|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  12 13 [14] 15 16   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: AVGUST 2005
21.8.2006 13:00:33   
ery
Tia74, hehe, to mene ves čas našedva sprašujeta kje je dec, če sama kam grem. Obup! jaz se že zaradi tega živčna-resnično najedata!

Jessy, ja bom poročala, čeprav mislim, da bova z mami spet na bojni nogi in nekaj časa brez besed. Ma na živce mi gre to vtikanje... ma bo že bolje.

jessy, noro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Kakšen fotelček!!!!!!!!!!!!!!!!! Kok je dobr. Res!!!!!!!!!!!!!! Enkratna si, da kaj takega narediš. Imaš pa res ustvarjalno žilico..

Zdej morm pa spet delat, moram napisati seznam. za ravnateljico...

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 326
21.8.2006 13:10:40   
tina104
Tamala, tudi jaz držim pesti za službo!
Tudi jaz sem bila danes na zavodu za zaposlovanje, sem se šla prijavit, ker mi je porodniška potekla. Tako brezvezno letanje tja, naslednji teden pa se moram it odjavit.

Ery, res nič ne bi bilo, če bi te samo vprašali, kaj se je jokala, ne pa da se vtikajo v vse možno. Tako je, če živiš s starši, vsaj moji so taki. Hvala bogu ne živim doma, ker potem bi bilo še huje. Moja sestra, ki živi doma in njen dragi se morata nonstop nekaj kregat. Skoz nekaj sprašujejo - kam a zdaj greste, pa kje ste bili tak dolgo, pa kaj tako dolgo spite zjutraj, pa.... Isto je bilo, ko sem še bila doma. Ne da se jim nič dopovedat. Če sem kaj preveč nazaj govorila, so rekli, da lahko kar grem. Ko pa sem zares šla, pa jim je bilo hudo. Mi se sedaj dobro razumemo z mojimi, ker samo tu in tam pridejo na obisk, jaz grem kar pogosto tja, ampak ne vmešavajo se nekaj v naše življenje in je super.

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 327
21.8.2006 13:17:06   
Kety
Hello!

Najprej hvala vsem za lepe želje nama s Timonom. Res ste pozorne, še od domačih ni nihče tako lepo voščil!user posted image

No, na vrsti so najine želje Aljažu (malo z zamudo) in Juretu! Pa sta prikorakala do 1. svečke.

S Timončkom želiva vse najboljše in uspešno in še bolj prijetno in izkušenj polno korakanje v drugo leto!

Ery, te ful razumem, da ti kdaj film poči, ko ti user posted image  nagaja! Tudi meni je danes ponoči, ker Timon spet ni spal in se je drl in ihtal 1 uro skupaj. Sem ga poskušala ignorirat, pa je bilo vse huje, tako, da ga je potem očka nosil pol ure po stanovanju, da se je malo umiril, potem sem ga pa jaz dala spat in je še pol ure hlipal v spanju! GROZA! Sem pa tako skurjena, da komaj gledam, dela pa čez glavo! Še dobr, da živimo sami, ker sva se tudi midva skregala sredi noči (prav zaradi Timona) in nas nihče ne more slišat (razen cela ulica user posted image )!

Tvoji starši se pa morajo nehat vtikat. Jim moraš kar povedat, da to ni prav in da ste vi svoja družina in da živite po svoje. Res te razumem, čeprav smo v hiši sami. V glavnem čim prej razčisti. Jaz se s svojim skregam tudi vpričo naših ali pa njegovih, če je to potrebno, ker se mi zdi BZ pretvarjat. Če neki ni uredu, pač ni in moraš to spravit iz sebe. A se tvoja dva nikoli ne spičita? Pa jih še ti potem malo zaslišuj in naredi muho iz slona, pa bosta videla kako to izgleda! Upam, da si bolje!

Jessy, ti si pa res FACA! Super stol si naredila.

MAh, vse ste tako neverjetne in sposobne, meni se pa zdi, da sem čisti "gnoj"! Prav nič ne uspem naredit, res! Razen med tem ko Timon spi, sem lahko v spodnejm štuku, kjer pa tudi nimam veliko za počet. Bi morala kuhat kosilo, pa kompot dat v kozarce, ker mi bo sadje zgnilo, pa je kuhinja zraven spalnice, ki pa je brez vrat (prostora sta povezana) in tako ne morem tudi v tem času ko spi nič narest!

Sem tako jezna na mojega, da že ne spravi v red Timonove sobe, Za ločit, včasih se samo zato tako skregava, da bi najraje kar šla!! Rada bi sparvila Timona iz najine spalnice, ker sem 100%, da se zbudi tudi zaradi naju! On se pa zgleda še noče ločit od njega al kaj. Pol pa ko joka ponoči, bi ga pa kar crkljal in ga dal k nama v posteljo. No, sej veste kaj potem sledi sredi noči,...pregovarjanje, Timonov jok,....živa groza! Bi ful imela še enega user posted image , ampak takole me pa mine, pa ne zaradi Timona, ampak zaradi mojega! GRRRRRRRRRRRR!!!!

Tia, sej imaš itak vedno ful dober avatar. Demi je pa še vedno ful črnka. Pa res je, kot bi bila stara 2 leti.

Vaši otroci so vsi ful velikani in težki. Naš je še vedno drobižek. Me prov zanima kako bo v posvetovalnici 31.8.

No, naš se je tudi spet uprl umivanju zob. Se dere kot čednk! Ful se bojim, da bi imel slabe zobe zaradi tega. Še glede dude. Naš je skoraj ne uporablja več. Včasih mu jo dam za zaspat, pa jo po parih minutah, ko zaspi pljune ven. Čez dan je sploh ne vidi in je ne pogreša. Flaška je pa zakon. Sam da jo zagleda se že naceja in to počne tudi ponoči. Mu dam 1 dcl vode v posteljo in če se ponoči zbudi, jo vzame in spije (in spi naprej), ampak zdej par dni zapovrstjo neki štrajka in mu jo moram jaz dat. Ne vem kaj mu je. Mogoče mu pa res kaki zobje poganjajo, pa jaz ne vidim!

Joj, dost sem naložila. Ziher sem kej pozabila! Bom še pol dopisala! 

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 328
21.8.2006 13:28:44   
Jessy
Kety, še par dni nazaj sem se tudi jaz pritoževala, kakšno imamo, ko si umivamo zobe. Sem jo pa pred parimi dnevi posedla na rob lijaka, nogice je imela v lijaku in sem ji malo odprla vodo, da se je z njo igrala, jaz pa sem ji lepo umivala zobe. Je držala usta odprta kolikor časa sem za to potrebovala. Zdaj to delava vsak dan. Res je meni takšen položaj umivanja zob zelo težak, vendar jih tako vsaj vredu umijem in kar je še najboljše, tudi brez joka. Poskusi, morda bo tudi pri tebi "palilo".
Še za umivanje las morem nekej pogruntat!

Tina, kdaj se pa tebi začne služba?

< Sporočilo je popravil Jessy -- 21.8.2006 13:29:53 >

(odgovor članu Kety)
Neposredna povezava do sporočila: 329
21.8.2006 15:44:09   
monja
Želela sem vas vse lepo pozdraviti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vidim da ste "presedle" na novo ime. Sem vas malo prebrala...
Mi smo dobro, s podobnimi vragolijami, tegobami in zanimivostmi kot vi. Sem mogla napisati nekaj vrstic.
Pri nas nič novega, Dominiku intenzivno rastejo zobki in so kar male težave s spanjem. Drugače pa vse štima.

Čeprav malo pozno, hvala za voščila za rojstni dan. Se opravičujem ker vam sproti sama nisem pošiljala takšnih luštnih likov s torticami in podobno...

Dopusta je konec, spet na stare tire!!!

Lepe trenutke z vašimi sončki vam želim...Zdaj so že pravi korenjački in princeske. Poljubčke vsem!
MONJA in DOMINIK

Mati ni oseba, na katero bi se opirali,
ampak oseba, ki naredi opiranje nepotrebno...

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 330
21.8.2006 16:32:07   
nanka
Monja – Dominik 28.7.
Jessy - Neja 29.7.
Tia - Demi 31.7.
Violinski ključ- Aljoša 1.8.

Ery   -    Nika  2.8.
Jankobananko-  Jan 2.8.
Sjug  -   Ažbe 2.8.
Žani   -  Aljana 5.8. 
Nanka - Zoja 6.8.
Zoya24 - Žiga 11.8.

Hafi   -    Anja 12.8.
Tajica - Žak 13.8.

Pišekmišek – Tai  13.8.
Majapro- Vid 14.8.  
Miševi - Jure 17.8.

Nelči   - Jan  17.8.
Petri85- David 17.8.   
Kety - Timon 19.8.
Tina104 - Aljaž 20.8.
Tea01 - Jure 21.8.
Hugolina- Jan 26.8.

Teya    -  Nejc  28.8.
Natasaxy- Gašper 31.8.
Seven-      Ema  31.8.
Tamala83-  Ema  31.8.

(odgovor članu monja)
Neposredna povezava do sporočila: 331
21.8.2006 16:33:24   
nanka
Jure, vse najboljše za prvi rojstni dan user posted image , mamici pa velik šopekuser posted image

(odgovor članu nanka)
Neposredna povezava do sporočila: 332
21.8.2006 16:40:27   
nanka
Dan, midve sva se pa danes potepali, sva bili v Mullerju in Baby centru.

Jessy, ful hud stolček, krasen je.

Ery, pod nami tudi živita njegova starša in je bilo v začetku kar nekaj vmešavanja, potem sva si pa naredila svoj vhod na drugi strani hiše in zalila plato, ako da nadstropja niso več povezana in je 100% boljše. Skoraj nič ne slišita, tako da je super.

Zoja tudi ne dovoli umivati zobkov, ampak ker ima šele dva, to na hitro opraviva.

Kety, pa kaj če je Timon bolj drobček, Zojo še vedno nese tako po teži kot po velikosti. Jaz tudi nič konkretnega ne naredim, samo skuham in pospravim, pa še to ne vsek dan, sva pa veliko zunaj na vrtu in samo to nekaj šteje. Jaz niti  nimam ustvarjalne žilce, pa kaj.

Tamala, držim pesti za službo.

Še dobro da sem še malo doma, ker me bo kar pobralo, ko bom morala zjutraj vstajat.

Pozdravček Monja, lepo da si se oglasila.

Zoja ima pa v sredo cepljenje, če bo do takrat še zdrava. 

Tia, ja luškan avatar, tako kot zmeraj.

< Sporočilo je popravil nanka -- 21.8.2006 16:43:35 >

(odgovor članu nanka)
Neposredna povezava do sporočila: 333
21.8.2006 17:37:27   
zoya24
Jure vse najlepše in najboljše!
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Joj ste se spet razpisale. user posted image user posted image  Pogledala sem slikice, ste vsi luštni. Demi je prava črnka, Vid je pa že pravi dec. Jessy tvoj stolček je pa feomenalen.

Evo tudi jaz sem naredila en albumček, če katero zanima, naj si ga ogledal.

Kety nič se ne sekiraj, tudi jaz kaj veliko ne naredi, no tisto najnujnešje. Ko sem bila doma, sem tudi večinoma časa, ko je Žiga spal prevedrila, ker nisem hotela v kuhninji ropotat, ker se je takoj zbudil (je sobica zraven kuhinje). No zdaj se je v vrtecu navadil tudi pri galami spat user posted image user posted image . Zdaj pa ko sem v službi, mal pospravim, kakšne cote dam prat, skuham, to je pa vse. J pa res, da tudi jaz nimam niti želje, volje, žilice....za kaj umetniškega ustvarjat.

Včeraj smo praznovali, smo se imeli super, tudi vreme nam je bilo ful naklonjeno. Najedli smo se, tortica je bila odlična, naklepetali, in to je to.

Nič gremo malo ven zdaj, dokler je še svetlo. Lepo se imejte

(odgovor članu nanka)
Neposredna povezava do sporočila: 334
21.8.2006 18:09:34   
monja
Glede na to, da imamo mi velike bolečine ob izraščanju zob, sem malo brskala po internetu.. Našla sem tole, morda zanima še katero...

Znaki izraščanja zob
Zametki otrokovih zob nastanejo že veliko pred rojstvom. Mlečni zobje ostanejo v otrokovih ustih do petega leta, nekateri pa celo do dvanajstega. Otrokov prvi zobek, ki se kot majhen rižek običajno najprej prikaže v spodnji dlesni, se staršem zdi kot mali čudež, ki ga prav nestrpno čakajo. Pravilna skrb za mlečne zobe že od samega začetka bo zagotovila, da bo otrok imel zdrave zobe vse življenje.
Čeprav bodo mlečni zobje otroku sčasoma izpadli, igrajo pomembno vlogo pri rasti stalnih zob. Mlečni zobje ustvarjajo prostor za stalne ter obenem vplivajo na obliko otrokovega obraza, na otrokov govor in so pomembni pri žvečenju hrane.
8 znakov izraščanja zob
Pri prvem otroku starši pogosto sprašujejo, kako bodo vedeli, da otroku začenjajo izraščati zobje. Če je starost prava in opazite enega ali več spodaj naštetih znakov, ste lahko prepričani, da ni več daleč čas, ko bo prvi zobek pokukal na plano.

Bolečina: Otrok se ne počuti dobro, je siten in jokav.
Rdeča lička: Na otrokovih ličkih opazite rdečico.
Slinjenje: Zaradi večjega izločanja sline ta otroku izteka iz ust.
Grizenje in žvečenje: Kar koli otrok dobi v ročice, nese v usta in grize ter žveči.
Zatečene dlesni: Preverite, ali so otrokove dlesni temnejše rdeče barve, zatečene in na nekaterih mestih rahlo izbočene.
Nočno prebujanje: Otrok se ponoči prebuja z jokom, četudi je pred tem že spal vso noč.
Povišana temperatura: Izraščanje zob lahko povzroči rahlo povišano temperaturo. Toda če ta zraste na 38 stopinj ali več, otroka peljite k pediatru, ker je verjetno bolan.
Vneta ritka: Med izraščanjem zob je otrok bolj nagnjen k vnetju ritke in pleničnemu izpuščaju. Preverite le, če vneta ritka ni morda posledica izločanja redkejšega blata ali celo driske. V tem primeru se posvetujte s pediatrom.
Kako zobje izrastejo
Mlečni zobje običajno izraščajo po določenem vzorcu oziroma zaporedju, čas, ko izrastejo, pa se zelo razlikuje od otroka do otroka. Večina otrok dobi prvi zobek okoli šestega meseca. Lahko se pojavi nenadoma, še večkrat pa ga napoveduje izboklina na dlesni. Običajno najprej izrasteta spodnji enki, ki jima sledita zgornji enki. Ti štirje zobje so sekalci in z njimi otrok grize.
Ko so omenjeni zobje zunaj, jim najpogosteje sledijo dvojke, prav tako sekalci. Zdaj ima otrok že osem zob. Tem sledijo prvi štirje kočniki, spodnji in zgornji par štiric. Z njimi otrok žveči hrano. Štiricam sledijo trojke oziroma podočniki. Zadnje izrastejo štiri petice.

Čiščenje zob
Novorojenčku ust ni potrebno umivati, a ko se pojavijo prvi mlečni zobje, je stvar drugačna. Starši se pogosto sprašujejo, kdaj je pravi čas, da začnejo otroku umivati zobe. Odgovor je preprost: takoj, ko se prikažejo. Seveda čisto majcenih zobk ne gre umivati z zobno ščetko, ker bi utegnili poškodovati mehko in nežno dlesen. Dobra rešitev je čista, prelikana gaza, ki jo ovijemo okoli kazalca, jo omočimo v mlačni vodi in z njo podrgnemo vsak zob posebej. To storimo po jutranjem in večernem hranjenju. Najlaže otroku umijemo zobe, če si ga položimo v naročje, kot bi ga hoteli nahraniti po steklenički, denimo.
Izberimo zobno ščetko
Prva zobna ščetka naj bo mehka, z zaobljenimi ščetinami in z ravno površino. Uporabite otroško zobno pasto, v kateri je manj fluora. Po umivanju ščetko sperite s tekočo vodo in jo postavite v kozarček v pokončen položaj, da se bo do naslednjega ščetkanja posušila. Pazite, da se ne bo dotikala drugih ščetk. Ko so ščetine ukrivljene in utrujenega videza, ščetko zamenjajte z novo. To storite vsaj na štiri mesece, četudi je ščetka na videz še lepa.
Naj se malček umiva tudi sam!
Otroci se zelo radi umivajo sami. Dovolite svojemu otroku to veselje, vendar umivanje vedno nadzirajte. Naučite ga, kako si pravilno umije zobe, a po vsakem umivanju na koncu ščetko primite v roke še vi in poskrbite predvsem za kočnike, ki malčkom radi >uidejo<. Otroku zobe vedno umijte spredaj, zadaj, ob straneh ter ravno površino kočnikov. Pravilno umivanje vsebuje naslednje štiri stopnje:

Začnemo z zunanjimi površinami zgornjih kočnikov, se pomaknemo proti sekalcem ter nato na drugo stran proti kočnikom. Ščetka naj bo ob zobe prislonjena pod rahlim kotom. Premikamo jo s krožnimi gibi.
Nato oščetkamo notranjo stran zob. Začnemo v zgornji vrsti kočnikov, nadaljujemo proti sekalcem in se pomaknemo na drugo stran. Ščetko postavimo pokonci in očistimo zadnjo oziroma notranjo stran zob.
Na koncu očistimo še ravno površino kočnikov. Ščetka ravno drsi po kočnikih, tako da doseže vse vdrtine.
Postopek ponovimo v spodnji vrsti zob.
10 načinov za lajšanje težav pri izraščanju zob

Zibajte otroka, saj ga bo to pomirilo.
Pojte mu, ker ga tudi vaš glas pomirja.
Zamotite ga z igračko ali drugim priljubljenim predmetom.
Prepričajte se, da otroku ni prevroče ali prehladno.
Peljite ga na sprehod.
Dajte mu ohlajen, zaobljen in z vodo napolnjen obroček, ki ga bo otrok žvečil in lajšal bolečine ob izraščanju. Kupite ga lahko v vseh trgovinah z otroško opremo.
Masirajte mu dlesni, pazite le, da boste imeli čiste roke in postrižene nohte.
Kupite hladilni gel, s katerim namažete otrokove dlesni.
Nahranite ga.
Ponudite mu koščke hrane, ki jih bo lahko žvečil ali sesljal in si na ta način lajšal bolečine. Najprimernejši so trakovi kruha ali rahlo kuhanega korenčka.
Če ste povsem prepričani, da se otrok slabo počuti zaradi izraščanja zob, mu dajte žličko paracetamola. Otroka opazujte; če se bo počutil vse slabše, če bo imel vročino nad 38 stopinj in se bodo pojavili še drugi znaki (denimo izpuščaj ali driska), otroka peljite k pediatru, ker je verjetno zbolel.
Ritem izraščanja
Ob rojstvu ima otrok v dlesnih že nastavke za vseh 20 mlečnih zob. Oglejte si vrstni red izraščanja mlečnih zob, četudi so možna odstopanja, tako kot pri vseh ostalih pomembnih mejnikih otrokovega razvoja.

6 mesecev: otroku bosta verjetno izrasli spodnji enki, ki jima bosta kmalu sledili še zgornji
8 mesecev: izrastejo še spodnje in zgornje dvojke
10 - 14 mesecev: izrastejo prvi štirje kočniki (štirice)
18 mesecev: izrastejo trojke
2 leti - 2 leti in pol: izrastejo petice
5 načinov, s katerimi preprečimo karies

Ko je otrok žejen, mu ponudite vodo ali mleko, nikoli sokov.
Okoli enega leta otroka prenehajte hraniti po steklenički in ga namesto tega navadite na kozarček s posebnim nastavkom.
Otroka prijavite na pregled pri zobozdravniku takoj, ko mu začnejo izraščati prvi zobje in poskrbite, da bodo pregledi postali redni del vaše skrbi za otroka.
Otroku umijte zobe dvakrat na dan in pri tem uporabljajte izključno otroško zobno pasto, ki ima manj fluora.
Poskrbite, da otrok ne bo pojedel prevelikih količin sladkarij in popil pretirano veliko sadnih sokov. Navajajte ga na nesladkan čaj, vodo ali mleko ter segajte po prigrizkih, ki ne vsebujejo veliko sladkorja.
Prvi zobek!
Prvi zobek se pri dojenčku lahko pojavi kot biserna bunkica v dlesni, ki jo lahko opazujemo in tipamo že več tednov prej, preden prodre na plano, lahko pa izraste nenadoma, brez predhodne najave. Naj bo tako ali drugače, pričakovanje prvega zobka je za starše veliko doživetje.
Kdaj se bo prikazal?
Večina dojenčkov prvi zobek dobi med dopolnjenimi tremi meseci in enim letom, v povprečju pa se pojavi okoli petega ali šestega meseca. Ko otrok dopolni dve leti in pol, ima običajno že vseh dvajset zob.
Preden zobek izraste, boste zelo verjetno lahko otipali izboklino v njegovi dlesni. Izboklina je na otip trdna. Toda pozor: vsakič, ko tipate dojenčkovo dlesen, najprej umijte roke. Kako pa bi sploh posumili, da bo izrasel prvi zobek? Ko izraščajo zobje, se dojenček ponavadi zelo slini, včasih brez razloga zajoka in nenehno grize igračke, vaše roke, pleničko...Išče karkoli, kar bi mu lahko dalo tolažbo in ga rešilo tistega, kar ga tišči v dlesni. Nekateri otroci imajo v tem času rdeča lička kot da bi imeli vročino. Ponoči se zbujajo in jokajo več kot običajno. Okoli ust in po ličkih lahko dobijo izpuščaj.

Nega zob od samega začetka
Ko se pokaže prvi zobek, morate od vsega začetka začeti skrbeti zanj. Zobna ščetka v začetku, ko zob še ne bo povsem izrastel, seveda ne bo najboljša ideja. Bolje je zob čistiti s prstom, ki ga zavijete v čisto in prelikano pleničko. Kasneje, ko bo malček star približno eno leto, pa mu kupite prvo zobno ščetko in zobno pasto za otroke. Čeprav naj bo skrb za čiste zobe predvsem na vaših ramenih, pa otroku vseeno dovolite, da se na začetku ali na koncu umivanja ščetkanja loti tudi sam. Zelo verjetno mu bo ščetka zelo všeč, ščetkanje pa veliko manj... Starši se pogosto sprašujejo, do kdaj naj otroku umivajo zobe, saj si že štiri in petletniki na videz zelo spretno umivajo svoje zobe. Zobozdravniki priporočajo, naj starši sodelujejo vsaj do sedmega leta starosti. Otroka je treba do tedaj naučiti temeljitega čiščenja in pravilne tehnike umivanja.
Pomembno je tudi, da za otroke kupujete otroško zobno pasto, četudi bi si želeli umivati z zobno pasto za odrasle. Slednja ima namreč več fluora kot otroška, zaradi česar lahko zobe obarva rumenkasto. Sicer pa paste za odrasle otroke "pečejo"…

Vsestranska skrb za zobe
Ko otroka začnemo navajati na gosto hrano, je pomembno, da skrbimo za uravnoteženo prehrano, v kateri je čim manj enostavnih sladkorjev, ki povzročajo karies. Četudi otrok nima še nobenega zobka, se izogibajte sladkanim pijačam in jedem. Najboljša pijača je zagotovo voda, če ne gre drugače, pa razredčen sadni sok. V posteljico ga nikoli ne pospremite s stekleničko mleka, soka ali sladkanega čaja. V posteljo naj gre malček vedno z umitimi zobmi, nočna pijača pa naj bo voda. Za pravilno nego zob in zdrave navade morajo poskrbeti starši, kajti otroci bi naredili tako, kot je zanje najbolj prijetno v tistem trenutku. Izgovor, da si ťotrok noče umivati zob, jaz pa ga ne silimŤ ali pa da ťotrok hoče sladko, jaz pa ga ne morem kar naprej omejevatiŤ je slaba usluga otroku in je neodgovorno sprenevedanje, pravzaprav prelaganje starševske dolžnosti na otroka.
Pred rojstvom
Otrokovi zobje se oblikujejo v dlesnih v drugem trimesečju nosečnosti. Že takrat lahko veliko naredite za otrokove zobe. V svojo prehrano vnesete čim več kalcija. Veliko ga je v mleku, jajcih, zeleni listnati zelenjavi, fižolu in ribah iz konzerve. Vredno si je zapomniti, da je od genske zasnove odvisno, kako hitro bodo otroku izrasli zobje. Če so vam izrasli zgodaj, je zelo verjetno, da bodo tudi vašim otrokom. Hitrost izraščanja zob ne pomeni čisto nič za kasnejše zdravje zob, pač pa je zelo verjetno, da bodo pozno ali zgodaj izrasli tudi pravi zobje.
Nikar ne poskušajte tega doma!
Starši že od nekdaj poskušajo omiliti neugodje, ki ga otrok občuti, ko mu izraščajo zobje. Babice in tete imajo vedno v rokavu pripravljen sto in en recept za lajšanje tegob, vendar niso vsi suho zlato. Nekateri so celo prav neverjetni. Denimo duda, namočena v med, vtiranje alkohola v dlesni ali mešanica iz makovega cveta in rjavega sladkorja, ki jo prav tako vtremo v dlesni. Sladkor, alkohol in opiati so zelo nevarni! Med, ki je za odrasle zdrav in ščiti imunski sistem, je lahko za dojenčke škodljiv. Povzroča lahko botulizem, katerega posledica je paraliza ali celo smrt.

Da bo izraščanje lažje
Če ima vaš otrok nabrekle in boleče dlesni, bo verjetno hotel ves čas preživeti pri vas v naročju. Poleg nežnega objema lahko poskusite tudi naslednje:

s čistim prstom mu masirajte dlesni,
kupite mu gumijast obroček, ohladite ga v hladilniku in mu ga ponudite za grizenje,
ko že zna jesti hrano, narezano na trakove, mu narežite korenje in kumaro, da ju bo grizel. Vendar pozor, ves čas bodite zraven in glejte, da se mu kak košček ne zatakne v grlu.
Narežite banano na podolgovate koščke in jih zmrznite v skrinji. Iz skrinje jih vzemite deset minut prej, preden mu jih ponudite.
V lekarni lahko kupite gel in kapljice, s katerim masirate dlesni. To mu olajša bolečino.
Ali izraščanje zob spremlja vročina?
Ljudje pogosto mislijo, da so vročina, bruhanje in driska običajni spremljevalci izraščanja zob. Dejstvo je, da otrokovo počutje v tem času ni najboljše, več joka in se ponoči zbuja, zaradi česar je njegov imunski sistem oslabljen in možne so infekcije. Vendar pa bi bilo napačno, če bi vročino, bruhanje in drisko pripisali zobem in vse skupaj pozabili, saj majhen otrok lahko zelo hitro dehidrira. Če vas mučijo morebitni dvomi, peljite otroka raje k pediatru.

Izkušnje Aljine mamice
"Hči je nenehno jokala," pravi Tereza, mamica dveletne Alje. "Njeni zobje niso in niso izrasli celo večnost. Pri osmih mesecih je vendarle prišel na dan prvi, takoj za tem še drugi. Eden spodaj in drugi zgoraj. Potem so prišli štirje hkrati. V tistem času je bila Alja zelo jokava in je hotela biti nenehno v naročju. V drugem zamahu izraščanja je dobila vročino. K sreči je trajala le en dan in sem jo uspešno nadzirala s paracetamolom. Ponoči se je pogosto zbujala, vendar je čez dan nadoknadila primanjkljaj. Največ težav je bilo s peticami, verjetno zato, ker so bile največje. Zdaj čakamo še na zadnje štiri zobe."
Zobki rastejo!
Prve simptome rasti dojenčkovih zob boste verjetno opazili že pri desetih tednih, lahko pa tudi šele pri štirih mesecih. Pri nekaterih dojenčkih so izrazitejši, pri drugih pa manj opazni. Najbrž pa bo prvi znak, ki ga boste opazili - povečano slinjenje, ki mu bo sledilo
obdobje slabe volje, joka in bolečin v dlesnih. Lahko se zgodi, da boste prebedeli noč z jokajočim otročkom v naročju. Kako naj pomagamo dojenčku, ki ga bolijo dlesni?
Dojenčki imajo nežne dlesni. Ko jim pričnejo rasti mlečni zobje, se jim dlesen vname. Dojenček točko vnetja občuti kot tujek v ustih. Trudi se, da bi ga odstranil. Za nekatere dojenčke se zdi, da jim rast zob povzroča neznosno bolečino, za druge pa, da jih sploh ne boli. Običajno se najbolj burno odzovejo na prvi zobek. Morda se kasneje navadijo na bolečino in na to, kako živeti z njo. Zdi se, da jih bolj kot prediranje dlesni pri drugih zobeh, boli prediranje pri kočnikih, ker so pač tako veliki. Na srečo pa kočniki zrastejo običajno šele po prvem rojstnem dnevu. Bolj ko je dlesen vneta in bližje ko je mali ostri zobek površini, stalnejša postane bolečina. In vsak med nami, ki ga mučijo bolečine, postane razdražljiv in vznemirjen. Pravimo, da si nisi več podoben. Če bo imel otrok - in vi z njim vred - srečo, bo zob pokukal ven hitro, v nekaj urah ali dneh; žal pa lahko takšno stanje traja tudi nekaj tednov.
Znaki izraščanja zob
Posip na obrazku
Opazili boste, da ima dojenček okoli ust in na ličkih suho, rdečkasto kožo, polno drobnega posipa. Kožo je zdražilo neprestano slinjenje, dotikanje predmetov, tlačenje rokic v usta, skratka vse, kar dojenček poskusi storiti, da bi si pomagal sam. Pomagate mu lahko tako, da ga občasno nežno obrišete po obrazku tam, kjer se pojavlja posip. Ponoči namestite vpojno brisačko ali pleničko na blazino - tam, kjer otroku priteče iz ust slina. Če je koža izsušena, jo lahko namažete z nežno kremo za dojenčke.
Pokašljevanje
Ker ima otroček v ustih več sline, občasno drobno zakašlja. To ni nič zaskrbljujočega; preverite pa, ali otroček nima vročine, niti ni videti kakšnega znaka alergije. Mnogi otroci pokašljujejo tudi potem, ko jih slina v ustih ne moti več; ker opazijo, da so s kašljanjem pritegnili pozornost, pa tudi zato, ker jim je všeč novi zvok in si ga želijo ponavljati.
Grizenje
Marsikatera mamica je že zavreščala, ko jo je med dojenjem ugriznil mali ostri zobek. Otroček seveda ne stori tega zanalašč ali v znak sovražnosti. To stori zato, ker mu pritisk na boleče mesto vsaj za trenutek olajša bolečino. Grize vse, svojo rokico, igračko, prsi, ki ga hranijo, pa tudi prst očka, ki se hoče z otročkom malo poigrati. Grizenje prsnih bradavic ni znak niti razlog, da bi opustili dojenje. Prav tako ni na mestu klofutanje dojenčka po ličkih (da bi ga - refleksno kot psa - naučili, naj ne grize). Naj vas spomnimo, da dojenčki grizejo prsne bradavice predvsem tedaj, ko so se že nasitili in se želijo še poigrati, in pa da obdobje grizenja bradavic hitro mine.
Odklanjanje hrane
Če otročka dojite, boste opazili, da se vede zelo čudno. Najprej tesnobno joka, da bi se dojil, potem pa že čez trenutek bradavico izpusti in noče sesati, čeprav še joka od lakote. To ponavlja kar naprej, ker je lačen in ker ga hkrati tako boli v dlesnih, da bradavico izpusti, kljub temu pa neprestano išče tolažbo pri prsih. To je zelo naporno obdobje za mamico in za dojenčka, saj je jok, neprestano sesanje in spuščanje bradavice frustrirajoče za oba. Podobno boste opazili pri otroku, ki že je pretlačeno hrano. Kar naenkrat ne bo hotel več jesti. To naj vas ne skrbi, ker bo minilo - razen če otrok kar nekaj obrokov zapored sploh ne poskusi, če ne pije ali če je veliko premalo kar nekaj dni zapored. Potem se posvetujte s pediatrom.
Driska
Strokovnjaki se še vedno ne morejo zediniti, ali je driska res povezana z rastjo mlečnih zob. Marsikatera mamica pa o tem sploh ne dvomi, ker ima pač lastne izkušnje. Verjetno gre za posledico velike količine sline, ki jo otroček pogoltne. Naj pa vas opozorimo, da driske pri dojenčkih ne gre podcenjevati, ker ima lahko zelo hude posledice. Zato ob pojavu driske, ki ne mine, nikar pogumno ne mislite, da otročku pač rastejo zobje, pa ima drisko; rajši se čim prej posvetujete z zdravnikom.
Nizka temperatura
Tako kot drisko, tudi malo povečano telesno temperaturo zdravniki le neradi povezujejo z rastjo zob. Zato ker je to lahko znak začetka mnogih, tudi nevarnih bolezni. Ni dobro, če nizko temperaturo odpravite kar z zamahom roke; češ, da gre le za zobe. Ste res prepričani, da je tako? Majhno povečanje temperature sicer pripisujemo vnetju dlesni, da pa boste res prepričani, da je vse prav, kljub vsemu pokličite zdravnika, če vročina traja dlje časa - tako, kot bi ravnali, če ne bi sumili, da so razlog za vročino zobje.
Nočno bedenje
Čisto jasno je, da bolečina ne gre spat z nočjo. Marsikateremu dojenčku in njegovim ubogim staršem bolečina zaradi zob ne pusti spati! Še celo tisti srečneži, ki so že spali vso noč, se prično znova prebujati. Naj vas potolažimo, da bodo težave večje pri prvem zobku, potem pa vedno manjše.
Krvavenje v dlesni
Rast zob včasih povzroči krvavenje v dlesni. Opazili ga boste kot modrikasto točko. To ni nič nevarnega. Ne posegajte vanjo, saj bo izginila sama. Lahko pa otročku pritisnete na tisto točko nekaj mrzlega (v hladilniku ohlajeno igračo za grizenje), ker mu bo to olajšalo bolečino in pospešilo izginjanje podplutbe.
Vlečenje za uho in drgnjenje lička
Bolečina zaradi zoba lahko odseva tudi do ušesa in v lička, še zlasti, ko prodirajo kočniki. Zato se nekateri otročki vlečejo za uho in drgnejo lička. Toda nikar ne pozabite, da je vlečenje ušesa lahko tudi znak bolečin v ušesu, ki ga povzroči vnetje ušes. Če sumite kaj takega, pa če otroku rastejo zobje ali ne, pojdite k zdravniku. Nezdravljeno vnetje ušes ima lahko zelo hude posledice!
Kaj pomaga zoper bolečine?
Za to, kaj vse pomaga zoper zobobol, je toliko receptov, kolikor je babic, tetic in sosed. Nekateri nasveti so uporabni, drugi ne. Naj naštejemo nekaj tistih, ki jih priporočajo sodobna medicina in tudi babice.
Ponudite mu nekaj, kar bo grizel
Saj ni treba, da ima prav vse, kar ima otroček v ustih, tudi hranilno vrednost. Otročkom vsaj malo odleže, če lahko nekaj pritisnejo na boleče mesto. Najbolj pomaga, če je tisto, kar si pritisnejo na dlesen, ledeno mrzlo. Lahko bi zmrznili koščke banane, zavili košček ledu v svež, zlikan robec, mu ponudili ohlajen korenček (ne ponudite mu ga več, ko bo zobek že zunaj, ker bi lahko odškrnil košček korenčka in se z njim zadušil!). Pomagajo tudi plastične igračke za grizenje (še zlasti tiste, ki se jih ohladi v hladilniku), pa tudi mehke frotiraste igračke, ki pa naj bodo vedno oprane. Pomagajo pa tudi piškoti (brez sladkorja, prosim), toda ko bodo zobki zunaj, je bolje, če jih ne ponujate več, ker se že pričnejo težave s propadanjem zob. Nikar pa ne pozabite, da mora otroček jesti vedno pod nadzorom in v sedečem položaju zaradi nevarnosti zadušitve.
Drgnjenje dlesni
Veste, kateri predmet je večini dojenčkov najbolj všeč za drgnjenje dlesni? Očkov ali mamin prst. Zato je najbolje, če mu boleče mesto na dlesni nekoliko pomasirate s prstom - s čisto roko, seveda. Čeprav se otročki prvi trenutek skušajo prsta otresti, ker jih dotik zaboli, pa že naslednji trenutek začutijo olajšanje in se umirijo.
Mrzla pijača in hrana
Ponudite malčku stekleničko ali otroško skodelico z mrzlo vodo. Vanjo lahko vržete tudi kocke ledu (a le v zaprto skodelico). Otrok naj na sploh veliko pije, saj izgublja tekočino z jokom, mahanjem z ročicami zaradi bolečin, slinjenjem in morda z drisko. Če otrok težko je, mu ponudite ohlajeno hrano. Mrzel je lahko hruškov pire, jabolčni sok, čežana in jogurt.
Sredstva za zmanjševanje bolečin
Če nič od naštetega ne pomaga, prosite zdravnika za nasvet, ali lahko otroku ponudite paracetamol. Zdravnik bo določil tudi odmerek. Bolje je, da sami ne ponujate otroku nobenega sredstva za lajšanje bolečin, če se ne posvetujete z zdravnikom! In še nekaj: ponekod so imeli navado, dajati otroku robec s kruhom, namočenim v alkohol. Nikar ne storite kaj takega! Alkohol je za otroke nevaren strup.
Kdaj zraste prvi zobek?
V povprečju se pokaže prvi zobek v sedmem mesecu; toda to pomeni le, da nekaterim otrokom zraste že pri treh mesecih, drugim pa pri enem letu. So pa tudi primeri, ko so zobje pričeli rasti prej in kasneje, toda to je redko. Zgodnja ali kasna rast zob je nekaj, kar podedujemo. Vprašajte svojo mamo in taščo, kako je bilo pri vas in pri možu, pa boste lahko predvideli, kdaj bo prvi zobek pokukal na dan pri vašem dojenčku!
Najbrž boste opazili, da značilni simptomi rasti zob prehitevajo trenutek, ko je zob prvič mogoče videti izven dlesni, kar za dva do tri mesece. Naj pa opozorimo, da nimajo vsi otroci značilnih simptomov, ki smo jih našteli. Pri nekaterih jih boste opazili več, pri drugih pa manj ali celo nobenega. Prav tako ni mogoče z gotovostjo reči, kako močna je bolečina, ki jo občuti otroček.
Mlečni zobje običajno zrastejo po označenem zaporedju, seveda pa je možno še veliko drugačnih zaporedij. Če pa zobki ali par zob ne zraste, vas bo pediater napotil k otroškemu zdravniku. Zapišite si, kako so otroku zrasli zobje: zgodaj ali pozno. Tako bo tudi pri stalnih zobeh!

Lep pozdrav!
monja

Mati ni oseba, na katero bi se opirali,
ampak oseba, ki naredi opiranje nepotrebno...

(odgovor članu zoya24)
Neposredna povezava do sporočila: 335
21.8.2006 20:21:20   
violinski
Sam par dni me ni bilo, pa ste se fajn razpisale. Veliko sem prebrala, nekaj bom pa še prečekirala malo kasneje, da se bom spomnila, kaj kej napisat.

Zamudila sem kar nekaj rojstnih dni, zato:
Timon, Aljaž in Jure, želim vam vse najlepše, zdravje, srečo, veselje, nežnost, ljubezen....naj vas še naprej crkljajo vaše zlate mamice, uživajte v njihovih naročjih in naročjih očetov, veselite se korakov, besed, pesmic in vsega kar pride v prihodnjem letu! Kety, tina in tea, tudi vam čestitam za odlično prebrodeno prvo leto in pošiljam šopke user posted image user posted image user posted image  in tople objeme!!!

Ery, sočustvujem s tabo, sama sem že dolgo na svojem in sicer poslušam vse nasvete, vendar je nazadnje moja odločitev, kateremu bom sledila. Moj in možev moto je, da mama in tašča ne smeta nikoli živeti tako blizu, da lahko prideta v copatih na obisk. Vem, da je včasih to neizvedljivo, jaz se zavedam tudi tistega izreka, o zarečenem kruhu.... Sem pa tudi svojo mamo morala zadnjič ustaviti pri 'soljenju pameti', sem jo namreč vprašala, če so njej tudi vsi solili pamet, kako naj vzgaja svoje otroke. In mi je vsa namuznjena odgovorila, da ja! In sem jo mirno vprašala, če ji je bilo zelo všeč. Takrat je pa utihnila. Tako kot tašča od tamale je pa celo moja mama imela zadnjič neke misli o tem, kako se bomo peljali v avtu brez otroških sedežev in bova jaz in ona držale vsaka enega MOJEGA otroka v naročju. Sem ji rekla, naj kar izbriše take ideje iz svoje pameti.... (včasih sem malo groba, ampak pri varnosti mojih otrok sem kategorična, ne glede na to, kdo je tisti, ki me želi kaj prepričati).

Tamala, držim pesti za službo, pa tudi jaz ta teden verjetno dobim pogodbo na novem delovnem mestu, mislim, da lahko samo višja sila to prepreči. Upam, da nisem sedaj 'uročila', ker sem vam povedala user posted image

Grem pogledat, kaj sem kaj pozabila povedat. Pa tako bojo moji posti bolj kratki user posted image

(odgovor članu monja)
Neposredna povezava do sporočila: 336
21.8.2006 20:32:55   
sjug
Mali Jure lepo spi, da boš ob let velik in pogumen korenjak! Vse najboljše! user posted image

Še nekaj mojih misli.
Joooj Jessy sem mogla pogledat, kaj je na tem foteljčku tacga, da ga tko hvalite. Pa je res originalen. Si šefica, ni kej.

Draga Ery, ti si mami, veš. To, da te skrbi, kaj si tvoji mislijo o vama, kar takoj POZABI. Tega bremena se moraš NUJNO otresti. Vtikovala se bosta, jasno, dokler se bosta lahko. In to je ves čas, ko boste pod isto streho in z istim vhodom.  Ampak v resnici je res vseeno, kaj si tvoji starši mislijo. Važno je, kaj si vidva mislita. Pri nas živimo v isti hiši, samo ločeno gospodinjstvo z mojo taščo. Je bilo na začetku zelo vroče oz. na kratko, pa kao da jo ven mečeva je govorila naokoli, ampak zdej smo pa z občasnimi izpadi kar v redu. Nikoli pa ne bo tako, kot bi bilo, če bi živeli ločeno. Sama se večkrat sprehajam po netu in gradim v mislih lastno hišico, majhno, cort in pa tako, ki mal olja porabi - pasivno ali pa vsaj varčno. Pa so verjetno to samo sanje, ampak človek nikoli ne ve.
A pa še to. Je enkrat, ko se je tamala drla, je prišla v spalnico jo tolažit. Pa sva jo oba tako grdo pogledala in vrgla ven, da se vsakič na štengah premisli - vem, da jo je že večkrat zamikalo user posted image . Zato prosim, res jima povej, kaj misliš. Še prej se pa s tvojim zmeni, da te bo 100% podprl. Ker vsak tak korak je boleč, ampak pol je pa veliko bolje. Boš videla. Pa nikoli ni tako vroče, kot takrat, ko se kuha!!!
Pa zdej me nihče več ne sprašuje, kje sem, kam grem, itd. itr.

Kety, pol je pa tako vztrajen, kot je bila naša tamala. Bojim se, da pri takih mulcih ne špila tisto, da mal počakaš. Tudi pri moji je bilo čedalje huje in pomaga samo to, da odraste in z razumom premaga čustva in trmo. Vsaj pri naši ni zaleglo popolnoma nič. Sem jo poskušala dati spati po nasvetih velepametnih pedagogov, da se mora otrok znati sam uspavati. Pa ja!!!!Kaj še!!!! Bob ob steno, se je drla, da sem se bala, da jo bo fršlok. Pol je šla pa na jošk in od utrujenosti zaspala. No drugi je drugačen. Trenutno smo v fazi, nauči se sam zaspati. Vztraja max 15 min, pol pa zaspi. Zakon.

Tamala držim pesti za službo. Pa sej niso tašče tko hude, al??? Moja pazi najine user posted image do drugega ali tretjega leta, bom še videla, kdaj bo šel Ažbe v vrtec. Pa tudi med službo gre po Katarino v vrtec. Bi si drugače težko predstavljala norišnico ob dveh majhnih, če je ne bi bilo. Pa midva se spomniva in kidneva zvečer ven, ona pa lepo čuva bebike med spanjem. Sej nobena ni popolna, ampak včasih jim je pa treba priznati, babicam vse kredite. Zato pošiljam vsem babicam zelo in malo manj super tele rožice  user posted image user posted image user posted image (a so res samo vrtnice?).

Še nazadnje naš sistematski pri enem letu. Cepljen je bil že prejšnji mesec, tako da je bilo danes samo luštno. Prvo sva čakala kot dva lustra. Naročena sva bila ob 11 dopoldne, prišla na vrsto ob pol enih in prišla iz ordinacije ob enih. Oba laćna in utrujena. Ažbe ima 11100 g, dolg je 77 cm in ima obseg glavice 46 cm, prsi 51 cm. Zna praktično vse, rozino je itak pojedel, čepraj jo je imelo v rokah že veliko otrokuser posted image . Zaenkrat je še OK, kak bacil več za "ČELIČENJE". No to je vse.

Nočko, Sandra

Never Ever Give Up!

(odgovor članu monja)
Neposredna povezava do sporočila: 337
21.8.2006 20:36:50   
violinski
Sem vedela, da sem nekaj pozabila.

Duda je zakon. Pa ne nonstop - večinoma je Aljoša brez, ali pa jo ima nekje na ovratniku pripeto, pol ko lazi po tleh, se pa vleče za njim. Hja, no.... Ko jo pa zagleda, da leži kje na kakšnem kavču ali stolu, pa prileti ponjo in jo v velikem nasmešku sname z usti. Pol jo pa žveči. Drugače jo nuca večinoma pred in med spanjem, ampak jo moramo vseeno imeti vedno s sabo, ker se mu včasih sprdne in postane tečen, pol pa samo duda pomaga. Pa ni v ustih več kot pet minut. Če pa se ponoči zbudi in je nima, je zmožen zbudit celo hišo, če je ne najde sam. Pa če pade in zajoka, je duda dober mamin zaveznik.

Mleko pije samo zjutraj, po flaši in sicer dva deci. Meni je gli prav, ker ga glih toliko uspava, da zaspi nazaj (če sva sama doma tudi za dve uri, sicer manj ali nič). Zvečer ima ponavadi kašo, razen če smo kje zunaj in pride v spečem položaju domov, potem mu dam spet flašo, ampak količina je odvisna od tega, kje smo bili in koliko je tam jedel (če je bil piknik, je 1dcl mleka popolnoma dovolj). Drugače mu za malico še vedno dajem skuto ljubljanskih mlekarn, tisto gosto, ne tisto s podloženim sadjem ali pa mlečni Tamar in to je od mleka in mlečnih izdelkov več ali manj vse kar jé. Razen morebitne kisle smetane vmešane v kosilo, če je kosilo take vrste. Še vedno imamo v osnovi pet obrokov in še vedno bi pojedel vse, kar vidi, da je na mizi.

Drugače pije vodo in vodo in vodo in vodo....

Včeraj pa nas je popolnoma presenetil in naredil štiri korake. Ma mu ni bilo nevemkako všeč. Ko bi moral narediti peti korak, se je raje vrgel v svoj 'cilj' ali pa na tla in nadaljeval pot "tako kot se po njegovem zagre". Stopalca ima čisto neutrjena in sigurno ne bo še shodil, ker ves čas lovi ravnotežje.

(odgovor članu violinski)
Neposredna povezava do sporočila: 338
21.8.2006 20:38:24   
Tiamo
monja pozdrav, hvala za nasvete in opis izraščanja zob...je dobro obnovit znanje. No Demi gredo spodnje 5 ven, tko, da so zgoraj tudi verjetno 5.  VIOLINSKI, POL BOM MOGLA JUTRI ZJUTRAJ ENE 2 STRANI TVOJIH POSTOV BRAT...HAHA...TI KAR PIŠ, K TE ŽE POGREŠAM.... Ja, a ne kok je Jessy hud stolček naredila..se mi zdi da je falila poklic, bi mogla it za tapicerko oblazinjenega pohištva. Sjug a rozino je pojedel, haha ta je pa dobra..faca

(odgovor članu sjug)
Neposredna povezava do sporočila: 339
21.8.2006 20:40:01   
Tiamo
a tok mal boš napisala violinski? kaj je s službo oz. a so te kaj poklical....mene že pesti in cele roke bolijo k tooook stiskam

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 340
21.8.2006 21:21:39   
violinski
Ej, Tia, slabo me ti bereš! Sem v prvem današnjem postu napisala, da ta teden podpišem pogodbo! Seveda, če ne pride vmes kakšna višja sila!

Dobro ste držale pesti, punce, 1000x hvala!! Edino ena stvar me pa skrbi, da bom imela preveč dela in premalo časa za RR user posted image  user posted image !!

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 341
21.8.2006 22:00:48   
Jessy
Violinski, najprej ti morem čestitati za službo!!! user posted image user posted image user posted image  Upam, da boš v to rajši hodila!!!!
Aljoša bo pa očitno tudi kmalu zakorakal!!! user posted image

Tamala, zate bomo stiskali pesti jutri! Glej se, da boš poročala, kako je šlo!!!

Monja, tebe tudi celo večnost nisem slišala! Da ne boš mislila, da sem pozabila na tiste slikce! Nisem, sam čakam, da bomo zdaj naročali slike, pa bom še nekej viška naročila! Dobiš!!!
Ti podatki o zobeh si pa tudi več kot dobrodošli. Saj smo veliko že prebrale, ampak pride prav, da izveš še kaj več. Edina stvar, ki mi ne gre v glavo je uporaba zobne paste z malo fluora. Jaz sem brala, da tisti, ki jejo fluorove tabletke zobne paste sploh ne smejo uporabljati, če pa že, pa tisto brez fluora (by the way...ena taka pastica stane več kot 800 SIT user posted image ). No, mi je vsekakor ne uporabljamo, ker jemo tabletke.
Pa podatki o vrstnem redu izraščanja zob, mi je tudi zanimiv. Nisem si mislila, da najprej pridejo ven štirice, potem pa trojke! Zanimivo! Mislim pa, da bomo v kratkim dobili spodnje dvojke ven. Jo vidno matrajo in počne vse živo s tistimi dlesnimi. Danes me ja za nameček še fino ugriznila. Bi jo tako počla po ustih, pa nisem mogla, ker se je zarila vame, ko pa se je spustila, me je pa minilo, da bi jo.

Zoya, še ena lepa, zelo lepa tortica! Žiga pa pravi pozerček, kot vedno!!!

Sjug, zakaj pa Ažbeju doma ne privoščiš nobene rozine, da more revež ta rabljene jesti? user posted image user posted image user posted image user posted image

Nanka, tebe morem spet pohvaliti, da si zelo pridna, ko nam vsake toliko osvežiš spomin s praznovanji! user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Drgač vam pa povem, da tist stolček v resnici ni tako strašno hudo enkraten, kot je na sliki, tako da kar nehejte tolk hvalit. user posted image  Mater, kr farbam!

Ej, Tia...ti si zagotovo spregledala en moj post, kjer sem te prosila za podatek, na katerem kanalu pri dc++ si snemala dol telebajske?!??? Možek rabi to informacijo...jaz se na to ne spoznam!
Je pa že snel dol Nered in zmešnjava, pa ji jo je prej za pokušino malce zavrtel in je resnično le otrpnila in gledala....bova jutri gledali telebajske!!! user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 342
21.8.2006 22:13:03   
petri85
Vse najboljše dragi Jure!!!

user posted image

(odgovor članu ery)
Neposredna povezava do sporočila: 343
21.8.2006 22:32:04   
petri85
Čer!

Vas moram povprašat, a vam RR nič ne nagaja??? Men že kar kakšen teden - včasih ful počas odpira, pa albumov ne morem pogledat,.. trenutno kjer je gumb za odgovori mi piše error???

Jaz tudi k sreči nimam izkušenj, kako je, če živiš s svojo družino v hiši od staršev. Zaenkrat smo po obeh straneh v dobrih odnosih, si želim, da tako ostane. Pametovati si pri takih temah pa nikoli ne želim, ker me lahko kaj hitro tepe!

Violinski, čestitke za službo!!! Kam jo torej zdaj mahaš delat in kaj? Povsem očitno na boljš!?

Dudo tudi pri nas sedaj uporabljamo le še za spanje, pa sem ter tja, če je treba našega fanta kaj pomirit.

Mleko pije le še zjutraj, pa mislim, da mu je čist premalo za obrok, ker pol ure za tem je že lačen kot volk in poje ta velik kos kruha namazan, ali pa kakšno skuto, jogurt. Zvečer pa že kak mesec je čokolešnik.

Moram vam povedat, da smo bili včeraj v ZOO. A je bila še katera, ko ste zadnje dni skoz nekaj omenjale, da greste? Sem gledala, če kje srečam Miševi, pa je ni bilo videti?..Mimogrede, upam, Miševi, da je bil 1. delovni dan uspešen, tako zate, kot za Jureta?
No, da se vrnem k ZOO. Če še niste šli s svojimi avgustovčki, morate iti NUJNO!!! Naš je za tisti dve uri pozabil, da se usta dajo zapret, oči je pa imel tudi ves čas na pecljih!!! To je bilo zanj neverjetno doživetje. Že takoj na začetku ga je čist fasciniral morski lev, ki je švigal mimo okna, kjer smo ga gledali(sedaj imajo na novo, da greš pod bazen in gledaš vanj čez šipo). V glavnem ni bilo živali, kjer nismo stali vsaj pet min in jih je on klical, seveda po svoje. Zeelo težko smo ga tudi spravili od ptičev, predvsem kakaduja, ki je čez mrežo silil s kljunom, to je bilo pa grozno zanimivo, ker smo bili čisto blizu. Sploh ni bilo variante, da bi ostal v vozičku, ko smo prišli do nove živali, ker se tam čist premalo vidi, najraje bi videl, da bi ga mož kar notri k živali spustil. V glavnem smo bili v času, ko ponavadi malica, pa za to ni bilo čas oz. je malcal kar malo spotoma. Res je draga vstopnina (1400 SIT), ampak se splača!

Evo, sem se razpisala! Grem gledat dokumentarec o snemanju Lost!

Čau!

(odgovor članu ery)
Neposredna povezava do sporočila: 344
21.8.2006 22:47:37   
violinski
Še enkrat dober večer od mene!!

Petri, si začela z nagajanjem RR, naj ti povem svojo izkušnjo. Jaz ne uporabljam Internet Explorerja (ali Eksploderja, kot mu reče moj mož), ampak za surfanje po netu uporabljam Opero, ki je odličen brkljalnik. Sem čisto razvajena. Ko so RR predrugačili, mi je bilo ful v pomoč to, da sem lahko izklopila nalaganje slikic in mi ni bilo treba hodit na kavo pri dolgem nalaganju, ker je RR sestavljen pretežno iz slikic (že samo zaradi tega roza ozadja je vse skupaj za polovico počasnejše).

V Operi imaš lahko odprtih več oken, tako imam jaz poleg ostalih forumov in blogov in drugega kar čitam našo temo avgustovk vedno odprto. Zato morda prikazuje, kot da sem vedno prisotna, čeprav v resnici nisem.

Pred približno dvema tednoma, morda kaj več sem opazila, da najprej nisem mogla obarvati teksta v drugo barvo, kot je osnovna. Kasneje sem začela opažati, da nisem mogla naložiti smeškov, ki se pojavijo v dodatnem oknu. Pred enim tednom pa se nisem mogla niti prijavit več. To še sedaj traja, medtem ko v IE lahko vse naredim, kar v Operi ne morem več. Čeprav sem še pred cca. enim mesecem lahko delala tudi vse ostalo. Če se ne morem prijaviti, torej ne morem niti albumov gledat, niti ZS pisat ali brat, niti nič. Glupo pa se mi zdi, da imam zdaj odprta dva brkljalnika, čeprav imam na enem samo RR.

Mislim, da nisva edini, ki imava težave, tudi Seven sem nekaj omenila in mi je rekla, da ima vse nekam 'zamaknjeno' (ne uporablja IE) pred par minutami sem pa spet poskusila odpreti RR z Opero in se je tudi meni vse na vsepovsod zamaknjeno. Samo sebi ni podobno. Aja, pa miševi tudi vedno pravi, da ko napiše več kot kako vrstico, ji vse skupaj zamakne za par centimetrov nižje. Skratka, po mojem je RR delan izključno za IE, pri tem da se je veliko uporabnikov od RR poslovilo, ker se v IE predolgo nalaga.

O službi pa, ko bo pogodba na mizi user posted image

(odgovor članu petri85)
Neposredna povezava do sporočila: 345
21.8.2006 23:23:58   
Jessy
Violinski, ma kaka fotkica!!!! Prelep avatarček imaš!!! user posted image user posted image user posted image

Petri, jaz sem ene parkrat težila z ZOO na RR, ampak smo si obakrat premislili. Imamo pa še v načrtu, ko bo kak vikend lepo vreme. Morda že to soboto ali nedeljo.
Praviš, da ste imeli tudi voziček s sabo...no, ja, vi verjetno niste imeli težav, ko pa imate velika kolesa. Mi bomo najbrž šli kar brez vozička, da bo hodila ali pa nosila. Bomo vidli.

Kar pa omenjaš, da ti nagaja RR, se meni zdi že skoraj vsakdanja stvar. To se večkrat zgodi, ampak jaz v takem primeru samo REFRESH dam, pa se običajno že ta prvič stvar popravi. Kak dan večkrat nagaja, kak dan pa sploh ne. Ne vem v čem je fora.user posted image

Ta dokumentarec o Lostu je bil pa čist mimo. Sem mislila, da bodo kaj več povedali in pokazali. Sicer pa se oktobra začnejo vrteti novi deli tretje sezone. Komej čakam!!!

Neposredna povezava do sporočila: 346
22.8.2006 11:48:52   
Tiamo
Dan, samo tok Demi je tečka k en drekec pekec....  Jessy jaz imam prižgane HUB-e na dc++HAPPY LEJKATOP BOSNASLOV. NEWLINETRIGLAVNO RULESLJUBLJANSKI GRADZLATI GRIČVELENJE točno pa nevem kje sem jih snela meni RR nič ne zafrkava, uporabljam Avant Browser-ja

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 347
22.8.2006 13:29:15   
nanka
Dan,
midve sva se spet potepali in sva bili v moji službi. Bi najraje kar user posted image . Nič mi ne diši, da se moram vrniti, saj mogoče bo pa kakšna služba v oglasih zdaj, ko bo konec poletje. Violinski super, da ti je uspelo. Čakamo na informacije, ko podpišeš pogodbo.

Pri nas pa voziček ni več v uporabi, ker se noče več vozit, odkar je shodila. Sem ji šla kupit v Pikapolonico plastični nakupovalni voziček in ga preriva pred sabo, v košari imava pa vse kar potrebuje. Ja tudi mi se moramo enkrat odpraviti v Zoo in to kmalu.

Kdaj smo se že zmenile za piknik? Midve bova sami.

Še malo pa bodo vsi naši avgustovčki dočakali svojo torto.user posted image

Naju pa čaka jutri zjutraj cepljenje.

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 348
22.8.2006 18:37:34   
Tiamo
nanka 9.9. sem predlagala, no saj zdi se mi....ta drugo soboto v septembru. Tudi jaz bom sama prišla. No katera se še pofočka... [/align]Jessy sem se odločila probat narest stolček, evo vprašanja....
  • kakšne škatlje si uporabila
  • kaj oz. kakšni servetki
  • kje kupiš mekol lepilo

a mi pošlješ slike stolčka v naravni velikosti, a si morda slikala stolček med delom?
pri nas dežuje kot iz škafa

< Sporočilo je popravil Tia74 -- 22.8.2006 18:39:26 >

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 349
22.8.2006 19:22:53   
tina104
Ojla!

Violinski, čestitam za službo!user posted image

Tamala, javi, kako je bilo na razgovoru!

Jaz podpišem pogodbo 28. 8., takrat tudi več izvem, kdaj in kaj bi naj delala, vsaj mislim.

Tia, pri nas pa je lepo vreme, večji del dneva je bilo tudi sončno. Lahko ti odgovorim glede lepila - mekol je v bistvu lepilo za les, lahko se ga seveda uporablja tudi za papir, dobiš ga npr. v obiju, bauhausu, baumaxu, kolikor se spomnim, sem ga kupila že tudi v intersparu.

Meni RR občasno tudi čudno dela, smeškov mi ni šlo vedno dat zraven, to da me ven meče, ko kaj napišem, pa je itak vsakodnevno.

Kety, tudi jaz ne naredim veliko, pa se niti preveč ne sekiram. Pač skuham, pospravim, posesam, pomijem posodo, perilo dam prat in ga obesim. To je to. Občasno mi uspe še kaj na vrtu naredit.

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Tiamo)
Neposredna povezava do sporočila: 350
Stran:   <<   < Prejšnja stran  12 13 [14] 15 16   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  12 13 [14] 15 16   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Teden otroka®: Otrok – nepopisan list
Ob letošnjem Tednu otroka, ki ga praznujemo že 70. leto zapored, in bo potekal od 7. do 13. oktobra, se osredotočamo na ...

Kdaj je vaš otrok shodil?
uršula83

pred 9. mesecem (12%)

pri 10. mesecih (15%)

pri 11. mesecih (15%)

pri 12. mesecih (22%)

pri 13. mesecih (15%)

kasneje (21%)

Število vseh glasov: 385

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!