Anonimen
|
Fižolova juha za "tamijčkene" in "tavelike" 1. PRIPRAVA SKUPAJ Fižol (navadno kar 1 kg) najprej namočim (navadno čez noč) ga skuham, odcedim (vodo v kateri se je kuhal shranim) ter ga 2/3 zmiksam v multipraktiku, da nastane praktično fižolov pire, 1/3 pa pustim celega. 1A-ZA TAMIČKENE v dobljeni fižolov pire dodam vodo v kateri se je kuhal, malce na majhne koščke narezanega rdečega korenčka, paradižnika, malček, malček soli ter dišavnic za boljši okus (bazilika, origano, majaron) in kuham pač toliko časa, da je korenček kuhan. V to potem vkuham testenine, rezančke, zvezdice ali pa riž... Ostalo brez zakuhe pa razdelim v majhne lončke in zamrznem. 1B - ZA TA VELIKE Na malček olivnega olja prepražim na majhne koščke narezanao slanino, sesekljano čebulico, por, paradžnik, na koncu še žličko rdeče paprike, ko se vse dobro preduši dodam "fižolov" pire in vodo od kuhanja, če je le te premalo pač redčim še z navadno vodo, dodam sol oziroma vegeto, malo belega popra, majaron, baziliko, sladki čili... in kuham toliko časa, da je korenček kuhan, tik pred koncem dodam še celi fižol (1/3) in zakuham zakuho (široke rezance, riž, makarane...).. 1C Včasih pa malce varianto 1B priredim tako, da malo manj redčim in dodam malce več paradižnika, malce pekočega čilija, žlico ali dve začimbe za mehiški lonec ter isto cel fižol (1/3) in koruzo iz pločevinke, ne delam zakuhe temveč tik preden postrežem dodam notri še 3 koščke na kolobarje narezano tortiljo in žlico ali dve kisle smetane. To je kao predjed - sledijo pa še tortilje z nadevom (pečeni piščančji trakovi, na trake narezana rdeča in zelena paprika, malce fižola, s kislo smetano zmešan curry in nacho sir)...no in imamo ponarejeno mehiško kosilo...
|