Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 20:54:20
|
|
|
|
nova10ka
|
baje je najboljši način rojevanje v polsedečem ali sedečem položaju, saj ni takšnega pritika v presledek. če boš dobila, babico, ki ti bo pustila tako rodit in ti bo znala ob tem varovati presredek, bo ok. drugače pa: v sloveniji je epizotomija kar priljubljena, je pa seveda odvisna od velikosti ploda in raztegljivosti presredka.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 20:55:02
|
|
|
|
Anonimen
|
No, ja, kar pogosto se odločajo za to, ker je lažje in veliko lepše te lahko zašijejo, kot pa če pride do raztrganine. Če se vidi, da je otrok velik oz. je mamica ozka v bokih, se kar odločijo za to, ker je sam porod lažji... ali pa če otrok leži postrani, da mu olajšajo pot. Sama sem imela epiziotomijo, pa ni bilo tako hudo kot sem se bala. Razlog... ozka v bokih, otrok velik. En teden po porodu sem sedela brez problemov, do takrat pa s pomočjo otroškega obroča za plavat ali pa sem zvila brisačo in jo podložila, ko sem se vsedla na stol. Sicer sem pa itak velik počivala, pa je blo.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 20:56:21
|
|
|
|
Paštetka
|
hm... to bi tudi jaz rada vedela, kljub dejstvu, da sem 2x rodila, in 2x bila redno rezana. Pa storila vse, kar so mi rekli, da se tako prepreči. Paa otroka nista aniti imela velikih glavic (35 in 32 cm ) Ene smo pač rojene za epiziotomijo
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 7.9.2008 20:57:10 >
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 21:20:43
|
|
|
|
Anonimen
|
90% odvisno od babic
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 21:41:23
|
|
|
|
Katjusa
|
Ne vem če je od babice odvisno pr meni je zdravnik pokazal škarjice s prsti in ena zdravnica je prerezala..... Vse skupaj ni blo tak hudo me je pa grozno bolelo šivanje in se ponovnega šivanja ful bojim..... sem si pa tud jst pomagala pri sedenju z zvito brisačo in je blo vredu..... pa tud ene 4-5 dni po porodu sem že lahko normalno sedela ni tak hudo sam šivanje me je pa bolelo k hudič...... dala je inekcijo in takoj začela s šivanjem ne vem a nebi mogla mal počakat? a pr vas je tud začela takoj s šivanjem.... Smo pa imeli velikega dojenčka vsaj po ocenah iz UZ in zato je moj G kr pokazal škarjice..... (4120g, 52cm in 36,5 obseg glavice) Bojda pomaga masirajne presredka z nekim oljem sam ne vem več katerim
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 22:09:32
|
|
|
|
frutka_
|
Kadar se glavica hitro porojeva in obstaja možnost raztrganin raje režejo. Saj nič ne čutiš. Ne se bat.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 7.9.2008 22:12:16
|
|
|
|
Anonimen
|
ja Katjusa seveda da je zdravnik pokazal,ker se jim ni dalo,to je NAJLAŽJE. Da ne potrebuješ nič rezanje je potrebno,da babica širi in masira.če tega ne dela,se raztrga in režejo.Pri 1 porodu sem imela epiziotemijo,ker babici se ni dalo.Pri 2 porodu,pa je babica vedno masirala ne samo zunaj,ampak tudi znotraj,je roke ves čas imela v nožnici in širila ter masirala,dobila sem samo en šiv.Pa je otrok imel še večjo glavico kot prvi. Kot sem napisala v veliko procentih odvisno od babice,ampak nažalost takšnih babic je zelo malo.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 8:09:10
|
|
|
|
puncica
|
Jaz sem se drugič skor zjokala pred babičarjem in ga prosila da me naj prosim ne reže, da je to edina prošnja ki bi rada da ostane uslišana in je potem vse naredil za to, da me res ni bilo potrebno rezat , prvič pa so mi epiziotomijo naredili. Je pa drugič sam izstis potekal bol počasi, si je vzel čas, saj je sproti raztegoval presredek in tako naredil vse za to, da me ni bilo treba rezati, prvič je vse potekalo bol hitro, pa še gužvo so imeli.
< Sporočilo je popravil puncica -- 8.9.2008 8:10:58 >
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 9:01:51
|
|
|
|
evica23
|
Tudi jaz mislim, da je odvisno od babice. Sama prvič nisem bila rezana, pa je bila mala velika 3860 kg, pa še porodila se je z obrazom naprej in ne s temenom. Mi je rekla babica, da če bova lepo sodelovali, da ne bo prerezala. Sam morte neki vedet, da to naredijo zaradi otroka in njemu olajšajo delo. Za to pa se že splača potrpet in stisnt zobe.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 10:43:52
|
|
|
|
lonja
|
No, naša Ajda je imela le 2800 g, pa me je babičar ravno tako prerezal, baje, da ker nisem ravno najboljš sodelovala (tako mi sedaj razlaga moj ). Mene je sam prerez bolel, šivanje pa za razliko od mnogih ne, saj so bile moje oči in misli takrat že na moji Ajdi in mi je bilo praktično vseeno, kaj se z mano dogaja. Močno upam in si želim, da tokrat ne bi bila rezana . Ker me je vsaj 5 dni po porodu tam močno peklo in bolelo.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 13:34:38
|
|
|
|
poli*
|
nedvomno je epiziotomija povezana tudi z voljo babic in zdravnikov. Bi blo fino, če bi katero poznale... bi se verjetno bolj potrudila. Še to: v MŠ nam je m. sestra pripovedovala o enem možu, ki je (ko je zagledal škarje v babičinih rokah) hitro rekel, da njegove žene pa že ne bodo rezali.... in potem je ta ms to komentirala kot :"možje, pazite, da ne boste kakšne take neumnosti tudi vi izjavili pri porodu". Ok, saj so se ženske smejale temu primeru, ampak če pogledamo z drugega zornega kota: ali je res potrebno, da delajo epi v 3/4 porodov? mislim da ni!
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 13:38:59
|
|
|
|
Katjusa
|
poli dobra ideja jst bom pa rekla mojmu če pozabim sama nej reče da me ne smejo rezat... sem mu že rekla da ne bom pustila šivat ornk se tega bojim
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 13:44:54
|
|
|
|
poli*
|
katjusa, js se tega najbl bojim.... bolj kot samih popadkov! pa ne vem, ali naj si začnem masirati presredek al kaj naj naredim? ps: moja mami ni bla nikol rezana, tko da upam na "dobre" gene.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 13:50:07
|
|
|
|
Anonimen
|
Masiranje ti ne bo nič pomagalo,kot je že rečeno,če se babicam ne bo dalo,pač te bodo rezali
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 14:10:43
|
|
|
|
Katjusa
|
IZVIRNO SPOROČILO: poli* katjusa, js se tega najbl bojim.... bolj kot samih popadkov! pa ne vem, ali naj si začnem masirati presredek al kaj naj naredim? ps: moja mami ni bla nikol rezana, tko da upam na "dobre" gene. Kot sem rekla v 1. so me rezali in zdej se tega bojim pa bom vse nardila da ne bo treba.... zdej mam še 5 mesecev ene 2 meseca prej bom mojga zaposlila vsak večer da mi bo masiral presredek in mal raztegoval zgubit nimam kej če bo pomagalo ne vem sam se bomo potrudli če bo slučajno pomagalo bom zelo vesela.... točnih podatkov ni a pomaga al ne k pač kr prerežejo, da jim je lažje zašit.... tak da mi bomo delal na tem da ne bo treba in pred porodom bom izrazla željo da ne želim bit rezana če se strga se strga šivanje mi neuide če režejo al pa če se strga..... torej še vedno je nekaj možnosti da ne bo šivanja A ne? rečte ja k mam že nočne more o tem.... a pomaga kej če prej vzameš kej proti bolečinam (jst v prvo nisem nič mela, je mogoče zato tak bolelo šivanje, tista inekcija pa najbrž sploh ni prjela)
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 14:11:43
|
|
|
|
Katjusa
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Masiranje ti ne bo nič pomagalo,kot je že rečeno,če se babicam ne bo dalo,pač te bodo rezali bom pa babici rekla nej mojmu pokaže kak more delat da ne bo treba on bi zame vse naredu in bo to z veseljem opravljal cel porod če je treba
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 15:53:10
|
|
|
|
moyca
|
hmmm, se mi zdi da bo tvoj med porodom bolj pri tvoji glavi, ne tam spodaj ....
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 16:23:28
|
|
|
|
Katjusa
|
IZVIRNO SPOROČILO: moyca hmmm, se mi zdi da bo tvoj med porodom bolj pri tvoji glavi, ne tam spodaj .... ja tak je blo v prvo zdej bomo pa vidli
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 16:56:24
|
|
|
|
Leiah
|
Mene je moj tudi masiral pa ni nic pomagalo. Ko sem se zacela trgati je babica raje odrezala, da bi se lepse zacelilo in se tudi je, ker me skoraj nic ni bolelo in v dobrem tednu sem sedela ze skoraj brez bolecin. Drugace pa je ista babica porodila tudi moji cimri in nobena ni bila rezana, tako da pri meni ocitno res ni imela druge moznosti. Mene samo sivanje sploh ni bolelo, ko me je pa prerezala pa se vedela ne bi, ce mi sama ne bi rekla da me je prerezala (res pa je da sem imela EA)
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 8.9.2008 19:16:10
|
|
|
|
Anonimen
|
Največ je odvisno od elastičnosti kože, ostalo pa od babice. Jst nisem bila nič rezana...HB za super babico, ki ginekologu sploh ni pustila, da me prereže . Rodila sem z EA . In poznam dosti punc, ki so rodile z EA in niso bile šivane, tko, da če rodiš z EA ne pomeni ravno, da boš potem tudi rezan.
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 9.9.2008 15:32:52
|
|
|
|
blackcoffee
|
odlomek: spodaj tako kot zgoraj! gre za neverjetno povezavo med sfinktroma ust in grla ter sfinktroma materničnega vratu in yoni. sproščena usta pomenijo bolj elastičen maternični vrat. ženske, pri katerih so usta in grlo odprta in sproščena, po porodu redko potrebujejo šivanje. če le prehitro ne potisnejo otroka na svet, bodo rodile, ne da bi se raztrgale ali ne da bi jih prerezali. na drugi strani pa se ženske, ki se mrščijo in stiskajo čeljusti, medtem ko pritiskajo, bolj nagibajo k raztrganinam, ker je tkivo njihovega preseredka bolj zakrčeno. ko se ženske ki so prej stiskale ustince in čeljust ali napenjale grlo, sprostile vse mišice, je napetost v presredku popustila. večini žensk je lažje ugotoviti, kako naj sprostijo čeljust, kot pa to, kako sprostiti mišice medeničnega dna... razumevanje povezave med 'zgoraj' in 'spodaj' lahko zmanjša bolečine in nelagodje pri zaprtju, predmenstrualni napetosti, menstrualnih krčih, pri porodu in po njem. če vas zamika škripati z zobmi ali stiskati čeljusti, se ustavite! globoko zajemite sapo in izdihnite, sprostite mišice okrog ust in mišice grla. učinek podkrepi glas ob izdihu, ki naj bo tako nizek, da v vaših prsith zavibrira. če bodo usta in grlo sproščeni, bo tak tudi naš presredek. mišično tkivo bo tako bollj fleksibilno in raztegljivo, lažje bo zdrknilo prek otrokove glavice in telesa, ne da bi se raztrgalo in ne da bi ga morali prerezati. pomagajo tudi ljubeče besede!! ...skratka, čim bolj bomo morale biti sproščene.
< Sporočilo je popravil blackcoffee -- 9.9.2008 15:45:22 >
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 9.9.2008 16:06:38
|
|
|
|
blackcoffee
|
aja... pa to sem še pozabila - SMEH!!! smeh je dejavnik, ki dodatno sprošča vse mišice - sploh trebušne; osebno si težko predstavljam, da mi bo v porodni sobi do smeha... probati pa ni greh. upam, da nam bodo ti napotki kaj koristili in da se bomo v ključnem trenutku na njih tudi spomnile. lp
< Sporočilo je popravil blackcoffee -- 9.9.2008 16:08:55 >
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 9.9.2008 16:27:24
|
|
|
|
moyca
|
IZVIRNO SPOROČILO: blackcoffee osebno si težko predstavljam, da mi bo v porodni sobi do smeha... nikoli ne veš
|
|
|
|
RE: kako se izogniti epiziotomiji??? 9.9.2008 18:58:10
|
|
|
|
Katjusa
|
mi smo se vs čas smejali in hecali in ko na koncu pritiskaš normalno da stisneš tud zobe bom drugič probala brez... pa tud na porodu sme bla popolnoma sproščena in nič prestrašena pa tud bolelo me ni tako da bi rekla da to pa res boli je bolečina sam ne taka da bi bla zaradi tega v krču.... bom poskusla naslednjič ne zobe zraven stiskat torej ko potiskaš morejo delat samo trebušne mišice....
|
|
|
Najbolj brane vsebine v rubriki Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?