skuštrana
|
80% jih je narejenih kar tako, ker se jim ne ljubi pazit na presredek. Tole pa tako zelo drži, da bolj ne more. Jaz sem prvič rodila v Celju, deklico težko 3150g, veliko 51cm, obseg glavice 34cm in bila full rezana...Drugi porod v Postojni, deček, velik 55 cm, težek 3840 in niti enega šiva, ker se je babica ves čas full trudila in mi cuvala presredek... Tole sem našla v januarski izdaji revije zdravje, pa bom en del prepisala.. Je pa članek o mednarodni konferenci rojstvo, ki je potekala v Ljubljani in katere gost je bil prof. Marsden Wagner, direktor oddelka za zdravje žensk in otrok pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Piše še, da je bil na tej konferenci zelo kritičen, do obporodne skrbi v Sloveniji NEPOTREBNO TRPLJENJE Opozoril je, da sodi Slovenija med tiste države (tudi vzhodna Evropa in Rusija), v kateri je porod še vedno v veliki meri "medikaliziran". Zanj skrbijo predvsem zdravniki, medtem ko so babice in celo ženske same potisnjene v ozadje. Posledica tega naj bi bila prevelika uporaba nevarnih, invazivnih postopkov in zdravil. Od postopkov med porodom, ki jih znanstvena priporočila odsvetujejo, v Sloveniji pa so še vedno v uporabi, navaja klistir, britje, omejevanje pitja in hranjenja, rutinsko uporabo intravenskega katetra, rutinsko uporabo CTG-ja,, lego na hrbtu med porodom, prepogosto uporabo zdravil za sproženje in pospeševanje poroda in prepogosto epiziotomijo - prerez vulve. Prof. Wagner ugotavlja, da številni zdravniki v Sloveniji še vedno verjamejo, da je porod na domu nevaren, čeprav raziskave kažejo drugače. Povedal je, kako naj bi epiziotomija, ki so jo tudi drugod po svetu izvajali z namenom, da se nožnica ob porodu ne bi nasilno raztrgala, povzročala prav nasprotno in je tako v resnici potrebna pri manj kot desetini porodov. V Sloveniji, pa jo po podatkih, ki jih je zbral, še vedno izvajajo pri več kot polovici žensk. Prevelika je tudi uporaba zdravil za spodbujanje poroda, ugotavlja. Humanizacija poroda in povečana vloga babic naj bi totej nepotrebne postopke in zdravila zmanjšala.
< Sporočilo je popravil skuštrana -- 17.11.2007 21:58:30 >