sarazan -> RE: Vztrajne 2 (90 dnevna dieta) (3.12.2006 14:45:10)
|
Za vse, ki se bolj lovite okoli te diete in niste čisto prepričane, ali delate prav, sem iz interneta skupaj potegnila to: Uvod Dieta, ki je pred vami ni dieta v pravem pomenu besede. Gre bolj za sistem pravilnega prehranjevanja, ki ima za posledico spremembo metabolizma v organizmu in s tem posledično izgubo odvečnih kilogramov. Sprememba metabolizma je pomembna zato, da lahko po prenehanju diete obdržimo pridobljeno težo. Opozorilo: Dieto uporabljate na lastno odgovornost. Avtor teh spletnih strani ni odgovoren za posledicami, ki bi jih pustila ta dieta, zato je ključno, da se pred dieto in med dieto posvetujete z vašim zdravnikom! Predstavitev diete Ciklus diete traja 180 dni oz 6 mesecev. Pojem ciklus diete se nanaša na obdobje od začetka in konca diete. Po koncu ciklusa lahko začnete z novim ciklusom. Upoštevanje ciklusa diete je pomembno in se ga ne sme spreminjati, drugače je dieta lahko neučinkovita in ima posledice za zdravje. Z 90 dnevno presnovno dieto lahko izgubite v enem ciklusu tudi do 25 kg, vendar je gibanje izgube teže odvisno od posameznika. Dieta je uspešnejša pri ljudeh z višjo prekomerno telesno težo, kot pri tistih z manjšo prekomerno težo. Drugi učinki diete poleg izgube telesne teže so lahko tudi občutno znižanje krvnega pritiska (ljudje, ki jemljejo zdravila za krvni pritisk se morajo o prenehanju jemanja zdravil posvetovati z zdravnikom, zato je med izvajanjem diete zaželeno kontroliranje krvnega pritiska in krvne slike), boljše počutje, zmanjšanje apetita in manjša občutljivost na vremenske spremembe. ------------------------------------------------------- Prvih 90 dni V tem obdobju se dejansko izvaja 90 dnevna dieta. Vseh 90 dni se je potrebno striktno držati prehranjevalnih dni po vnaprej določenem zaporedju. V tem času se bo telo očistilo in se navadilo na nov način prehranjevanja. Pred zacečtkom diete je dobro vedeti kako poteka prebavni ciklus. Prehranjevalni dnevi: Prehranjevalni dnevi so najpomembnejši element diete. Njihovo zaporedje in pravilna kombinacija hrane sta odločilnega pomena. Dieta je sestavljena iz 4 rednih prehranjevalnih dni in enega občasnega. Tako imamo beljakovinski, škrobni, ogljikovo - hidratni ter sadni dan. Vsak 29. dan (se ponovi 3x v 90 dneh) pa pride vodni dan. Dieta se začne vedno z beljakovinskim dnem, nadaljuje z škrobnim in konča z sadnim dnem. Ko je 4 dnevni ciklus končan se začne znova in tako ponavlja 90 dni. 29. v mesecu. oz. po sadnem dnevu je vodni dan. ------------------------------------------------------- Drugih 90 dni Ti dnevi veljajo za dneve normalnega uživanja. To pomeni, da začnete spet jesti normalno, začnete mešati beljakovine, škrob in OH. Samo zjutraj za zajtrk jeste sadje. Nekateri se v 90 dneh navadijo na novi način prehranjevanja, zato ostanejo na sistemu ločevanja, vendar je treba tu poudariti, da lahko ločujejo hrano, ne smejo pa nadaljevati z dieto!. Ločevanje poteka npr.: da za kosilo pojejo samo beljakovine, za večerjo pa samo škrob. Naslednji dan OH in za večerjo spet beljakovine, itd... Splošni nasveti - Dieto morate prekiniti po 90 dneh in počakati 90 dni do novega ciklusa!!! - Za zajtrk je obvezno sadje (tako v 90 dnevni dieti, kot 90 dnevnem premoru), saj organizem iz njega črpa integrirani sladkor, s katerim se hrani živčni sistem in pomaga pri presnovi hrane! - V kolikor vam teža v prvih 10. dneh ne pade ne izgubite upanja in volje in izpeljite dieto do konca, saj lahko nenadoma izgubite tudi do 4 kg. Ljudje z večjo prekomerno težo hitreje izgubijo kg! - V času diete se lahko pojavijo alergije, zato je potrebno pojesti košček jedilne čokolade - Ne menjajte dnevov, ampak se striktno držite zaporedja beljakovinski dan, škrobni dan, OH dan in sadni dan - Pred začetkom diete obiščite zdravnika in si izmerite krvni pritisk in preglejte krvno sliko. Vsaj 1x mesečno obiščite zdravnika, ki bo izmeril vaš pritisk in krvno sliko. - Dieta je primerna tudi za osebe z zvišanim krvnim pritiskom, vendar če jemljete zdravila proti pritisku jih ne prenehajte jemati brez vednosti in posvetovanja zdravnika!! - Za kuho uporabljajte kakovostno olje (priporočamo olivno olje), seveda v čim manjših količinah in začimbe - Upoštevajte čas med obroki. V kolikor vas zvije, si privoščite manjšo količino sadja ali pa spijte vodo ali sadni sok. - V kolikor pijete svež, naravno izstisjen sok morate vedeti, da je to isto kot bi pojedli sveže sadje in se šteje kot en obrok! V kolikor ne zdržite brez kupljenih sokov, priporočamo GAZIRANE pijače, ker imajo manj sladkorja. Prav tako lahko pijete nesladkani čaj ali črno, nesladkano kavo. - Dnevno morate spiti vsaj 1,5 l vode - Ne pozabite na rebro čokolade pri OH dnevu, zaradi alergij - Pri zaužitju obroka si vzemite čas in vsak košček dobro prežvečite - Pri zauživanju obroka ne pijte vode ali čaja, saj s tem razrečite prebavne sokove in jim tako preprečite uspešno razgradnjo. Vodo ali čaj spijte vsaj pol ure po obroku - Nikoli ne pijte mleka med obrokom, saj mleko preprečuje želodčnim sokovom razgradnjo hrane. Nasplošno mleko pijte samostojno, v čim manjših količinah saj deluje kot samostojen obrok. - Ko boste na dieti ne pozabite na razgibavanje, saj že preprost polurni sprehod pomaga vašemu telesu - Preveč soli v dnevni prehrani preprosto ni zdravo. Pri mnogih ljudeh lahko prevelika količina soli dvigne krvni tlak na nezdravo stopnjo in zadržuje vodo v telesu. Poskušajte sol nadomestiti z okusnimi začimbami ------------------------------------------------------- DAN 1 - BELJAKOVINSKI DAN Kaj spada pod beljakovine: Meso, sir, jajca, mleko, špinača, ohrovt, brstični ohrovt, repa, cvetača, soja, sojini kalčki, zelje, paradižnik, pesa ... Beljakovine so velike molekule, sestavljene iz manjših enot imenovane aminokisline. Aminokisline navadno najdemo v rastlinskih ali živalskih beljakovinah. 8 aminokislin telo ne more samo proizvajati, zato jih moramo dobiti iz hrane, ki jo jemo. Beljakovine so potrebne za ohranjevanje tkiva in za vzdrževanje rasti, saj so naša telesa (lasje, mišice, nohti,..) v glavnem zgrajene iz njih. Služijo tudi za izdelovanje hormonov in drugih psihološko aktivnih sestavin. Prehranjevanje: ZAJTRK: za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ... Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!! KOSILO: Za kosilo je potrebno jesti beljakovine. Primeri jedilnikov: 1. 2 kuhana ali pečena nemastna svinjska zrezka (tudi govedina, perutnina, ribe ali morski sadeži) temu dodajte kos kruha in zelenjavo (lahko kuhano - korenček, ohrovt, brokoli, ... ali pa neomejeno količino sveže zelenjave - solata, paprika, zelje, ...) V solato ne mešajte fižola, koruze ali graha, ker je to škrob in spada pod škrobni dan!!! 2. 2-3 večje kose sira, košček kruha, solata, voda 3. 2-3 jogurte (čisti jogurt), solata, kos kruha, voda 4. 2-3 kuhana jajca, solata ali kuhana zelenjava, voda ali nesladkani čaj Ob vsakem jedilniku na koncu pride še čista juha (zelenjavna ali goveja, kokošja, gobova, brez rezancev, fritatov ali drugih nezelenjavnih dodatkov). Juho je potrebno popiti na koncu, ker se prebavlja dlje kot ostala hrana. VEČERJA: Za večerjo pojeste polovico tega kar ste pojedli za kosilo! Obvezno je, da pojeste samo polovico in nič več. DAN 2 - ŠKROBNI DAN Kaj spada pod škrob: Riž, fižol, grah, koruza, soja, leča, čičerika, krompir ... je kompleksen ogljikov hidrat, ki sodi v skupino polisaharidov. Rastline tvorijo škrob in ga skladiščijo kot rezervno hrano. Ko pojemo škrob, ga telo razgradi v glukozo, vir energije. Prehranjevanje: ZAJTRK: za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ... Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!! KOSILO: Za kosilo je potrebno jesti škrob. Primeri jedilnikov: 1. pasulj (brez mesa), dodajte kos kruha in zelenjavo (lahko kuhano - korenček, ohrovt, brokoli, ... ali pa neomejeno količino sveže zelenjave - solata, paprika, zelje, ...) 2. pečen (v pečici, ne ocvrt) ali kuhan krompir, kos kruha, zelenjava 3. kuhan ali popečen riž, solata, kos kruha, voda 4. mrzla mešanica fižola, koruze in graha (brez jajc ali drugih beljakovin), začinjena, kozarec vode ali nesladkanega čaja, kos kruha Ob vsakem jedilniku na koncu pride še čista juha (zelenjavna ali goveja, kokošja, gobova, brez rezancev, fritatov ali drugih nezelenjavnih dodatkov). Juho je potrebno popiti na koncu, ker se prebavlja dlje kot ostala hrana. VEČERJA: Za večerjo pojeste polovico tega kar ste pojedli za kosilo! Obvezno je da pojeste samo polovico in nič več. OPOZORILO: na rižu, krompirju ali pasulju začinite z soljo, poprom, vegeto, origanom, pelati ali ketchapom. Po okusu seveda, vendar naj bodo začimbe prisotne saj so dobre za vaše telo. DAN 3 - OGLJIK. - HIDR. DAN Kaj spada pod škrob: Sladkor, testenine, pice, sladkarije, ... Ogljikovi hidrati dajejo našemu organizmu energijo in so nepogrešljiv vir energije za normalno delovanje možganov in centralnega živčnega sistema. Če uživamo več ogljikovih hidratov kot jih telo lahko pretvori v glukozo ali glikogen (v jetrih in mišicah), se kopičijo v maščobnih celicah. Delimo jih na: - Monosaharidi so ogljikovi hidrati, ki jih sestavlja samo ena molekula, rečemo pa jim kar sladkorji. Najdemo jih v kot glukozo v medu in sadju, ter fruktozo v sadju), ter v melku kot galaktoza. - Disaharidi so ogljikovi hidrati z dvema molekulama in to so beli sladkor iz sladkorne pese ali sladkornega trsa; dobimo jo v pivu in koruzi. - Polisaharidi so ogljikovi hidrati z več molekulami: glikogen v jetrih in mišicah (meso); škrob, ki je sestavljen iz več molekul glukoze, vsebujejo pa ga sledeče rastline: žitarice (pšenica, koruza, riž, rž, ječmen), gomolji (krompir), stročnice (posušen grah, leča soja). Te ogljikove hidrate imamo v škrobnem dnevu zato jih v tem dnevu ne jemo!! Slabosti OH: - enostavni ogljikovi hidrati stimulirajo pankreas (trebušno slinavko), da proizvaja velike količine insulina. Insulin znižuje količino sladkorja v krvi in s tem povzroča občutek lakote. Poleg tega pa visoka proizvodnja insulina stimulira proizvodnjo maščob. Insulin dela in skladišči maščobe. - enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo trigliceride (maščobe) v krvi, kar pospešuje nastanek kardiovaskularnih obolenj; - enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo holesterol v krvi; - enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo sečno kislino v krvi, kar lahko povzroči nastanek protina (oblike artritisa). Ker so OH najbolj krivi za naše kilograme, je tu potrebna stroga vzdržnost in prava izbira ogljikovih hidratov. To ne pomeni, da jih moramo popolnoma odstraniti iz jedilnika, saj so pomembni za naše telo, potrebna je samo prava količina, zato v našo dieto spadajo naslednji OH: Naravna pica z sadjem ali zelenjavna (brez beljakovin), testenine z paradižnikovo ali gobovo omako brez mesa ali drugih beljakovin, slano pecivo v velikosti pice, ... Prehranjevanje: ZAJTRK: za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ... Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!! KOSILO: Za kosilo je potrebno jesti jedi z OH. Primeri jedilnikov: 1. pica z enovrstnim sadjem ali pa paradižnikom (ter drugo zelenjavo) in začimbami, kozarec vode 2. slano pecivo v velikosti pice, voda 3. testenine z zelenjavno, paradižnikovo ali gobovo omako brez mesa VEČERJA: Sladkarije! Da, prav ste prebrali, majša količina sladkarij. Primeri jedilnikov: 1. 3 kosi peciva 2. večji kos torte 3. 3 kepice sladoleda Na koncu pa obvezno 1 ali 2 rebri jedilne čokolade za preprečevanje alergij! DAN 4 - SADNI DAN Sadje je polno vitaminov in energije, zato bo vaše počutje dobro in bo preprečevalo prehlade, ki so v zimskih dneh pogosti. Kmalu bo postal sadni dan vaš najljubši dan v dietnem ciklusu, saj se bo apetit zmanjšal in bodo sadni dnevi olajšanje po 3 vsebinsko bogatih dnevih. Prehranjevanje: ZAJTRK, KOSILO, VEČERJA in MALICA: za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ... Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!! V SADNEM DNEVU JE POTREBNO POJESTI MEŠANO SADJE, TOREJ ZA ZAJTRK ENO VRSTO, ZA KOSILO DRUGO VRSTO, ZA MALICO TRETJO VRSTO SADJA IN ZA VEČERJO 4 VRSTO SADJA!!! 29. DAN - VODNI DAN Ta dan pride po sadnem dnevu, vsak 29 dan od začetka diete. Torej boste imeli v 90 dneh 3 vodne dneve. Namenjen je popolnemu očiščenju telesa. Vodni dan je najtežji, vendar pa boste njegov pozitivni učinek čutili najmanj dva tedna. Pri vodnem dnevu lahko shujšate tudi do 2 kg! Prehranjevanje: ZAJTRK, KOSILO, VEČERJA in MALICA: spijte ogromno naravne, čiste vode!
|
|
|
|