Zahi
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Zahi, si gledal kdaj angleško humoristično serijo Yes, Minister? No, tam državni sekretar lepo razloži ministru, zakaj mora država podpirati kajenje: upokojencev je vse več, vse dlje živijo. Zelo verjetno je, da bo nekdo, potem, ko se je upokojil, živel še vsaj 15 let. Za takega upokojenca mora država dati malo morje denarja v obliki pokojnin in drugih prispevkov (da ne govorimo o tem, da je vse manj otrok, posledično vse manj delovne sile, ki bi prispevala denar za pokojnine). Če pa imamo nekega kadilca, ki že dvajset, trideset let verižno kadi, je velika verjetnost, da upokojitve sploh ne bo dočakal ali pa bo umrl v nekaj letih po upokojitvi. Sicer bo morala država odšteti kar nekaj denarja za vse bolniške in zdravljenje te osebe, a še vedno manj kot za zdravega upokojenca. Isto velja za alkohol. Žalostno, a resnično. Sicer pa mislim, da tu ni problem v državi, temveč v nas samih, v naši družbi, kulturi. Že od malega vidimo, kako starši vsakemu obiskovalcu tankajo kozarec vina za kozarcem. Vsako praznovanje izkoristimo za nalivanje in več kot ga nekdo nese, večji junak je. In posledično postane alkohol nekaj sprejemljivega, ker nas obdaja na vsakem koraku. Isto velja tudi za nikotin. Po drugi strani pa npr. THC uporablja omejeno število ljudi omejen čas (npr. mladina v starosti 15-25 let). 90% ljudi moje starosti, ki jih poznam, je občasno skadilo kakšen joint (jaz ga nikoli nisem). Od teh sta samo dva postala odvisnika. A ne od travice, kokaina,... temveč od ..... alkohola. Za ta dva sem prepričana, da bi v vsakem primeru postala odvisnika, ker sta taka človeka - samodestruktivna. Ostali občasni uporabniki travice so danes vsi po vrsti na različnih področjih uspešni ljudje, ki trave ne kadijo več, ker so jo prerasli, alkohol spijejo občasno - drog torej ne izkoriščajo. sem gledal Yes, Minister.. zelo "poučna" nanizanka se pa strinjam s tabo.. mogoče je malo preveč kruto, je pa realno dejstvo.. vsekakor država več dobi od umrlega upokojenca kadilca.. kot živečega upokojenca nekadilca.. no.. od samega THCja telesno ne boš odvisna.. od alkohola, nikotina in kofeina pa prekleto boš.. vsak posameznik pa poseže po določenih drogah.. beg pred realnostjo, zabava, družba, družbena tradicija ipd.. destruktivni ljudje se bodo uničili tako ali drugače.. ker imajo pa na voljo legalno alkohol.. je to pač najbolj pogost dejavnik odvisnežev v državi.. če bi mogoče te ljudje namesto alkohola kadili travo.. bi bilo mnogo manj propadlih družin, zdravljenih staršev, izgub služb, zdravljenja srca in ožilja, jeter, prebavnega traka itd itd itd.. ampak.. država ima več od tega kot od THCja.. torej ljudje.. pijte pijte.. nikar ne kadite.. saj je to "brezplačno"..
|