|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   koliko obvladajo vaši 5 letniki?
5.4.2009 19:46:05   
Alfabeta
Zanima me torej koliko obvladajo vaši 5 letniki?

Do koliko sami štejejo, koliko črk preberejo, napišejo,.....torej te stvari....

Hvala
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: koliko obvladajo vaši 5 letniki?
5.4.2009 19:52:52   
blaža
No naš je lihkar dopolnil 6 let. Je pa že pri štirih poznal vse črke, pri petih se jih je naučil pisati, nato brati lepo povezovati in prebrati že kak stavek. Šteti se je pa prav pred kratkim ko je dopolnil 6 let , naučil do 100.,

ful ga zanimajo vulkani, pa izkopavanje- arheologija( mumije), pa planeti. Ima enega prijatljčka v vrtcu in pol nosita take knjige pa se menita. Da ne omenjam živali in seveda dinozavre. Tej so že dve leti aktualni.user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 2
5.4.2009 20:15:19   
Volga
IZVIRNO SPOROČILO: blaža

No naš je lihkar dopolnil 6 let. Je pa že pri štirih poznal vse črke, pri petih se jih je naučil pisati, nato brati lepo povezovati in prebrati že kak stavek. Šteti se je pa prav pred kratkim ko je dopolnil 6 let , naučil do 100.,

ful ga zanimajo vulkani, pa izkopavanje- arheologija( mumije), pa planeti. Ima enega prijatljčka v vrtcu in pol nosita take knjige pa se menita. Da ne omenjam živali in seveda dinozavre. Tej so že dve leti aktualni.user posted image

user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 3
5.4.2009 20:20:14   
blaža
da še povem tole, da ne bo kdo mislil, da ga gnjavimo s tem.user posted image

Je dobil Malega vedija, al kako se mu že reče od Mehana tak računalnik ta temnomoder. Tam se je skozi eno igrico Mojster črkovanja naučil črke oz jih je tam spoznal, pa počasi počasi začel brat besede. Sem se pol pozanimala kako ga pravilno učit, ker je najprej črkoval in pol prebral besedo, pa so mi rekli, da mora vleč po zlogih in se je HB odvadil starega in se je navadil na zloge, pa pol brat- vleč po zlogih.

Ma ful ga vse zanima. Praktično se je sam tolko zanimal za črke, da me je pol začel gnjavit, da bi bral in smo mu pomagali. Zdej pa skozi nekaj bere, pa napise,..., da že prav lepo tekoče prebere še tako težko in dolgo besedo. Je res priden. jaz tega pri njegovi starosti nisem znala, pa mož tudi. Le po kom se je vrgeluser posted image user posted image

No ma v šoli bomo pa vidli kako bo. Upam, da ne bo težil, da kaj spet to, pa spet ono, ki otroci so radi taki. Pa zakaj lih zdej,...user posted image Ben bo že nekako.user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!

Steve Jobs

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 4
5.4.2009 20:25:48   
ribica.
mislim da je tole zelo nehvaležna tema, saj izrečene besede velikokrat izpadejo kot hvaljenje. Pol te pa že vsi spluvajo.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 5
5.4.2009 20:31:06   
blaža
Ma ja pa naj si kdor če misli kar hoče. Jaz sem pa vseeno na svojega sineta ponosna, ker je brihta, pa čeprav to dolgoročno še nič ne pomeni in če bo hotel kavačkat, bo pač kvačkal. Nimam nekih načrtov zanj. Ja sej po eni strani je pa res, sej eni prej osvojijo nekaj, drugi malo kasneje, kar še nič ne pomeni. Ma čisto nič. Pa enim pač leži nekaj drugim pa kaj drugega. maš kar prav.

ben ne bom se več hvalla.user posted image user posted image

Steve Jobs

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 6
5.4.2009 20:39:12   
bskrle
Pojma nimam, je tega ne učim.
Sem pa že velikokrat napisala, da si sama ostriže nohte, spanira meso, obriše ritko mlajši sestrici, olupi 6 krompirjev ... Pet bo čez15 dni.

Mama štirih deklic in 5ra

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.4.2009 21:37:29   
misa4
Moja bere male in velike tiskane,piše velike tiskane, šteje do 100, sešteva in odšteva do 20. Pač te stvari jo zanimajo, črke je poznala pri štirih, pisati se je pa naučila pri otroških križankah(moj ful križanke rešuje), pa je po sliki povedala kaj je, jaz sem ji pa govorila katere črke naj napiše. Male tiskane se je pa naučila, ko je spraševala katere črke so. Računat sva se pa naučili v igri.

Drugače pa zelo rada karta remi in pasjanso, v spominu me skoraj vedno premagauser posted image , Zelo lepo riše in rada bi postala slikarka.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.4.2009 21:52:24   
Tisana
Pa dobro no, a ima še kdo kakšnega povprečnega petletnika? user posted image

V mladosti zamujenih norosti ne more nadomestiti vsa modrost starosti. (Bertrand Russel)

(odgovor članu misa4)
Neposredna povezava do sporočila: 9
5.4.2009 23:04:46   
frutka_
Moj je zmagovalec. Odvaja logaritme.Ha!

(odgovor članu Tisana)
Neposredna povezava do sporočila: 10
6.4.2009 6:51:34   
anajmad

IZVIRNO SPOROČILO: frutka RR

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

* na žalost , štirje jurji so že tukaj.....smrk*

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
6.4.2009 10:06:42   
Alfabeta
Hvala vsem tistim, ki ste bile pripravljene normalno odgovorit na moje vprašanje! user posted image

(odgovor članu anajmad)
Neposredna povezava do sporočila: 12
6.4.2009 10:39:05   
Anonimen
Šteje do dvajset, računa do deset. Pozna nekaj črk. Se pa trudi se prepisovat iz cicidoja- ji kar uspeva.

Sicer pa, zakaj je pa šola? Tud moja mlajša sestrica je znala vse za prvi in drugi razred ko je bila stara komaj 5 let in se je zato v šoli dolgočasila, ko so se drugi učili pisat, računat in brat. Problem je nastal, ko ji je potem v tretjem razredu, postalo pretežko, ker se ni znala učit in je potrebovala malo dlje časa, da je snov tudi razumela. Vzelo ji je pa vso voljo in navdušenje nad šolo, pa je zmeraj ime nadpovprečen uspeh.

No jaz nisem znala prej ničuser posted image , še vezalk ne zavezat, ampak sem imela srečo, da me je veliko stvari zanimalo in da sem vse delala po spominu, (hvala bogu, da mi služi) pa zaradi tega nisem bila nič kaj slabša. Sicer odlična nisem bila, šlo mi je pa dobro.

Tak, da se sploh ne sekiram, bo že nadoknadla.user posted image Ne more bit vsak genij.

(odgovor članu Alfabeta)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
6.4.2009 13:04:29   
nuala
Moj starejši je znal pri petih letih napisati svoje ime, pa morda je poznal črke A, O, I, E.
Poznal je številke do 10 in znal šteti do 10.

V šolo je šel lani septembra z manj kot 6 leti ( decemberček ) in je med najboljšimi v razredu.

Tako da, če imate take zaostale 5 letnike nikar ne skrbite, morda se jim pa odpre...

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 14
6.4.2009 13:33:35   
Alfabeta
IZVIRNO SPOROČILO: Teja27

Tud moja mlajša sestrica je znala vse za prvi in drugi razred ko je bila stara komaj 5 let in se je zato v šoli dolgočasila, ko so se drugi učili pisat, računat in brat. Problem je nastal, ko ji je potem v tretjem razredu, postalo pretežko, ker se ni znala učit in je potrebovala malo dlje časa, da je snov tudi razumela.

No tega se tudi sama bojim. Namreč moj bere besede do 7 črk, piše enako, šteje do 100, ampak on to vse dela samoiniciativno, v bistvu je že od 7 meseca naprej "vesoljček". Je s 7 začel prve besede govorit, pri 1 letu je govoril, da so vsi razumeli kaj bi rad povedal, pri 2 je govoril vse črke in se na sistematiki pogovarjal kot da je star ....ma ne ve koliko

Imamo pa doma še eno 14 mesečnico, ki je pa njegovo popolno nasprotje, za zdaj. Ne govori več kot mama, gaga

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 15
6.4.2009 13:36:05   
Tisana

Ta pa še mene prekaša user posted image user posted image user posted image

V mladosti zamujenih norosti ne more nadomestiti vsa modrost starosti. (Bertrand Russel)

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 16
6.4.2009 14:44:57   
oka

Ja, jaz imam povprečno skoraj petletnico. Nadpovprečna je le pri uveljavljanju svoje volje in jezikanju. Tam pa poseka mojega predpubertetnega skoraj enajstletnikauser posted image .

(odgovor članu Tisana)
Neposredna povezava do sporočila: 17
6.4.2009 18:46:49   
krfjolca
IZVIRNO SPOROČILO: ribica.

mislim da je tole zelo nehvaležna tema, saj izrečene besede velikokrat izpadejo kot hvaljenje. Pol te pa že vsi spluvajo.

Jaz pa ne razumem, zakaj ne bi smele izrazit ponosa na svoje otroke. Imaš pa ja razlog, da si ponosen, če otrok nekaj obvlada pred drugimi. Zakaj bi bilo treba to skrivati? Da druge ne bi imele slabega občutka? Slab občutek ima lahko samo nekdo, ki ve, da se s svojim otrokom premalo ukvarja. Otroci so si pač različni in nekateri določene stvari obvladajo veliko prej, drugi pa pač kasneje, večinoma se pa pri različnih področjih "poglihajo". Če je otrok že od rojstva pridna bubica in sedi v stajici po tri ure in več ter preklada kocke, bo verjetno pri 5 letih obvladal manj stvari, kot tisti hiperaktivčki, ki jih je od porodnišnice dalje treba nosit po rokah in razlagat in pet in si izmišljat nove in nove aktvivnosti, da bi bil zadovoljen. Lahko pa, da bo ravno tista bubica v šoli in kasneje funkcionirala bistveno bolje, saj se bo znala bolj zbrano posvetiti določeni zadevi.  

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 18
6.4.2009 18:46:56   
krfjolca
Aja, pa dvomim, da katera tukaj forsira svojega triletnika z branjem in pisanjem črk, zato ker sosedov Franček to že obvlada. Če pa otrok pokaže interes za določeno stvar, pa naj bodo to črke, številke ali karkoli drugega, po mojem mnenju ni nič narobe, če mu razložiš. Moj 3,5-letni nečak (in posledično tudi moj 2,5 letni mulc) recimo poznata imena vsaj 10 dinozavrov, ki so meni popolnoma neizgovorljiva. Kolesa pa noben od njiju ne povoha recimo, sosedovi tamali pa od 2. leta že gonijo pedala. Itd.

< Sporočilo je popravil krfjolca -- 6.4.2009 18:50:55 >

Anžetko Bosopetko in Sarica Košarica :D

(odgovor članu ribica.)
Neposredna povezava do sporočila: 19
7.4.2009 0:31:38   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: Alfabeta

Zanima me torej koliko obvladajo vaši 5 letniki?

Do koliko sami štejejo, koliko črk preberejo, napišejo,.....torej te stvari....

Hvala

Ta starejši je znal šteti do 100, bral in pisal je vse črke, vendar ne vse povezano, bolj posamično, kot črke, zanj je bila to igra. In to že od kakšnih 2,5 let naprej.Vedno je rekel:"Mama, greva se igrat črke".

Ta mlajši je star malo več kot 4, pa se je v zadnjem mesecu naučil šteti do 20 (vsaki dan je prišel iz vrtca, pa je bila kakšna številka več). Branje in črke ga ne zanimajo in jih tudi ne zna.  Ravno včeraj mi je rekel, da piše in ko sem pogledala so bile neke "krace" in sem mu napisala B (za njegovo ime), da bi mu pokzala, kako se napiše "prava" črka, pa me ni "šmirglal" in je naprej kracal oz. po njegovem pisal. Je pa vsekakor užival. In v tej njegovi igri sem ga pustila

V glavnem, nobenega od mojih otrok ne silim, ko vidim, da pokaže zanimanje, ga k temu vzpodbudim, drugače pa pustim. In tudi se tudi vidi razlika med njima. Ta večji je resnično "hiter", ta mlajši je normalen otrok. STa pa enostavno "luda". Oba.user posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Alfabeta)
Neposredna povezava do sporočila: 20
7.4.2009 8:44:58   
Nea
IZVIRNO SPOROČILO: nuala
Moj starejši je znal pri petih letih napisati svoje ime, pa morda je poznal črke A, O, I, E.
Poznal je številke do 10 in znal šteti do 10.

V šolo je šel lani septembra z manj kot 6 leti ( decemberček ) in je med najboljšimi v razredu.

Tako da, če imate take zaostale 5 letnike nikar ne skrbite, morda se jim pa odpre...

Zakaj misliš da so zaostali če pri petih letih še ne znajo šteti do 100, pisati in brati? user posted image
Morda imajo kakšna druga zanimanja oziroma sposobnosti ki niso vezana na črke in številke.

Mojo sploh ne tretiram kot zaostalo. Punčka tekoče govori tri jezike, zraven se uči angleščino, računa do 10, pozna vse črke, prepozna prvo črko pri besedi... in to počne v vseh treh jezikih.
Razen tega edina v vrtcu med 5 in 6 letniki zna sama zavezati čevlje.

Moji sončki
24.1.2004 Ema
06.8.2006 Lara
31.1.2009 Erik

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 21
7.4.2009 12:06:03   
muška
IZVIRNO SPOROČILO: oka

Ja, jaz imam povprečno skoraj petletnico. Nadpovprečna je le pri uveljavljanju svoje volje in jezikanju. user posted image .

enako! nadpovprečen je lahko rečem pri športu, ker smuča (samostojno) že od 2 leta dalje, sedaj pri 5 letih pa ima že lepo zbirko pokalov v sobici. Nihče ga nikamor ne forsira, je pa res, da smo športno usmerjena družina, torej vsako prosto minutko zabijemo v rekreaciji oz. na svežem zraku in ne za računalniki in TVji

(odgovor članu oka)
Neposredna povezava do sporočila: 22
7.4.2009 12:10:45   
ZARA
To bo, ja! Moja je v nadaljevalnem tečaju Odvajanja logaritmov.

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 23
8.4.2009 8:35:19   
viv_
- lepo govori v normalnih stavkih in izgovarja vse glasove
- piše velike tiskane črke (zna napisat vse)
- bere še ne povezano
- sešteva in odšteva brez težav do deset
- šteje do neskončno... ker je skužila sistem kako gre od 100 dalje pa od 200 dalje... tako da šteje
- bere dvomestne številke
- na klavir zna zašpilat "Kuža pazi" user posted image
- vozi se z biciklom brez pomožnih
- plava
- narisat zna tudi bolj ali manj vse, kar lepo...

Brihtna punca po mami user posted image

Mirna - 19. 12. 2003
Zarja - 30. 10. 2006

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 24
8.4.2009 8:41:11   
oka

Saj to je cinizem ne (upam, da je). Ker to, da otrok pri petih ne šteje do 100, ne zna napisat malodane prostega spisa o življenju amebe in podobno še ne pomeni da je zaostal no. Pa porkaduš moji otroci so ravno to: OTROCI in jaz jima pustim da sta natančno to. Pisanje, štetje pride na vrsto v šoli, do takrat pa naj bojo na sporedu igranje s punčkami, avtomobilčki, skratka otroške stvari. Se mi pa resno poraja vprašanje ali sem jaz tista, ki ga lomi, ker nisem ne večjega ne male madam spodbujala k učenju črk in štetju do 100, ker sem jima namesto malega vedija raje kupila kako slikanico, avtomobilček, punčko ali kocke in ju sterala v peskovnik ali sta moja dva kot je bilo tako slikovito napisano "zaostala" da ju pri njunih letih zanimajo otroške stvariuser posted image

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Prvi koraki k srečnemu otroštvu z Generali
Program Za srečen začetek zavarovalnice Generali mladim staršem ponuja ključne nasvete o negi dojenčka in malčka ter prv...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...

Uvajanje goste hrane
dejzi

Koliko časa ste potrebovale pri vaših sončkih, da ste popolnoma zamenjale en mlečni obrok z zelenjavo/sadjem/...?

1t (46%)

2t (15%)

3t (12%)

4t (12%)

več (15%)

Število vseh glasov: 130

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!