GATA
|
Kdo lahko uveljavlja pravico do nadomestila plače zaradi nege ožjega družinskega člana? Moja vprašanja se nanašajo na bolniško. Vprašanje je mogoče malo nenavadno. Z možem sva ločena, živim z najino štiriletno hčerko, mož se je odselil. Kljub temu, da sva ločena, se glede varstva hčerke ter skrbi zanjo vse dogovarjava brez težav. Težava pa je nastala pri zdravniku. Pred kratkim je najina hči zbolela, zato nekaj časa ni mogla v vrtec. Ker sem ravno v tistem času imela v službi neodložljive obveznosti, sva se z bivšim možem dogovorila, da bo bolniško koristil on. Vendar pa so mu pri zdravniku zatrdili, da nima pravice do koriščenja bolniške, ker ne živi skupaj s hčerko. V zvezi s tem me zanima ali so informacije, ki sem jih dobila pri zdravniku, res točne. Zanima me tudi koliko dni lahko koristim bolniško za nego otroka ter ali mi pripada bolniška v primeru, če bi bila hčerka sprejeta na zdravljenje v bolnišnico. Informacija, ki ste jo dobila pri zdravniku, je na žalost točna. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Ur. L. RS, št. 9/92 s spremembami in dopolnitvami) v 30. členu pogojuje pravico do nadomestila plače zaradi nege ožjega družinskega člana (zakonca, otroka) z bivanjem v skupnem gospodinjstvu. Kot skupno gospodinjstvo Zakon o prijavi prebivališča ( Ur.l. RS, 9/2001) šteje skupnost posameznikov, ki izjavijo, da stalno prebivajo skupaj in skupaj porabljajo dohodke za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb (kot na primer za stanovanje, hrano,šolanje otrok ipd.). Evidenco skupnih gospodinjstev vodijo upravne enote, skupno gospodinjstvo pa je vezano na prijavo stalnega oziroma začasnega prebivališča, kar je razbrati iz Zakona o prijavi prebivališča. V zvezi z vašim drugim vprašanjem, ki se nanaša na število dni, za katere vam pripada pravica do nadomestila plače za nego ožjega družinskega člana ali preprosto rečeno koliko dni ste lahko v posameznem primeru bolezni vaše hčerke na bolniški, pa vam odgovarjam takole: če je otrok star do sedem let oziroma je zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadet, ste lahko doma z otrokom ( in ob tem prejemate nadomestilo plače) največ 15 delovnih dni, za nego starejšega otroka do 18 leta pa največ do 7delovnih dni. Če to terja zdravstveno stanje otroka, lahko pristojni imenovani zdravnik pri ZZZS izjemoma podaljša trajanje pravice do nadomestila plače, vendar največ do 30 delovnih dni za otroke do sedmega leta starosti let oziroma zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka, za starejše otroke pa do 14 delovnih dni. V izjemnih primerih lahko pristojni organi zavoda podaljšajo pravico do nadomestila plače še za največ 6 mesecev oziroma, če to zahtevajo posebno huda poslabšanja zdravstvenega stanja tudi za daljše obdobje. Za ugotavljanje in ocenjevanje upravičenosti do bolniške zaradi nege otroka je pristojen za prvih 7 dni (oziroma 15 dni za otroka do sedmih let starosti ter zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadetega otroka) otrokov osebni zdravnik, za presojanje upravičenosti do daljše zadržanosti pa imenovani zdravnik ZZZS ali zdravniška komisija ZZZS. V primeru, da bi bila vaša hči hospitalizirana, vam pravica do nadomestila plače ne pripada, razen, če bi bila napotena na zdravljenje v tujino. Izjemoma pripada pravica do nadomestila plače zaradi nege hospitaliziranega otroka, če mati otroka doji in zato ostane skupaj z njim v bolnišnici. Objavljeno: 15.3.2005 tole je bilo objavljeno na ZVEZI POTROŠNIKOV SLOVENIJE: http://www.zps-zveza.si/ZPSstrani/zpsV1.0.nsf/GlavniFrame?OpenFrameSet&DelSpleta=SVETOVANJEFrameset?OpenFrameset&Vsebina=0/9FD9CEB054D9FEA0C1256FC500569EE6?OpenDocument&
|