|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   kako na porod, če še vedno dojiš??
2.1.2007 19:50:02   
tasja23
Alo,
prosila bi za en nasvet! !!
Doma imamo devet mes. staro punčko, ki ji "zizanje" zelooo veliko pomeni. Dudo je zavrnila že pri 7 mes. in sedaj ji je ziza vse!
Sama sem nameravala dojiti tudi do drugega leta, če bi mala želela (vsaj zvečer), vendar pa sem pred kratkim zanosila in sedaj razmišljam kako bo?!
Na PDP bo stara torej komaj okoli leto in 5 mes.!
Veliko sem brala tudi o tandemskem dojenju. Kljub temu, da prva še ne bo toliko stara, da ne bi smelo biti problemov z ljubosumnostjo, vseeno baje prvi otrok občuti, da ga je drugi prikrajšal za mamico, zato je najbrž res hudo, da mu takrat odvzameš še pravico do zize....user posted image

Vendar pa se sprašujem, kako pa naj potem grem na porod oz. kaj če bom spet ostala več dni v porodnišnici?? Saj mi jo ne morejo tja vozit, da bi dojila?
Oz. problem bo, če še vedno ne bo znala zaspati brez zize??

Zaradi tega sem začela razmišljat, da jo bom morala začeti par mesecov prej odvajat od dojenja, če se prej seveda ne bo že sama odstavila?!
Vendar kot sem rekla, močno dvomim, da se bo sama, zato pa bi prosila za kak nasvet.
Sicer bi jo še zelo rada dalje dojila, vendar me je strah, kako bo, ko bom odšla rodit in tudi prve dneve,  ko ti novorojenček praktično cel dan visi na zizi (tako je bilo vsaj pri ta prvi).

Prosim vse mamice, ki imajo izkušnje s tandemskim dojenjem, da mi dajo kak nasveto oz. kako so to izpeljale??

Hvala in lp!





_____________________________

31.3.06 je posijala najina zvezdica Lana.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
2.1.2007 20:03:19   
Anonimen
hmm..ne vem kako bi tole izpeljala. verjetno se bo sama odstavla ko se ti bo okus mleka zarad hormonov spremenila ali pa tudi ne. drgač meni ni da bi dojila otroka starejšega od leta, sploh pa če bi bil zraven še novorojenček, kateri zares potrebuje tvoje mleko. vedno bi imela občutek, da ga tavečji zažira? znalo bi se zgoditi, da ko bi dojila tamalega bi ga tavelik preč vlekel in se hotel on dojiti.
ne vem jaz bi prej nehala. zame je dojenje itak samo hranjenje, crkljamo se na druge načine.

(odgovor članu tasja23)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
2.1.2007 20:20:30   
tulip
Joj, ne se že zdaj obremenjevat s tem.... Jaz bi rekla da vidiš sproti, kaj veš kako bo čez par mesecev, meni se je fantek odstavil pri 11mes in ni nič pogrešal dojke, jaz ga pa nisem silila.... Tudi če imaš tak načrt, ni nujno da bo vse tako..
Pa pravijo da hormoni spremenijo okus mleka in se otrok sam odstavi. Boš videla...vsekakor pa srečno, čimveč moči in lepih skupnih trenutkov!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
2.1.2007 20:28:36   
asso
Jaz sem tudi mislila, da ne bom nikoli nehala dojiti, ker je naša tudi zavračala dudo in flašo.
Potem pa sem nekega dne. Nekje pri enem letu ji zjutraj poskusila dati flašo z alpskim mlekom in jo je kar sprejela (malo preden sem šla ponovno delat). Tako smo imeli dojenje samo še zvečer pred spanjem (zaspala je izključno z dojenjem) in sem vedno mislila, da ne bo mogla zaspati kot ne z dojenjem.
Prišel je dan, ko je čez dan zelo malo jedla tako, da sem se odločila, da ji dam zvečer še flašo, da ne bo lačna. Tako sem ji v posteljo dala flašo, jo pustila samo v pojstli in glejga spila je flašo in zaspala. Od tistega dne napraj spije vsak večer flašo in po joški ni več vprašala...

Ne se že sedaj obremenjevat, jaz pravim, da je itak vse odvisno od nas staršev. Če se odločimo, da bo tako in tako, tako tudi bo...

_____________________________

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

(odgovor članu tulip)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
2.1.2007 21:31:20   
Seven*
Hej..

Cisto komot lahko dojis obe. Vedi, da so v porodnisnici naklonjeni dojenju, da je skoraj v vsaki kaksna z mednarodnim IBCLC izpitom, vsi so seznanjeni s tem, da se priporoca dojenje najmanj do drugega leta starosti in ti ne bodo komplicirali, kvecjemu pomagali pri vsemskupaj. Kje bos rodila? Lej, ko je bila EMa stara 9 mesecev, sem imela operacijo kolena, vsi na oddelku so mi omogocili obiske kadarkoli in so mi pac pripeljali otroka dojit. Ko je otrok star 15 mesecev ali vec, pa itak ni vec toliko problema, ko pridejo na obisk se podoji in to je to..

Nic ne skrbi, ti delaj po obcutku. Vse se bo sproti resilo..


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu tasja23)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
4.1.2007 16:54:53   
andrejka
Hello!

Ne vem kok je kej pametno, da dojiš med nosečnostjo, ker dojenje povzroča krčenje materniceuser posted image
Ne vem no, da nebi blo pol kej narobe.

Hm, če bi dojila oba otroka....pomoje bi bla ta prva ful lubosumna (še bol kokr so ponavadi), pa nebi sprejela otroka....

Samo moje mnjenje.

Andrejka

_____________________________

17.11.06 se nama je rodila čudovita deklica Zoja
24.5.09 pa se nam je pridružil čudovit deček Gaber

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
4.1.2007 17:04:02   
Seven*
Andrejka, preberi si zgornji link. Dojenje samo po sebi NE BO NIKOLI sprozilo splava. Da ne smes dojiti med nosecnostjo je neumnost.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu andrejka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
4.1.2007 17:05:37   
Seven*
Aha. Nisem dala linka. Vglavnem, pobrskaj malo med odgovori dr.Pusenjaka. Zagotovo lahko dojis med nosecnostjo. Tandemsko dojenje je luskana praksa.

_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
5.1.2007 0:40:34   
petra.horzi
oj. ful maste različna mnenja, sam jz pravim da se itak vsak odloč kakor je najbolš zanjega
tko k so ene napisale, pomoje bolš da daš času čas in boš vidla kako bo. mogoče se bo res sama odstavla, ko se to mleko spremeni (v zadnjih 4mesecih, ko začne nastajati mlezivo), če se pa ne bo odstavla do poroda, bo pa do takrat sigurno se manj dojila, bo zdržala pomoje da jo boš dojila samo enkrat na dan, ko bodo obiski.
baje da tandemsko dojenje dobro vpliva na oba otroka, oz. starejšemu ta skupna izkušnja pomaga premagati občutke ljubosumja in jeze.
če boš obe oz. oba dojila, je pomoje še najbolš da bi najprej dojila novorojenčka, potem pa še starejšo.
ampak res je najbolš da pustiš času čas in boš vidla kako in kaj
velik sreče in predvsem pa zdravjauser posted image

_____________________________

moj sonček je že "velik fant"

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
19.1.2007 14:19:19   
BONHEUR
Če ti rata, probaj vseeno dojit do konca, boš že kako. Mi imamo tudi doma dva s točno tako starostno razliko in mi je ful žal, da sem nehala dojiti, ko je bila prva stara 1 leto. Je pa res, da sem bila čisto brez energije, pa dve virozi v kratkem sem staknila in bila tako suha, kot še nikoli v življenju. Tako da mi je bilo vse skupaj malo prenaporno in sem po nasvetu ginekologinje nehala z dojenjem. Če se mi pri tretjem zgodi kaj podobnega, bom pa sigurno vztrajala, ker se dojenje v vsakem primeru obrestuje.
Pa veliko sreče!

(odgovor članu tasja23)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
20.1.2007 17:42:26   
metaa
Jaz sem zanosila, ko je bla mala stara 4 mesece in takoj nehala dojiti, na priporočilo ginekologinje, ker je rekla, da dojenje povzroča krče maternice in nisem horela tvegati. Pa še telo ti ful izčrpa že nosečnost sama po sebi, tko da je to zate boljš, saj je navsezadnje tudi tvoje zdravje pomembno. To je samo moje mnenje, sicer pa lahko dojiš obe, če ti je do tega, ampak starejša bo, vedno teže joo boš odvadila. Ta prva je bila tako majhna, da ni bilo problemov z odvajanjem, druga pa jih ima 10 in je tako navezana na joško, da že obupujem, kako jo odstaviti. Mi pa pod razno ni do tega, da bi jo v nedogled dojila. Že tako je dost priklenjena name. Vsak pa po svoje, ampak se mi zdi da je na prvem mestu novorojeno dete in njegovo zdravje. Brez zamere.

(odgovor članu tasja23)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
20.1.2007 17:59:19   
Primoza
Vraža o tem, da dojenje krči maternico izvira verjetno iz druge vraže oz. neumnosti, da je dojenje najboljša kontracepcija.


(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
20.1.2007 18:11:41   
hanakz
Moja prvo in drugorojenec sta rojena v 15 mesečnem presledku. Seveda sem taveliko še dojila, ko sem zanosila. Hormoni (nosečniški) je niso prav nič motili. Zato sem jo morala odstaviti pač na mojo pobudo. Dojili sva se do desetega meseca, potem je pač šla na stekleničko. In upam, da zaradi tega ne bo imela v življenju nobene travme. Sva se pač drugače pocrkljali. Danes se dela prevelik cirkus okrog dojenja. OK, saj je fajn, da se novorojenček doji, zdravo je itd. Ampak dojenček je dojenček do prvega leta starosti, potem je čas, da se "osamosvoji". Morda se ti zdi zdaj punčka še nebogljena, boš videla - mesec, dva v tej starosti veliko pomeni, otrok hitro napreduje in postaja samostojnejši. Razen tega napredovala nosečnost terja od tebe več energije, se spomniš, kako je zadnji mesec, kako je bilo? Jaz sem že sama sebe težko prenašala, pa ogromen trebuh... sem bila kar zadovoljna, da je tavelika pila po steklenički. In kot rečeno - prepričana sem, da zato ni utrpela nobene škode. Vsekakor je imela od mene več, kot če bi bila preutrujena in sitna. Da o mulčku v trebuhu ne govorim. Kakorkoli že, to je moje mnenje in moja izkušnja, ti pa naredi tako, da bo tebi prav. Pa lep pozdrav in veselo nosečnost!

(odgovor članu tasja23)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
20.1.2007 20:35:29   
metaa
Danes se dela prevelik cirkus okrog dojenja.


Se povsem strinjam. In vsem, ki delajo ta cirkus najbolj zamerim, ker ti nihče nič ne pove o manj prijetnih straneh dojenja. Noben ne reče: tretji dan te bodo bradavice tako bolele, da bo hudič in ti svetovale, kako blažiti bolečino. Ne poučijo te o mastitisu in kako ga preprečiti oz. zdraviti, ne o tem, da se ti prve tedne kamot zamašijo mlečni vodi, ker ponudba in povpraševanje nista usklajena, zato gret , gret, gret joške in niti besede o tem, kako prenehati dojiti, da mamica nima težav in po možnosti ne faše še mastitisa. V glavnem je vse le preveč opevano, namesto da bi rekli, dojenje je res super, zato bodite pripravljene na te in te težave, da boste vztrajale.
Se oproščam, vem da to sem ne paše, pa sem mogla spravit iz sebe. Če bi jaz pri prvem vse to vedela, ga ne bi dojila le za dodatek, vendar sem mogla dodajat, ko so se mi prvi teden zamašili mlečni vodi in sem bila nepoučena.

(odgovor članu hanakz)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
20.1.2007 21:19:54   
HuAnita
Tudi sama sem imela pomisleke, pa se je očitno res mleko spremenilo, ker ko sem bila že 5m drugič noseča, ni bilo težav z odstavitvijo (je bila pa stara 16,5 m) - pa bi dala ropko v ogenj, da se bo dojila do OŠ. Sem jo pa nameravala tandemsko dojiti, dokler me bradavice res niso ful močno pekle....


Tudi mali je zagrizen zizalender, ampak on niti dude noče, tako da....user posted image

In ne sekiraj se, kakor se boš odločila, tako bo najboljše zate in tvojo prinčipesko.

(odgovor članu metaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
21.1.2007 11:42:27   
Anonimen
A da dojenje ne povzroča krčenje maternice user posted image . Čudno. Ker, ko sem jaz porodila in sem začela dojiti, sem med vsakim dojenjem ali takoj po dojenju imela takšne krče, da me je skupaj vleklo. In tudi, ko sem vprašala sestre, če je to normalno, so mi odgovorile, da dojenje povzroča krčenje maternice. In da tiste, ki dojijo se jim maternica zaradi tega hitreje povrne v prvotno stanje. Tako, da ...

Mene je dojenje tako izčrpalo, da sem hujšala kot nora. 6.m. po porodu sem imela manj kg, kot pred zanositvijo. Eni so me že spraševali, če je to zdravo in da sem presuha. Tako si ne morem zamišljati, da bi bila noseča in dojila hkrati. Vsaj ne proti koncu nosečnosti. Sama nosečnost je velik napor za telo, kaj šele nosečnost + dojenje.

Da bi pa dojila obe naenkrat... Verjetno ne bi, ker bi skoz imela občutek, da bi novorojenčka prikrajšala za mleko, ki ga zares potrebuje. Verjetno bi bilo potrebno potem najprej podojiti najmlajšega, ker najprej priteče najbolj mastno in najbogatejše mleko. In kako bo na to gledala starejša, da boš vedno dala prednost mlajši? Ali se boš skrivala pred starejšo, ko boš dojila mlajšo? Če se ne boš skrivala, bi ti verjetno celi čas med dojenjem ta starejša težila in verjetno dojenje ne bi bilo več užitek in trenutek cartanja, uživanja v simbiozi. Verjetno bi se začelo ljubosumje in in jaz takega otroka potem ne bi upala pustiti v bližini novorojenčice. NE vem no... moje mnenje.

Vsak ima pravico do svojega mnenja, stališča in odločitve. Zato pa pretehtaj, kaj ti več pomeni, zberi +++ in --- in jih daj na tehtnico. 

(odgovor članu HuAnita)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
21.1.2007 12:04:46   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu metaa)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   [Brisano sporočilo]
21.1.2007 12:06:17   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
21.1.2007 12:25:41   
Anonimen
Na tvojem mestu se ne bi obremenjevala na zalogo, saj imaš do drugega poroda še veliko časa.

Nadaljuj z dojenjem, če drugega ne, boš imela pripravljene in utrjene bradavice in utečeno prakso. Ne boš imela slabe vesti, ker si punčko zaradi novega člana prikrajšala za dojenje.

Če jo boš dojila tudi ob rojstvu dojenčka, ti jo komot pripeljejo v porodnišnico. Saj večina porodnišnic je dojenčku prijaznih, a ne? In če so dojenčku, zakaj ne bi bile še majhnem otroku? Tukaj res ne vidim ovire.

In pusti času čas. Vse pride ob pravem času, tudi odvajanje od dojenja. Mogoče se punčka v tem času odstavi sama.

Edina ovira, ki ji vidim, je tvoja utrujenost ob dojenju obeh. Ampak tako kot zahteva energijo dojenje, jo tudi drugi načini hranjena in uspavanja. In če bo punčka res ljubosumna na novega člana, jo boš laže potolažila z dojko kot s čim drugim, saj se bo na njen še vedno počutila varno.

(odgovor članu tasja23)
  Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
21.1.2007 13:32:26   
tina104
Jaz sicer nima nekih izkušenj s tandemskim dojenjem. Bi pa samo to napisala: ljubosumnost pri otroku po enem letu je vsekakor prisotna. Če npr. cartam nečaka, ga mojuser posted image  stran tišči, dol vleče in še kaj. Če npr. ati vpraša,  (hec) če lahko malo poziza, ko se  user posted image  doji, ga user posted image  odločno potisne stran.

Moj user posted image  je star 18 mesecev, pa se nič manj ne doji, kot se je pri 10.

Mislim, da bi bilo bolje čim prej nehat v tvojem primeru. Tažje je pa rečt, kot to naredit.

_____________________________

20. 8. 2005 se je rodil naš Aljaž

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: kako na porod, če še vedno dojiš??
23.1.2007 0:19:36   
Seven*
IZVIRNO SPOROČILO: URSKA

A da dojenje ne povzroča krčenje maternice user posted image . Čudno. Ker, ko sem jaz porodila in sem začela dojiti, sem med vsakim dojenjem ali takoj po dojenju imela takšne krče, da me je skupaj vleklo. In tudi, ko sem vprašala sestre, če je to normalno, so mi odgovorile, da dojenje povzroča krčenje maternice. In da tiste, ki dojijo se jim maternica zaradi tega hitreje povrne v prvotno stanje. Tako, da ...

Mene je dojenje tako izčrpalo, da sem hujšala kot nora. 6.m. po porodu sem imela manj kg, kot pred zanositvijo. Eni so me že spraševali, če je to zdravo in da sem presuha. Tako si ne morem zamišljati, da bi bila noseča in dojila hkrati. Vsaj ne proti koncu nosečnosti. Sama nosečnost je velik napor za telo, kaj šele nosečnost + dojenje.

Da bi pa dojila obe naenkrat... Verjetno ne bi, ker bi skoz imela občutek, da bi novorojenčka prikrajšala za mleko, ki ga zares potrebuje. Verjetno bi bilo potrebno potem najprej podojiti najmlajšega, ker najprej priteče najbolj mastno in najbogatejše mleko. In kako bo na to gledala starejša, da boš vedno dala prednost mlajši? Ali se boš skrivala pred starejšo, ko boš dojila mlajšo? Če se ne boš skrivala, bi ti verjetno celi čas med dojenjem ta starejša težila in verjetno dojenje ne bi bilo več užitek in trenutek cartanja, uživanja v simbiozi. Verjetno bi se začelo ljubosumje in in jaz takega otroka potem ne bi upala pustiti v bližini novorojenčice. NE vem no... moje mnenje.

Vsak ima pravico do svojega mnenja, stališča in odločitve. Zato pa pretehtaj, kaj ti več pomeni, zberi +++ in --- in jih daj na tehtnico. 



Urska, to kar pravis, da dojenje povzroca krcenje maternice DRZI. Ampak!! Krcenje maternice povzroca tudi orgazem, pa se vedno ne odsvetujejo seksa. Gre se za to, da zaradi dojenja ne pride do splava ali do tega, da bi bilo lahko karkoli narobe. Ce gre kaj narobe je vedno nek drug vzrok. Problem dojenja med nosecnostjo je kvecjemu v primeru slabe prehrane, ker pac za dojenje vseeno potrebujes nekoliko bolj pestro prehrano in nekaj kalorij vec. Ob primerni prehrani pa ni problema. Iz tega razloga sem tudi jaz nehala dojiti. Namrec, nisem imela pomoci in nisem zmogla, ze tako sem komaj kaj pojedla in bila noseca. Enostavno je bilo prevec intenzivno vseskupaj. Mi je pa zal, priznam.. Tandemskega dojenja sem si zelela..

Glede lubosumja. Ce je otrok lubosumen, je lubosumen. Pravzaprav je manj lubosumja, ce se oba dojita, ker se ta starejsi ne pocuti odrinjenega. Meni se je Jakob leto dni po tem, ko sem nehala dojiti priklopil, ker je videl Emo kako je visela na meni in je hotel tudi on. To je sele cudno.. Ce sta oba, vsak na svoji strani, pa se noben ne pocuti prikrajsanega.

To, da bi novorojencek dobil manj mleka ni res. Jaz ze vec kot pol leta dojim samo na eno dojko, drugo zavraca, prav tako dojijo dvojcke in ni noben prikrajsan. Tandemsko dojenje je cisto mogoce in vcasih se lepse stece, ker ima mamica takoj veliko mleka in ne rabi cakati par dni, da se uskladi ponudba in povprasevanje.

Sama bi naredila priblizno tako kot pravi Mic. Resevala bi stvari sproti. Ce nisi utrujena, ce ti je OK, potem doji naprej in se ne sekiraj. Ce ne verjames, da ni nic narobe z dojenjem med nosecnostjo, si preberi kup odgovorov dr.Pusenjaka, enega izmed vecjih strokovnjakov.

Vso sreco!





_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?