frrrr
|
ojla, evo mene... Jaša je iz minute v minuto boljš... že prav lepo diha, čeprav še vedno mau zamašen nosek... očitno je to ena taka extra hitra viroza... smo jo vsi fasali - v petek očka, iz torka na sredo pa še midva s tamaučkom je pa to očitno res posledica več faktorjev skupaj (do sedaj sem mislila, da je Jaša zaradi dojenja imun na tovrstne viruse, ker dobi protitelesca od mene... pa temu očitno ni tako): -> viroza, ki nama jo je očka uturil -> sprehodi so bili v delu dneva, ko je bila temperatura nad 5 stopinj (kolk je pa v vetru pa ne vem ), vendar nisva uporabljala šala ali kakšne pleničke... tut dude ne prenaša -> v zadnjem tednu je bil med sprehodom vsaj pol poti buden in se na veliko smejčkal, kazal jezička,... v sredo (zjutraj se je zbudil s polnim nosom, potem bilo pa vse ok) sem ga kr ignorirala, da je imel zaprta usta vglavnem gre na bolje in punce, očitno je včasih treba mau paničarit... kot naročeno sem brala v Otroku in družina čez vikend kako obravnavat temperaturo pri otrocih do 6. meseca starosti... in res, ko je termometer nad 37 pokazal, sem poklicala in povedala kako in kaj... pa so mi rekli naj se kr pokazat prideva... če bi bila manj panična (do sedaj se mi je zdelo, da nism ), bi se zadevca razširila na ušesa, pol bi bla pa kriza Evik, hvala za nasvete, podporo in skrb je lepo vedet, da nekoga skrbi za tvojega cukrčka... same fejst babnce ste na tem forumu zdej pa mejniki v otrokovem razvoju... tk bolj na hitr, ker se mi ne da celega članka pisat našla sem ga pa v reviji Dojenček (posebna izdaja revije SuperMami, ki pa mi ni všeč), katera ima same zanimive članke in jo kr od začetka do konca prebiram mi je kolegica primerke vseh teh revij prinesla, pa morm rečt, da sta mi Moj malček in Otrok in družina edini na nivoju... no, pa tale posebna izdaja Dojenček in posebna izdaja Nosečnost (to sem že v času nosečnosti pogruntala) sem pa res naredila povzetek, a ne še začela nism... no, pa gremo: - prvi mesec bom spustila... gremo kr na drugega - 2. mesec: med ležanjem na trebuhu dvigne glavo in del prsnega koša, ter s pogledom spremlja človeka ali predmet, ki se giblje v njegovi bližini... lahko se celo oglaša s spuščanjem različnih glasov - 3. mesec: leže na trebuhu dvigne tako glavo kot tudi prsni koš... ljudi grabi za lase in oblačila... lahko drži ropotuljico in maha z njo... leže na trebuhu opazuje svoje roke ali premika igračko... lahko se obrne na bok, vendar le v eno stran... obrne se v smer, od koder prihaja znan glas - 4. mesec: glavo drži dvignjeno brez opore... dolgo časa se lahko igra z ropotuljico in prime obroč, s katerim je pripasan v sedežu... kaže zanimanje, ko vidi materino dojko ali stekleničko... glasno se smeje, čeblja... se obrača za virom zvoka... lahko že sam prime ropotuljico, ki mu jo približamo - 5. mesec: se igra z igračami, stegne rokico za predmetom... smehlja se svoji podobi v ogledali in z njo čeblja... ko mu ropotuljica pade iz rok, gleda za njo... v sedečem položaju se trdno oprime predmetov in za nekaj trenutkov tudi samostojno sedi - 6. mesec: med ležanjem na trebuhu se že opre na iztegnjene roke... leže na hrbtu dvigne glavo in se oprime za prste na nogah... smehlja se svoji podobi v ogledalu in čeblja z njo... kadar mu ropotuljica pade na tla, se steguje za njo... lahko že kaže strah pred tujci... najbrž bo že samostojno sedel, morda celo stal, če se bo česa držal - naprej pa drugič... je pa tako, da ne smemo preveč gledat na to kdaj kdo kaj zmore, ker je vsak otrok individum in pač doseže določene cilje hitreje, druge počasneje... ravno prej mi je prijateljica rekla, da so jo pri dveh letih peljali k zdravniku, ker ni govorila smiselnih besed - zdravnik jih je odpravil z razlago, da vse ob svojem času, važno da razume kar ji govorijo - in res je napočil čas, ko je začela še preveč govorit vglavnem, ne se obremenjevat s temi dosežki in uživajte vsak trenutek s s vojimi malčki... pa dajte jim občutek, da ne potrebujejo vedno bit najboljši - je dost, da se potrudijo, pa čeravno so nekje v sredini ali celo med zadnjimi... dost za dans... grem še pod tuš, perilo obesit in spat... lahko noč in eno bolho na pomoč
|