Anonimen
|
Recept za brodet: Količina za 4 osebe 1 kg rib(belih in mehkužcev) Izmed plavih rib:tunino,skušo,palamido izmed belih rib:škrpino,ciplja,barbona,pa še lignje sipe in morsko mačko. 4dag olja,25 dag čebule, 1-2 dag moke,3 stroki česna, 2dl belega vina,sok pol limone ali nekoliko zeliščnega kisa, za zalivanje ribji find,nekaj zrn popra, nekaj brinovih jagod,vejica rožmarina, nekaj kaper, 4 dag paradižnikove mezge, rezne limone,sesekljan petršilj. Ribe očistimo in jih narežemo na koščke,povaljamo v moki ter jih na vročem olju spečemo.Nato olje odcedimo v drugo posodo,mu dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo da ovene.Tedaj dodamo še strt česen,prilijemo vino,dodamo olupljene limonine rezine,malo kisa ali limoninega soka. PO potrebi zalivamo z ribjim fondom.Primešamo še vse začimbe in paradižnikovo mezgo.Vse skupaj zlijemo na ribe.Počasi dušimo pol ure.Ob koncu dušenja dodamo še petršilj. Škampi na buzaro z rezanci ali špageti: Količina za pet oseb: 1,75 kg škampov z oklepi vred 5 dag olivnega olja, 15 dag čebule, 2 stroka česna, 2dl belega vina, 5 dag masla, ena limona in pol, 3 dag paradižnikove mezge, petršilj,sol poper,malo droptin in ribji fond(jaz kar z vodo) za zalivanje. Drobno sesekljano čebulo stresemo na olivno olje, in jo popražimo le toliko,da ovene.Nato dodamo paradižnikovo mezgo in oprane škampe-cele.Dobro pomešamo,prilijemo vino,dodamo maslo,strt česen,tanke kolobarje limone.Prilijemo nekoliko vode.Pokrijemo in dušimo pet do deset minut,če so sveži škampi,če so pa bili zamrzneni pa je dovolj le par minut,drugače razpadejo in so mokasti.Nato solimo poporamo dodamo sesekljan petršilj in droptine,ponovno zavremo.Mdtem so se kuhali špageti ali rezanci,ko so še al dente jih odcedite in stresite med škampe in omako,pomešajte še minutko pokuhajte,da se pašta prepoji z omako in nato srviraj.
< Sporočilo je popravil neva6 -- 25.11.2006 11:35:06 >
|