskem stanju oz. katastrskem dohodku in zadnje tri izpiske tvojega TRR. Če vsega tega od tebe ni zahtevala, je to pravzaprav lahko tebi v plus - lahko imaš premoženje, za katerega CSD sploh ne bo vedel.
In da mene tako ali tako morajo preživljati v celoti  moji starši.

Starša bi te bila dolžna preživljati, če bi bila ti samo redna študentka. Ker pa si polnoletna, redna študentka IN mama in imaš še ločeno gospodinjstvo, to pomeni, da si si ustvarila lastno družino (čeprav enostarševsko) in da si sedaj samostojna. Torej te starša nista več dolžna preživljati. Preživljati bi te bil dolžan partner, če bi ga imela (mož ali pa izvenzakonski partner), če pa njega ni, pa takorekoč padeš na rame države.
In če mi kaj ne paše, naj se grem pritožiti. Ko sem dobila domov izračun, koliko dobim, mi je seveda odbila okoli 30000 sit.

Če vzamemo, da je polna DSP 48.000 SIT, ti ostane okrog 29.000 SIT, ko ti odbije tistih 40% za zagotovljeno bivanje. Predvidevam pa, da ti je odbila še 15% za zagotovljeno prehrano (ker živiš v isti nepremičnini s starši, smatrajo, da ti bodo dali starši, če tebi zmanjka, kar pa seveda pomeni, da so stroški za tvoje preživljanje prej na ramenih staršev kakor na ramenih države), torej ti ostane okrog 21.000 SIT. Torej to pomeni, da ti je res odbila od polne DSP cca. 27.000 SIT: Ampak zakon je RES tak. Če se pritožiš, ne bo pomagalo, razen v primeru, če dokažeš, da starša nimata dovolj dohodkov (cenzus je cca. 81.000 SIT za oba skupaj, torej oba skupaj ne smeta imeti plače oz. dohodkov več kot toliko, kar pa dvomim), da bi karkoli dala še tebi (pa še to bi pomagalo samo za tistih 15% za prehrano, za 40% za bivanje pa ne).

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (13.12.2006 21:27:12)

Se popolnoma strinjam s Kerenso.
Namreč imam prijateljico, ki ima popolnoma ist problem. Moram pa ti rečt, da nobena pritožba in nič ne bo pomagalo...saj si bodo oni našli kakšen izgovor.
Pomagala sem ji napisati pritožbo na odločbo centra za socialno delo, kar je bilo že pred 9 meseci...in moram rečt, da  je ravno prejšnji teden dobila dokončen odgovor.
Pa ne morš vrjet kolk sma se premantrali za to...saj je njihova dolžnost odgovorit na pritožbo v 2 mesecih(po zakonu), kar pa se njim popolnoma fučka, napisali sma kar nekaj pritožb nato so sledili klici na center ter na ministrstvo, nato še pozivi za odgovor na pritožb...v glavnem vse možnosti katere ima človek (dokler še ne vpletaš denarja seveda)..saj so ji na vse to vmes odgovarjali da sploh niso prejeli pritožbe, čeprav je imela potrdilo, da jo je oddala, po 3 mesecih je preko tel klicev ugotovila, da socialna delavka pritožbe ni oddala naprej, čemur  je sledila pritožba na tole delavko, kar so v 2tednih zavrnili kot neutemeljeno...odgovora na prvotno pritožbo pa še kar ni bilo... poslali so ji samo, da če ji kaj ni prav jih pa naj gre tožit..naj sproži upravni spor (kar pomeni...rabiš denar denar denar..na koncu bi pa tak oni imeli prav pa bi še ona njihove stroške mogla plačat)..... no konc tele farse je bil prejšnji teden kot sem že napisala, ko je dobla dokončen odgovor na pritožbo po 9 mesecih...v katerem so jo zavrnili na podlagi zakona, ki so ga prejeli v začetku novembra...katastrofa.... (Kot je že napisal kerensa, da če živiš na istem naslovu, se njim fučka če imaš prijavljeno svoje gospodinjstvo)

Ni mela kaj drugega nardit, kot pa da je šla do te socialne delavke, se ji lepo zahvalila in odkorakala iz pisarne... problem pa je v tem, da je niti menjat ne more...saj je tako določila direktorica tega centra za socialno delo...

V glavnem NE morš vrjet kaj vse se dandanes dogaja...

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (13.12.2006 22:16:43)

Če prav razumem, lahko mamica samohranilka študentka prejema DSP brez da bi bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje?

Urška// -> RE: Socialna pomoč (13.12.2006 23:17:23)

IZVIRNO SPOROČILO: nivess

Če prav razumem, lahko mamica samohranilka študentka prejema DSP brez da bi bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje?

ja

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (14.12.2006 0:08:26)

IZVIRNO SPOROČILO: Teika
problem pa je v tem, da je niti menjat ne more...saj je tako določila direktorica tega centra za socialno delo...

Z vsem se strinjam, Teika, samo s tem ne. Ker ne drži.
Res je sicer, da se pisno prošnjo za zamenjavo socialne delavke (skupaj z za stranko utemeljenim razlogom) najprej odda direktorju CSD-ja. On najprej odloči, ali se mu zdi strankin razlog dovolj, da zamenjavo dovoli ali ne. In recimo, da zamenjave NE dovoli. Odgovor ti morajo poslati pisno, seveda z možnostjo pritožbe v roku 15-ih dni od prejema.
Pritožbe pa ne pošlješ direktorju CSD-ja, ampak naravnost na MDDSZ. Dokončna odločba (pred kakšnimi "finančnimi" spori [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) je njihova. Če oni rečejo NE, imaš sicer še možnosti pritožbe, ampak takrat se pa začne vlečt proti 9-im mesecem, kakor ti praviš.

Pa še en komentar. Omenjenega zakona niso sprejeli letos novembra, ampak lani septembra (kolikor je meni znano). Torej so v prijateljičinem primeru ravnali po zakonu. Žal... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (14.12.2006 15:53:32)

Kerensa...da so ji zavrnili menjavo socialne delavke so utemeljili s tem, da jih je premalo na voljo, saj je ena v bolniški..
...kar se tiče zakona, pa lahko rečem sam to, da so ji prav v odločbi napisali pač...po zakonu, ki je bil sprejet 6. novembra 2006... 
Tako, da jim recimo vrjamem na besedo ane...nisma šli preverjat, kr naju je že minlo do vsega... Tako da mogoče imaš prav...

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (15.12.2006 0:13:19)

Kdo pa ji je zavrnil prošnjo za zamenjavo socialne delavke? CSD sam ali MDDSZ? V vsakem primeru namreč še vedno obstaja možnost pritožbe na tak sklep. Dvomim pa, da bi pomagalo, če so zavrnjen sklep obrazložili s pomanjkanjem kadra.

Kar se pa zakona tiče... sprejet je bil dejansko lani... letos je bila najverjetneje sprejeta samo dopolnitev zakona... če seveda še vedno govorimo o zakonu, po katerem se ureja prejemanje DSP-ja...

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (15.12.2006 11:25:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Urška//

ja

Mene samo zanima kako je to mogoče? A obstaja kakšen zakon za takšne študentske mamice?

Alisa -> RE: Socialna pomoč (23.12.2006 16:15:29)

Jaz bi se pritožla. Pojdi tja in zahtevaj drugo socialno delavko, pa magar naj gre še kdo s teboj pa ti naj povedo kaj ti pripada. Drugače pa si magar malo preberi na CSD na internetu in boš potem malo bolj seznanjena in jim boš lahko tudi sama povedala.
Držim pesti da boš zrihtala!

Urška// -> RE: Socialna pomoč (23.12.2006 21:13:30)

IZVIRNO SPOROČILO: Urška//

ja

Mene samo zanima kako je to mogoče? A obstaja kakšen zakon za takšne študentske mamice?

to glih ne vem, če je kak zakon o tem, vem pa, da študentom-roditeljem pripada socialna pomoč, tudi jaz sem jo dobivala, sicer sem mogla malo zagnjavit tam, ampak je šlo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Anonimen -> RE: Socialna pomoč (25.12.2006 7:26:39)

Nobenega posebnega zakona ni, samo višina štipendije in prihodkov (drugih) naj bi bila pomembna. Potem se pa po običajnem postopku (cenzus) vse skupaj preračuna in po potrebi izplača.

Kolikor je meni znano...

andrejka -> RE: Socialna pomoč (4.1.2007 18:51:52)

Hej!

Ja, vse skupi je mal bedno.
Midva sva poročena, imava svoje gospodinjstvo, on je absolvent pa so na sociali zahteval (poleg še ogromno drugih stvari, tok enga letanja, da te kr mine..), od notarja zapis (k stane 15.000 jurjev--(zato prosm za socialno pomoč, k mam tok dnarja da loh še za notarja zapravlam), da ga njegova mama preživla-ker ga more dokler je študent oz do 26 leta. Sicer je znesek minimalen, odbil ga bojo pa useen.
Čist use si bojo zmislil sam da bojo čim mn dnarja dal.....

Čitsta žalost....

Andrejka

frka -> RE: Socialna pomoč (4.1.2007 22:08:44)

Mislim ,da so te socialne delavke tolk šolane ,da bi lahka vsakemu razložila kakšen zakon obstaja v določenem primeru in da bi se mal potrudile glede prijaznosti saj je to njihova služba . Ker pa one dobijo plačo vseeno al kaj naredijo al kaj zafurajo kerga prikrajšajo jim je pač vseeno .

Stran: [1]