ronja
|
Mojidve na srečo nimata problemov z vstajanjem in na srečo tudi meni ni treba bit ful zgodaj v službi, tako da lahko vse dokaj v miru izpeljemo. Ampak kar sem ugotovila, je, da rabita zjutraj malo cartanja (tudi drugače, ampak ko se zbudita, pa sploh). To že od nekdaj. Ne moreš ju kar zbudit in pričakovat, da bosta sodelovali, ker ne bosta. Enostavno se rabita porkljat. Ni treba dolgo, je pa treba vsaj malo. In potem sodelujeta. Probaj, če bo delalo. Vzami si 5 minut za to, da se samo stiskate, mogoče preberete kako zelo kratko pravljico, se malo pomuckate, lahko še v postelji, lahko potem na tleh, samo da je to vsak dan, da ve, kdaj pride - pri nas kar takoj, še predno vstanemo. Tako dobi otroček svoj kos pozornosti in potem se rajši sam zrihta - vsaj mojidve sta taki... POtem pa mu zaupaj, da se bo sam oblekel. Prvih nekajkrat se gotovo ne bo, vendar če boš rihtala tamalo, ne boš mogla oblačit še njega. Povej mu, da je že veeeelik fant in da si ful ponosna nanj, da se zna sam oblečt. Tekmujta, kdo bo prej. Spomni se raznoraznih for, ki mu veliko pomenijo in ga pohvali vsakič, ko se sam zrihta. Tudi če malo traja. glavno, da se sam. potem mu bo prišlo v kri in bo to vedno hitreje. Pri 4ih letih res ne rabijo ne vem kaj pomoči - za kako zoprno zadrgo ali mali gumbek, to je pa tudi vse. Pri nas se že tamala precej sama zrihta (2,5 let) - vsega ne, nekaj pa: spodnje hlačke, hlače, čevlji, nogavičke (ja, jih je treba velikokrat še obrnit, da je peta zadaj, ampak meni je glavno, da nekaj naredi sama, tudi če ni čisto prav in tudi če je več dela potem to popravit kot da jo celo sama oblečem - ker to gotovo je - ampak fora je v tem, da se čimprej navadita čimveč sama). In včasih to res traja, ampak ker zgodaj vstajata in morata bit v vrtcu do 8:30, si to lahko privoščim. Zdaj se pa že hitreje zrihtata, Ronja (4 leta) se že čisto sama, Lejla pa tudi precej. Pri nas traja vse skup od tega, da vstanemo (če sta le voljni bit v postelji pri nama do pol osmih, kar je zeloooo redko ) pa do takrat, da sta že v vrtcu največ 1 uro - to je s hojo v vrtec vključno. S tem, da se še pocrkljamo, kar traja kakih 10-15 min navadno. če moramo bit prej tam, smo tudi v pol ure fertig, pri tem, da ju v tem primeru že prej "pripravim" - zvečer povem, da bomo zjutraj morali pohitet in zjutraj tudi povem, da ju danes pa prosim za sodelovanje, da bomo hitro v vrtcu, ker moramo bit zaradi... (navedem razlog). Je pa poleti to ful lažje. rutina: naredi jutranji ritual - kakorkoli vam paše, samo da je eno smiselno zaporedje. Pri nas se najprej pocartamo v postelji, potem gremo lulat, si umijemo roke in obraz, zobke in se preoblečemo, pospravimo pižamice v posteljo, vzamemo igračke za v vrtec, se obujemo in oblečemo do konca (za ven), če je mraz. In to je to. "ne morem" - probaj začet razmišljat drugače - da "ne morem" ni mišljen kot: "Mami, ti me obleči, ti mi pomagaj", ampak kot "Mami, pokaži mi, kako naj se sam oblečem, ker še ne znam". In potem parkrat zelo potrpežljivo razložiš otroku, kako se zadevo obleče, kako lahko sam ugotovi, katera stran hlač je sprednja in katera zadnja, 1000x mu poveš, kateri čevelj je desni in kateri levi,... zajtrk: pri nas smo ga počasi ukinili. Dokler sta se zbujali pred 6to, je blo do 8:30 res malo dolga in smo seveda doma jedli zajtrk, zdaj pa niti ni treba več, ker se mi zdi, da 1 uro pa komot počakata. Dostikrat sicer jesta pred vrtcem kako malenkost - košček kruha ali kako sadje ali jogurt, jima pa ne delam več celega zajtrka. perfekcionizem: je po moje smrt za navajanje na samostojnost. Otroci bojo naredili milijon napak - ampak te niso niti pod razno tako strašne kot pa popolnost;). Tako da - če si narobe obleče majco, ga pohvali, ad se je oblekel in potem popravita - pa razloži mu, da je muca narisana spredaj in bo naslednijč pogledal. prostor za obleke, ki jih bo imel v vrtec. Zelo praktičen je za nas zabojček, ki je na polički, ki jo Ronja doseže - notri ima svoje obleke, ki jih trenutno nosi - torej če so hlače še ok, jih zvečer tja pospravi in dopolniva z ostalim, kar manjka. Spodnje hlačke in nogavičke si itak sama vzame (me ne moti, če ne pašejo k hlačam, včasih ji povem, kaj gre lepo skupaj, ne težim pa s tem vsak dan in ne silim, če si želi druge nogavice ali majico, recimo). Tako da Ronji lahko samo rečem: obleči se, potem mi ona pride, da v zabojčku ni več majčke, rečem, naj vzame svežo in to je to. Seveda pa to ni prišlo naenkrat in samo od sebe. Ampak zdaj je ravnokar 4 stara in se sama zrihta. Do januarja upam, da se bo tudi Lejla skoraj čisto sama zrihtala (zaenkrat si sama obleče spodnje hlače, hlače, nogavice, majco je pa navadno treba še pomagat, pa obuje se sama, seveda, vetrovko smo morali spomladi pa še pomagat - zdaj je že nekaj časa ni imela gor ). Stara bo pa jan. 3 leta in se mi zdi to čisto dovolj... Torej: - če se da, preskoči zajtrk - tako ga boš lahko kasneje zbudila, bo bolj naspan in bolj pripravljen na sodelovanje in ker ne bo tako zgodaj vstal, tudi ne bo lačen do zajtrka v vrtcu - predno karkoli zahtevaš od njega, se vsaj 5 min samo cartajta - uvedi rutino: kaj se kdaj naredi: najprej lulat, umit rokice in obraz, potem ali preoblečt ali umit zobke (mi rajši najprej umijemo zobke, da ni obleka za v vrtec od paste;)... itd... - povej mu, da je velik fant in ga tudi obravnavaj tako - ok, spodbujat ga je treba in včasih imajo dan, ko jim je res treba 100x rečt, ampak ne mu skoz za ritjo stat - tako nima možnosti, da bi ti dokazal, da to ni potrebno, predvsem pa nima motivacije, da bi to naredil - ne pomagaj mu vsakič, ko se mu ne da, spodbudi ga, da se nauči sam - kar naredi, je dobro - tudi če ni po tvojih standardih - saj lahko kaj popraviš, včasih je pa fajn tudi pogledat čez prste, majo veliiiiiko veselja, da so nekaj sami - pa čeprav hecno zgleda;) - organizacija: pripravita obleke za v vrtec prejšnji dan nekam, kjer jih sam doseže in naj jih on pomaga zbirat (ti pač korigiraš glede na vreme, ne pa težit preveč s tem, katero majico - tako jo bo rajši dal sam gor - pri Lejli ful pali to, da si sama zbere cotke in če se potem noče oblečt, rečem, da potem pa ne bo mela tistega, kar si je izbrala) - triki: tekmovanje, kdo bo prej oblečen (ti ali sestrica ali on), pohvala, ko se lepo zrihta, spajderman (ali karkoli pač majo fantki na majcah, nimam (še) pojma ), ki bo žalosten, če ga ne obleče, itd... Upam, da ti kaj pomaga!