|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: razvajanje na rokah
12.7.2006 23:04:36   
nanak
Pozdravljene!
Poiskala sem članek, na katerem vse lepo piše in ne delajte si preglavic!!!!
Tako kot ostale se tudi jaz pridružujem resnici:" nič ne bo razvajen, če ga bomo nosili"!!!

Tudi na škratek Luka je bil ogromno na rokah zaradi CELODNEVNIH krčkov, pa sploh ni razvajen. Otrok mamico potrebuje in pika. Zato pa smo mame in zato imamo plačano porodniško zaradi naših cukrčkov!!!!

Sladke sanje in mirno nočko

NOSITE SVOJEGA OTROKA


Piše: Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri LLLI
 
Nekateri starši mislijo, da morajo že majhnega dojenčka naučiti reda in discipline, da ga ne smejo preveč nositi po rokah, ker se bo razvadil. Ne skrbite! Majhen dojenček se zagotovo ne bo razvadil, če ga boste nosili ob sebi.
 
V mnogih svetovnih kulturah, denimo pri Japoncih, v prvih tednih in mesecih dojenčki nikoli ne spijo sami in le redkokdaj zapustijo roke odraslih ljudi. V nekaterih drugih kulturah otrok prvih devet mesecev sploh ne položijo v stik s tlemi. Zanimivo je, da prav v teh kulturah ne poznajo kolik.
 
ZAKAJ JE TREBA DOJENČKA NOSITI?
Dojenček znotraj maternice plava v »bazenu«, okoli njega so mišične stene, na voljo ima neomejeno količino hrane, pijače in kisika. V središču vsega tega je, zaščiten pred lakoto, mrzlim vetrom, zvedavimi sorojenci. Toplo mu je in prijetno, ko krčenje mišic nežno masira njegovo telo. Počuti se varnega.
Ko se otrok rodi, so njegovi čuti bombardirani z novim svetom, z novimi doživetji, tudi neugodjem. Veliko dojenčkov opravi s temi spremembami mimogrede – a ne vsi. Nekateri potrebujejo zibanje, tresljaje, sesanje, toploto, pomirjajoče zvoke ... Kje naj dojenček dobi vse to? V maminem in očkovem naročju, kadar ga nosimo! Objem posnema okolje maternice, to je tisto, kar dojenčke pomiri.
 
KDO BI TO ZMOGEL VES ČAS!
Res je, moderni starši otrok ne moremo nositi ves čas. Nismo namreč vajeni dolge ure prenašati težkih bremen, res pa je tudi, da v današnjem svetu ni lahko biti »hodeča maternica«.
Se spomnite slik mater in otrok iz različnih plemenskih skupnosti? Večina ima otroke ob svoje telo privezane s kosom blaga. Če imate zahtevnega otroka, potem vam je lahko kakršenkoli pripomoček za nošnjo dojenčka še posebej v pomoč. Tako boste lahko vsaj nekaj postorili v gospodinjstvu, skočili po nakupih, na banko, se igrali s starejšimi otroki ... Roke imate namreč proste.
 
KATERE SO PREDNOSTI NOŠENJA?
1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo
Pogosto srečujem starše, ki pravijo: »Dokler imam dojenčka tesno ob sebi ali ga nosim na rokah – je priden dojenček, takoj ko ga položim v posteljico, pa začne jokati.« Nošenje je še posebej primerno za dojenčke, ki so bolj zahtevni, imajo kolike in zelo veliko jokajo. Znanstvene raziskave so pokazale, da otroci, ki jih starši pogosteje nosijo, jokajo celo za polovico manj.
 
2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje
Če otroci pol manj časa jokajo in sitnarijo, kaj počnejo s »preostalim« časom? Učijo se! Otroci, ki so nošeni, preživijo več časa v tihi, čuječi fazi. To pa je vedenjska faza, v kateri je otrok najbolj zadovoljen in aktivno komunicira z okolico. Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje.
 
3. Nošenje dojenčke pomiri
Kadar mati hodi z dojenčkom v naročju, ga znani ritem, ki se ga spomni še iz materinega trebuščka, pomiri. Ko dojenček položi glavico ob materine prsi, sliši znano ritmično bitje materinega srca in se počuti varnega. Pomemben biološki mehanizem, ki ureja tudi dojenčkovega, je tudi materino ritmično dihanje.
 
4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo
Z nošenjem je dojenček dejaven udeleženec v našem svetu. Dojenček tako vidi, sliši in čuti, kar slišita mamica in očka. Nošeni otroci opazujejo in prepoznavajo obraze, se zavedajo kretenj, ritmičnega zibanja in vonjev, učijo se govorice telesa, prepoznavajo govorne vzorce in čustva tistih, ki jih nosijo. Če imamo dojenčka v svoji neposredni bližini, se bomo k njemu večkrat obrnili, se z njim več pogovarjali in več ukvarjali.
 


VARNO NOŠENJE DOJENČKA
– Dokler se ne navadite na nošnjo v ruti ali slingu, vedno podpirajte dojenčka s svojimi rokami.
– Dojenčka ne nosite med kuhanjem ali kadar imate opravka z ostrimi in vročimi stvarmi.
– Ko nosite dojenčka, ne pijte vročih tekočin.
– Če nosite malce večjega dojenčka ali malčka, pazite, da ne bo iz vašega naročja dosegel nevarnih predmetov.
– Ko greste skozi vrata ali okoli vogala, pazite, da z dojenčkovim telesom ne zadenete ob rob ali kljuko.
– Medtem ko nosite svojega otroka, ne vozite kolesa.
– Slingi in rute niso nadomestki za otroške varnostne avtomobilske sedeže. 
TUDI OČKA LAHKO NOSI DOJENČKA
Nošenje dojenčka je lahko tudi eden od načinov za navezavo tesnejšega stika med dojenčkom in očkom. Očka lahko nosi dojenčka tako, da je dojenček pokonci, podprt z očkovo roko in z glavico ugnezden v vdolbino med očkovim vratom in glavo. Dojenček se z licem stiska v to vdolbino, očka mu z drugo roko podpira glavico. Če očka pri tem nežno mrmra ali brunda, ta predel vibrira in je lahko to čudovit način, kako uspavati dojenčka. Ne le da dojenčki slišijo brundanje, ampak se na tem predelu očkovega telesa odlično prenašajo vibracije k dojenčkovi glavici.
 
USPAVANJE Z NOŠENJEM
Ura je devet zvečer, vi ste strahovito utrujeni, dojenček pa še veselo raziskuje svet okoli sebe in nima niti najmanjšega namena, da bi zaspal. Se vam je to že kdaj zgodilo? Namestite ga v ruto ali sling in se sprehajajte po hiši, dokler se dojenček ne umiri in ne zaspi. Poskusite lahko tudi z dojenjem in hkratnim nošenjem.
 
DOJENJE MED NOŠENJEM
Dojenčke lahko preprosto in mimogrede podojite kar med nošnjo v slingu ali ruti. Dojenje dojenčka v slingu ali ruti je lahko zelo pripravno tudi, kadar smo zunaj hiše. Kadar ima dojenček težave z dojenjem ali med dojenjem protestira, svetovalke za dojenje mamici priporočamo, naj poskusi dojiti otroka med nošnjo. Ritmično nihanje spodbuja dojenčkovo sesanje.
 
SKRB ZA SOROJENCE, KO JE DOJENČEK V NAŠEM NAROČJU
Kadar imamo doma tudi starejšega otroka ali več sorojencev, je lahko nošenje otroka v slingu ali ruti zelo dobrodošlo. Pri nas doma smo se z lego kockami s starejšima otrokoma največ igrali tako, da se je dojenček dojil ali je spal v mojem naročju, v slingu.
 
NOŠENJE OTROKA, KO SMO NA POTI ALI ZUNAJ HIŠE
Ko nosimo otroka, mu zagotavljamo varnost v tujem, neznanem okolju. Ko stojimo v vrsti na banki, ko nakupujemo ali smo na poti z letalom, je z dojenčkom ali majhnim otrokom v slingu preprosteje in lažje.
 
NOŠENJE NEDONOŠENČKA
Nedonošeni dojenčki, še posebej tisti, ki imajo tudi zdravstvene težave, preživijo dolgo časa na oddelkih za intenzivno nego. Dojenčki, ki so v inkubatorjih ali toplih posteljicah, so pri miru, se ne zibajo in ne premikajo. Ker sta v stalnem stiku z materjo otrokov srčni utrip in telesna temperatura zaradi neposrednega stika dojenčkove in materine kože stabilnejša, na neonatalnih in intenzivnih oddelkih spodbujajo starše, da svoje dojenčke in nedonošenčke čim prej kengurujčkajo. Dokazano je, da so nedonošenčki ali zelo bolni novorojenčki, ki so se veliko kengurujčkali, dojili ali so dobivali materino mleko, mnogo hitreje okrevali.
 
NOŠENJE TELESNO IN DUŠEVNO PRIZADETIH DOJENČKOV
Tako dojenčki kot starši z nošenjem zelo veliko pridobijo. Čeprav je spoznanje, da je z dojenčkom nekaj hudo narobe, za starše zelo težko, telesna bližina in stik pripomoreta k lažjemu spoznavanju in ustvarjanju navezanosti med njimi. Dojenčki z motnjami v razvoju so s pravilno nošnjo pozitivno stimulirani. Veliko nošenja zelo pozitivno deluje na dojenčke s cerebralno paralizo. Pomembno je, da nosite otroka PRAVILNO. O pravilnem nošenju in ravnanju z dojenčkom vas bodo poučili nevrologi in fizioterapevti.
 


OPOZORILO: Pomembno je, da je nošenje pravilno. Nekaj dni starega dojenčka vedno tako, da leži in ima podprto glavico in hrbet. Če ima dojenček težave s telesnim razvojem, vas bodo pravilnega nošenja in ravnanja z dojenčkom (handlinga) naučili usposobljeni strokovnjaki. 
[link=http://www.otrokdruzina.com/][/link]

_____________________________

Iz pleničk se ti smehlja, nekaj čisto majhnega. Nedolžno ti zre v oči, k mamici v naročje si želi!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: razvajanje na rokah
12.7.2006 23:09:16   
Anonimen
O.K., ampak kaj če se pa nočejo nosit?user posted image

(odgovor članu nanak)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   [Brisano sporočilo]
13.7.2006 9:50:11   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: razvajanje na rokah
13.7.2006 10:23:29   
Barbs
Pri nas dvomesečnega Aleksa veliko nosimo, pa sploh nima krčkov in res ne joka veliko - pa ga vseeno nosimo;  nosim ga jaz, nosi ga mož, nosita ga obe sestrici.user posted image   Ko je buden ga božamo , lupčkamo , umivamo,  masiramo trebuščka  - tudi če nima krčkov; čez dan pretežno jaz, pa sestrici, kadar nista s prijatelji, zvečer obvezno ati ( ker noče zamuditi tega , čez dan pa je v službi) . Govorimo mu, da je naš lubček, princ,  kadar jokca je jokavček, kadar ga ati nosi na roki je mala opica na kosmati vejiuser posted image  ... Če je slučajno buden, ko imamo nedeljsko kosilo, ga v ležalniku postavimo na stol za mizo z nami; rad se igra v telovadnici - vendar to ne pomeni, da ga tam kar pustimo, ker pač ne joka. Pogovarjamo se z njim, plešemo, pojemo. In ga res veliko nosimouser posted image

Če bi se mi kdo morda namenil reči, da ga razvajamo in da bo zaradi zgoraj naštetega postal razvajen otrok, se ne bi preveč sekirala. Sploh ne vem, če bi reagirala na to. Morda bi samo zamahnila z roko. Morda bi se mi tako razmišljujoči celo malo zasmilil. Morda pa bi bila samo prijazna in bi mu lepo povedala :

Od ljubezni nismo nikoli preveč razvajeni.user posted image

_____________________________

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   [Brisano sporočilo]
13.7.2006 10:31:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Barbs)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: razvajanje na rokah
13.7.2006 11:41:31   
viv_
nanak - tale članek je že bil objavljen na RR in stopetdesetič - NE MOREŠ DAT VSEH OTROK V EN MODEL!

Enim otrokom paše, da se nosijo, enim pa ne paše da se nosijo. Ko spoznaš svojega otroka boš vedel-a kaj in kako je prav! Moja se nikoli ni marala crkljat. Nosili jo skoraj nismo, ker ni marala bit v naročju! Od prvega dne zaspi brez nošenja na rokah. Pa ko tako rade delate primerjave, kaj paše nam in kaj otrokom - a bi tebi pasalo zaspat zvita v enem naročju, recimo? Jaz najbolje zaspim stegnjena na svoji postelji - ne vem, zakaj bi moral biti potem to mater za otroka!

Joj, kako mi gre na živce, ko se materinska ljubezen enači z neko sliko trpeče matere, ki ves dan gara, ob tem nosi otroka 24 ur dnevno na rokah, ponoči 650-krat vstane in doji, ker bog ne daj omenit flaše in dude. Sebe in svoje življenje popolnoma zanemari, ker sedaj so njen svet otroci, ostalo pa bo ko bo če bo... Res! To me pa razdraži...

In tako, kot otroci niso enaki, tako si tudi ženske nismo enake. In jaz izpadem potem, v kombinaciji z mojo hčero, neka grozna mama, ker se mi življenje 19.12.2003 ni ustavilo, ker sem imela od takrat naprej samo 5 neprespanih noči, ker grem še vedno s kolegicami ven, ker nisem izmozgana, ker se otrok zna zamotit tudi sam, ker ne trpim na dopustu, ker si vzamva z možem čas samo zase...

Tole ne leti na nobeno posebej, ampak je nek skupek postov, ki so trenutno na RR!

Torej, vsak otrok je svet zase, vsaka familija je svet zase in naj vsak dela kar misli, da je zanj najbolje!

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   [Brisano sporočilo]
13.7.2006 12:10:38   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu viv_)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: razvajanje na rokah
13.7.2006 12:26:00   
Seven*
Viv, se strinjam s teboj.

Otrroci so razlicni in jaz osebno zagovarjam poslusanje svoje intuicije, ker ti najbolje pove kaj otrok rabi. Kaj otrok rabi pa ni nujno nosenje, je pa lahko.. Moja Ema se ni nikoli hotela pretirano nosit, razen v casu krckov, Jakob je pa se zdaj veeeliiiko v narocju. Vsak naj dela po svoje, mama pa najbolje ve..

Mene razkurijo razne tete in tasce, ki potem neke svoje metode vsiljujejo, tako malo podtalno zmedenim mamicam, ki sicer vedo kaj je dobro za svojega otroka, ampak si ne znajo prisluhniti.

Viv in hvala bogu, da nisi zantrana in da ob otroku funkcioniras tako.. Meni osebno se to zdi super. Saj vcasih ti splet okoliscin to omogoci in zakaj pri hudicu potem tega nebi izkoristil. Jaz taksnim prav privoscim. Se mi zdi, da gre to tudi na dobro otroka, ker mama ni utrujnena in razdrazena, zato temu primerno postopa z otrokom - sprosceno..

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: razvajanje na rokah
13.7.2006 13:25:54   
Pobalami
Moj Luka je tudi imel krče - do petega meseca, podnevi in ponoči. Mi je rekla patronažna, da so otroci s krči bolj razvajeni, ker so več na rokah. Sem ji rekla, da bo pač razvajen, ker ga ne morem gledat kako joka od bolečin.

Ko nima bolečin ga čimvečkrat odloži, da se bo navadil na okolico.

Luka kljub temu, da je bil na začetku precej v naročju, ni razvajen. V naročju sploh ne mara biti. In kljub temu, da smo ga precej guncali v košku je čisto lepo zaspal, ko smo mu naštimali posteljico, brez nošenja.

Vsak otrok je drugačen, delaj tako kot se ti zdi prav.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: razvajanje na rokah
8.8.2006 20:10:17   
Blejka26
user posted image

(odgovor članu Mateja82)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: razvajanje na rokah
8.8.2006 20:33:43   
Marogica
Zame je nošenje otroka absolutno razvajanje, če to traja čez cel dan in tudi ko je otroček že večji. Pa tudi ko sem prebrala članek, ki ga je napisala Karmen, moram reči, da večino stvari, ki jih je opisala držijo tudi za moja dva otroka, ki nista bila skoraj nič nošena. Ta "nič" je seveda mišljen, da nisem z njima sesala, ne tipkala po tipkovnici, ne pila kave ipd.
Kljub temu sta dobrovoljčka, zaspita sama in to celo noč, nista nič posebno jokala, se hitro razvijata(predvsem starejši, ki je nadpovprečno inteligenten), tudi govorno je bil vsaj ta stareši zelo "napreden", ta mlajši v mejah normale.
Strinjam se samo v enem z njo, kar se tiče nošenja in to je, da nošenje otroka vsekakor pomiri, in to pač hitreje, kot karkoli drugega.


IZVIRNO SPOROČILO: viv


Joj, kako mi gre na živce, ko se materinska ljubezen enači z neko sliko trpeče matere, ki ves dan gara, ob tem nosi otroka 24 ur dnevno na rokah, ponoči 650-krat vstane in doji, ker bog ne daj omenit flaše in dude. Sebe in svoje življenje popolnoma zanemari, ker sedaj so njen svet otroci, ostalo pa bo ko bo če bo... Res! To me pa razdraži...



S tem se pa vsekakor strinjam. Vsaka mama mora imeti toliko "zdravega" egoizma in se imeti enostavno rada. In to najprej samo sebe, samo tako bo lahko tudi dobra in zadovoljna mama.

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: razvajanje na rokah
8.8.2006 20:40:34   
Blejka26
user posted image ja moja pikica Neja je sedaj stara 7mesecev,pa je se vedno samo po rokah.pač jo imam zelo rada in se mi vedno zasmili ko malo postoka.pač svoje otroke je treba razvajat kar se le da,saj bodo se prehitro odrasli.vem da po eni strani to ni ravno najboljše,kajti ko bom morala v službo ne vem kako bova zdržali ena brez druge.sedaj sva pač navajeni da sva skupi 24ur na dan.ne razumem nekaterih mater ko pustijo svoje otroke pri starših in grejo sami na morje ali  kam drugam.mogoče sem res mal preveč obsedena s hčerko,toda pustiti jo doma in iti nekam brez njeuser posted image razen če imam res nujne opravke potem nimam kaj..tko da je moja pikica resnično preveč razvajena.nikoli si nisem mislila da bom kdaj tako zelo imela rada svojega otroka.ko sem bila noseča sem vedno govorila,da moj otrok ne bo razvajen,da ne bo po rokah,da ne bo spala pri meni...in kaj je sedaj-vse obratno.tako da nikoli ne reci nikoli.
lep pozdrav


_____________________________

Neja 27.12.2005
Tjaša 22.10.2007
najlepši razlog zakaj živeti

(odgovor članu Blejka26)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: razvajanje na rokah
8.8.2006 21:26:56   
ameli
Jaz sem Marka nosila na rokah tudi po 12 ur na dan (če ne, je bil JOK!). To je trajalo tam to 5-tega meseca, potem pa je mali začel sam sedeti in segati za igračami, pa ga je tahujše cartanje minilo. Sem pa bila tako utrujena (hrbtenicauser posted image ), da sem se zjutraj komaj zbasala iz postelje.
Kaj vem, mislim, da ga nisem razvadila in da ga je potreba, po mojem naročju pač sama minila. Je pa druga stvar: se mi zdi, da bi lahko veliko hitreje napredoval (predvsem motorično) , če bi ga imela več na tlehuser posted image .


(odgovor članu Mateja82)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: razvajanje na rokah
9.8.2006 14:25:47   
TiaSara
Jaz kar dobro poznam enega otroka, ki je imel kot otrok hude krče in sicer do 1 leta. Poleg tega je bil tudi sicer precej bolan in posledično veliko v naročju. Danes je že v srednji šoli in tak super fant, kot si ga le lahko želiš in prav nič razvajen. Jaz vedno nanj pomislim, ko sedim z mojim user posted image  v naročju za računalnikom, ali pa ga nosim naokoli ko se zvija zaradi krčev.

Je pa res, da je bil kot otrok precej zahteven v tem, da je vedno potreboval nekoga ob sebi. Ampak risat in kocke zlagat ni tako naporno kot nositi ga naokoli.

Se pa tudi strinjam, da je treba najprej gledati nase in najti čas za počitek. Ampak bolje, da počaka pospravljanje, kot pa jokajoč dojenček.

(odgovor članu ameli)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: razvajanje na rokah
18.8.2006 21:53:44   
Vesnika
Tudi jaz se pridružujem vsem, ki nosite svoje otroke po rokah. Tudi sama to dela - priznam - čeprav me vsi postrani gledajo in iz vseh strani letijo očitki, da ga razvajam. Pa kaj?!?! Tudi če ga-saj je moj. Ni ga lepšega občutka kot je mali, nežni, sladki, nedolžni, otročiček, poln ljubezni, ki se stisne k tebi - ne glede na to, če zaradi krčev ali pa samo zato, ker rabi bližino svoje mamice.

Meni osebno to izredno veliko pomeni, da vedno sama potolažim svojega dojenčka, da sem vedno jaz tista, ki jo prvo zagleda, ko se prebudi, skratka, da čuti, da se name lahko zanese in bom z njim vedno, ko me bo rabil.

Skratka - NOSITE OTROKE PO ROKAH!!!  user posted image  

_____________________________

Andražek je pa smeheca pojedel... :)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: razvajanje na rokah
19.8.2006 9:27:27   
lenika
Zakaj se meri ljubezen do otroka glede na to koliko ga imaš po rokah. Jaz svojega otroka ne nosim veliko, pa čeprav bi si verjetno želel, da ga več nosim, pa je vseeno dobrovoljček in ga imam najrajši na svetu.

(odgovor članu Vesnika)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: razvajanje na rokah
19.8.2006 9:48:35   
Anonimen
Vsak otrok je poglavje zase. Eni rabijo veliko bližine, drugi ne, ene dajejo krčki, druge ne.

Naša user posted image  sploh noče biti po rokah, razen zvečer, ko je utrujena. Veliko rajši je na tleh. Ampak je tudi drugače dobrovoljček, se sama igra in ne rabi toliko pozornosti.
Drugi otroci so drugačni, eni res rabijo več stiskanja in cartanja. In mislim, da ni nič narobe, če se veliko cartajo, če jim to paše in zadovoljuje njihovo potrebo po mamini bližini, v kolikor to ne ovira mame.
Kolegica ima dva otroka, ki sta si povsem nasprotna. Starejša hči je povsem samostojna, že v porodnišnici je spančkala sama. Mlajši pa je že v porodnišnici začel jokat takoj, ko ga je mama odložila in še danes rabi mamino pozornost in bližino bistveno bolj kot sestrica. Če ne bi otroka videla že v porodnišnici, kako sta kot dva dni stara novorojenčka imela različen karakter, potem bi kolegici lahko rekla, da je mlajšega razvadila, pa vem, da ni tako. Le otroka imata različne potrebe.

Narobe bi bilo, če je mama tista, ki določa čas, ki ga otrok preživi v naročju. Če se npr. otrok lahko samostojno igra z ropotuljico in si jo ogleduje, mama pa ne zdrži, ne da bi otroka stisnila k sebi, čeprav po tem ni potrebe. Potem postane otrok razvajen ali pa dobi občutek ujetosti in utesnjenosti.

(odgovor članu Mateja82)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Plenice po izbiri Sekcije medicinskih sest...
Pri izbiri izdelkov za najmlajše smo starši zelo pozorni, zato je bolje izbrati takšne, za katerimi stojijo strokovnjaki...
Zakaj so mame neprestano jezne?
Občutiš, da se ti jeza širi od stopal navzgor. Nekdo je pustil čevlje sredi hodnika in si se skoraj spotaknila, ko si no...




Vrnitev na delovno mesto po porodniški.
Admin

S kakšnimi izzivi se soočate ob vrnitvi na delovno mesto po porodniškem dopustu?