minki76
|
Joj, moram tu nekaj napisat, ste me kr požgečkali... Ja res je, kot je nekdo napisal, uspešno lahko izmikaš sladkarije otroku do nekje 3 let. Največji problem je vrtec, sploh če dovoljujejo sladkarije, in ker v našem najprej so, je valda naš jedel tam ves klump ki so ga starši pridno noslili. Se mi je kr srce trgalo, ko sem videla s čim jih hranijo in seveda tudi mojega otroka. In po dobrih 2 letih se je vodstvo vrtca odločilo, da zdaj pa je dovolj s sladkarijami, in so jih ukinili. Hvala bogu!!!! Verjetno sem bila prevečkrat tečna s tem, ko sem jim govorila, da naj starši doma svoje otroke filajo s čim hočejo, v vrtcu pa naj jedo hrano katero tam dobijo, in da naj že enkrat prepovejo staršem nosit sladkarije v vrtec. Tudi jaz mislim, da čisto prepovedat sladkarij ne moraš, ker ko je otrok enkrat tako velik, da lahko gre sam v trgovino, si bo valda kupil, kar bo sam želel. Ni pa jih treba z najslabšimi in najbolj poceni saldkarijami filat. Ker če jih že od malega navajaš na bolj kvalitetno hrano, se tudi kasenje ne bodo želeli slabše prehranjevati. To je samo od nas odvisno, kaj nudimo otroku. Včasih je bilo drugače; ljudje so se definitivno veliko bolj zdravo prehranjevali. Ni še bila tako onesnažena zemlja in ozračje. Ker je bila kriza, so pojedli veliko manj mesa kot danes. Jedli so bolj kvalitetno. Danes pa imaš res veliko srečo, če še kje dobiš kako staro vrsto žita, in nasploh zelenjave. In žalostno je, da te nove vrste semen obrodijo samo 1x. Glede sadnih sokov in nasploh pitja; Jaz sem zagovornik vode. In moj otrok pije samo vodo in za njo tudi sam prosi. Ker mu nudimo dovolj raznoliko , zdravo, kvaletetno in hranljivo hrano, mu ne rabimo dajat še vsega naštetega v pijači. Ko bi vedeli s čim so špricani agrumi, verjetno v življenju več ne bi povohali pomarančnega soka. Glede čokolade; verjetno je nekdo mislil, za mlečno čokolado vse tisto, me je kr mrazilo ko sem brala, ker bog ve kaj vse je v Milki...Zato pa mi je bilo vedno slabo po njej. Za kako kvalitetno čokolado, od 70% kakava navzgor, to najbrž ne velja. Te čokolade pa itak ne moreš pojesti-polizati več kot košček ali 2, za otroke pa itak ni priporočljiva. Pa vseeno naznaje, pazite kaj konzumirate in naj vam ne bo vseeno za vašega otroka in zase. In ne se ozirati nase v smislu, eh kaj zdaj, saj jaz sem tud veliko sladkarij pojedel/la. Tiste so bile vredu, te danes pa več niso, pa čeprav piše na embalaži enakokot pred 30 leti. In da se vrnem k temi; Bi se kr strinjala, da sladkarije povzročajo še dodatno hiperaktivost in še marsikaj slabega. Sladkor je ena večjih in težjih odvisnosti. Poskusite 1 teden brez, pa boste videli kako in koliko ste odvisni. Tako kot je spet nekdo omenil,da ne boste kasnjeje hodili na klinike za hujšanje, zaradi vašega prepričanja, saj otrok mora nekaj sladkega pojest, ker je to dobro za moč. Pa lahko bi še pisala do Božica, pa ne bi bila gotova...
|