zmajaz
|
Ja mi smo se pač odločili, da bomo poskusili in smo ji enostavno vzeli pleničko. Prve dni se je, normalno, polula in pokakala v hlačke, pa ji seveda ni bilo prav nič všeč, da je mokra. Prve dni smo se predvsem trudili, da bi jo vsaj enkrat uspeli v pravem trenutku dati na školjko, da bi ugotovila, za kaj sploh gre. Recimo takoj zjutraj sem jo zbudila in hitro odnesla na školjko, da bi tam lulala in ne v pleničko (ponoči je seveda še imela pleničko, čez dan je pa bila ves čas brez). Tako da smo jo dajali na školjko, pa je sedela gor tudi po 15 minut, se je zgodilo, da tudi celo pol ure, pa nič - ko je šla dol se je pa čez 5 minut polulala v hlače. Ko nam je uspelo 1., 2. da je lulala v školjko, smo jo zelo pohvalili in bila je čisto navdušena. Par dni smo jo še "lovili" - recimo, če že 3 ure ni lulala, smo predvidevali, da bo prej ali slej in smo jo kar dali na školjko. Včasih nam je uspelo, drugič ne. Po kakem tednu je začela govoriti, da bo lulala - ko ji je že malo ušlo, je pa potem zdaržala in je dalje lulala na školjki. 10. dan je prvič povedala pravočasno, da gre lulat in od takrat dalje je vse super. Tam 4-5 dni se je še dogajalo, da ji je malo ušlo, pa tu in tam se je recimo še samo pokakala v hlače, od takrat dalje pa se res zelo zelo redko še zgodi, da ji recimo malo uide, potem pa zadrži, pove in lula dalje na školjki. Pačasi razmišljamo že tudi, da ji bomo vzeli plenico tudi ponoči, ker ima večinoma zjutraj suho plenico, pa tudi parkrat je sredi noči poklicala, da gre lulat. Sem si zamislila nekako tako, da ji bom vzela plenico za ponoči, ko bo imela 1 teden zapored suho - je pa trenutno tako, da je recimo 3-4 dni suha, pa potem 1x polulana, pa spet 3-4 dni suha in spet 1x polulana ... Je pa treba kar vztrajnosti in volje pri taki starosti, da otrok pokapira, za kaj sploh gre - ampak se splača - mala je zdaj tudi sama navdušena, da je brez pleničke. Saj če čakaš do 3. leta se potem pogosto zgodi, da ko se tako velik otrok odloči, da se bo odpovedal plenički, se ti niti 1x ne polula v hlače, samo meni pač ni bilo za čakati do 3. leta, ker se mi pač ne zdi primerno, da je otrok tako dolgo v plenicah. Vsak starš pa naredi, kot se njemu zdi prav.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 24.11.2009 23:10:12 >
|