Mesečnica
|
Midva sva pri obeh ubrala enak postopek. Zvečer je obvezno kopanje (da ga vodi pomiri), potem hrana, v spalno vrečo in spat v njegovo posteljico. Pri starejšem sva s tem začela, ko je bil star 2 tedna, pri 1 mesecu je že brez problema sam zaspal, tudi če sva ga v posteljo položila še budnega. Samo glasbeni vrtiljak sva navila, pa je do takrat, ko je ta prenehal igrati (malo manj kot tri minute), običajno že spal. Najprej sva ga dajala spat okrog 21. ure, potem pa se je ura počasi pomaknila do 19. ure. Pri 3 mesecih je spal že celo noč, če se je ponoči zbudil, sva mu samo dala dudo, pa je spal naprej. Ko je bil star 6 tednov, sem ga začela navajati še na popoldansko spanje v spalnici. Nekje med 13. in 14. uro, ko je pojedel, sem ga nesla v zatemnjeno spalnico, ga dala v spalno vrečo in navila glasbeni vrtiljak. Sprva se je spanju malo upiral, čeprav je bil zaspan, a sem vztrajala. Po potrebi sem mu še nekajkrat navila glasbeni vrtiljak, nisem ga pa vzela iz postelje. Po kakšnem tednu ni bilo več težav z uspavanjem, spal je kakšno uro, potem pa se je zbudil. V roku enega meseca se mu je spanje podaljšalo na cele tri ure. Če se je vmes zbudil, sem naredila enako kot ponoči - dala sem mu dudo, ga pobožala, pa je spal naprej. Danes je mali star 20 mesecev, pa še vedno spi brez problemov, tako ponoči kot tudi podnevi. Imeli smo nekaj krajših obdobij, ko je bilo v njegovem spanju nekaj moten (zaradi zobkov, bolezni, prihoda malega bratca ipd.), a so se zadeve vedno po nekaj dneh umirile. Pri mlajšem je navajanje na spanje malo bolj zapleteno, ker zaenkrat (dokler se ne preselimo) vsi spimo v isti sobi, zato sva z opisano večerno rutino začela malo kasneje, šele pri 2 mesecih, ko se je večji že malo navadil na bratca in ga njegov jok ni več zbujal (prej je bil mali z nama v dnevni sobi in je do najinega odhoda v posteljo spal v stajici). V roku enega meseca se je mali navadil brez problema sam zaspati, spal pa je po kakšnih 8 ur v enem kosu. V posteljo ga lahko položim povsem budnega, pa se samo nasmehne, gleda vrtiljak, malo cuclja dudo ali svojo rokico in zaspi. Zdaj je star 4 mesece in že kakšen teden ponoči spi po 10 do 12 ur. Od 3 mesecev naprej ga navajam na popoldansko spanje. Seveda je glavni problem usklajevanje spanja obeh otrok, ker starejši spi nekje od 11. do 13. ure, tako da mlajšega ne morem dati spat v spalnico pred 13. uro (da ne zbudim starejšega, ker je potem siten), zato se kakšen dan zgodi, da mi zaspi v stajici. Večino dni pa kar uspem izpeljati isti postopek, kot sem ga imela pri starejšem in po enem mesecu se že pozna napredek. Mali lepo zaspi, vendar se običajno kar hitro zbudi (že po 15 do 20 minutah), tako da ga hodim uspavat (duda, božanje, glasbeni vrtiljak). Ko le uspe trdno zaspati, spi vsaj eno uro, največkrat pa kar dve uri, tako da ima tudi 3-urni popoldanski spanec, kot ga je imel pri tej starosti njegov bratec. Tako je to pri nas. Če bomo imeli še kakšnega otroka, bova z možem ravnala enako.
< Sporočilo je popravil Mesečnica -- 27.1.2009 13:39:58 >
|