|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   joj, ta besednjak...
15.11.2007 22:53:42   
polona2
Hana je od poletja v novi vrtčevski skupini,kjer so tudi otroci, starejši od nje več kot leto. Zadnje čase opažam, da se moj otrok ne zna več obnašati, na plano je privrela njena čisto druga plat ...
Včasih tako podivja... Zadnjič je nekemu otroku rekla; ti smrdiš... Jaz sem bila čisto šokirana...Danes v piceriji, kamor redno zahajamo, lastnikoma picerije reče v slovo; adijo, vidva bučka ...

Očitno skuša narediti vtis, vendar s popolnoma napačnimi stvarmi...Sem se mislila o tem pogovoriti tudi z vzgojiteljicama v vrtcu in ju opozoriti na te prigode, ker ne želim, da se zadeva še naprej nadaljuje v to smer... Je pa to lahko pobrala izključno v vrtcu, ker se to prej ni dogajalo, niti se ni imela teh izrazov in divjanja od koga naučiti...Prijatelji, ki jih imamo, imajo vsi lepo vzgojene otroke in s Hano lepo igrajo, brez teh pripetljajev...

Kako pa naj sama reagiram, ko pride zopet do kakšne podobne izjave? Danes smo nakupovali in sva jo moralo odpeljati ven iz trgovine, ker je čisto podivjala, pela, se zvijala v vozičku, prvič v življenju me je bilo sram zaradi obnašanja mojega otroka...
Ne prenašam dobro nevzgojenih otrok in sama sem do predkratkim mislila, da nama je pri vzgoji dobro uspelo, da sva se je lotila na pravi način... Sedaj pa  ne vem več, kaj naj si mislim...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: joj, ta besednjak...
15.11.2007 23:00:57   
Seven*
Morda gre samo za fazo, kjer otrok uveljavlja svojo voljo. To še ne pomeni, da tvoj otrok ni vzgojen, ampak gre čez določeno razvojno fazo, kjer poskuša uveljaviti svoj prav. Izrazijo se njegove želje, žal, včasih premočno.

Ne vem ti svetovati drugega kot to, da se nam, ki imamo zelo "žive" otroke zdi tole čisto normalno. Naša se 5x na dan sleće, ker bo nagec in potem plava (kao) po tleh, dere se, zvija za vsako stvar. Če nekaj ni po njenem se vleže na tla in kriči. Jakob je čez to fazo že šel in lahko rečem, da je ful prijazen in umirjen fantek, sploh ne morem verjet, da gre za istega otroka.

Mi je pa hudo, ker skozi tvoj post vidim, kako moje otroke dojema okolica - kot nevzgojene.

Gospa sem.

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 2
15.11.2007 23:03:14   
Marogica
Tu ni kaj narediti. Otroci seveda poberejo tudi manj lepe besede, saj ne vedo, da niso "lepe". Otroci se dnevno učijo kaj novega, vendar to novo tudi ni vedno lepo za ušesa.  Mi ponavadi takšne besede preslišimo, saj se ponavadi ponavljajo kakšne tri tedne do 1 meseca, potem pa otrok le-te pozabi. Za določene pa pač povemo, da se to ne govori, ker je grdo. Seveda je pa odvisno, koliko je otrok star-saj se z npr. eno- ali dveletnim otrokom o tem ravno ne moreš "pogovoriti".

Pa zavedaj se nečesa. To so "muhe enodnevnice". Če starši dnevno z otrokom komunicirajo in ravnajo "po pravilih lepega vedenja", se otrok le-teh nauči in privzgoji. In to mu ponavadi ostane tudi za naprej.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 3
15.11.2007 23:23:34   
lelaval
Definitivno je te besede pobrala od starejših otrok v vrtcu - itak si po njih jemlje vzgled. Ko uporabi te besede, je fajn, da ji povesta, da ni lepo, da tako govori in, če bo tako govorila, jo bodo drugi imeli za grdo punčko. Še najbolj pa zaleže, če imaste kakšno takšno knjigico o vzgoji oz lepem vedenju in jo zvečer preberete za pravljico, po pravljici pa z otrokom podebatirata še o pripetljaju. (če pa ne najdeš takšne knjige, pa eno pravljico malo prilagodiš user posted image ).  Velikokrat pa je najbolje takšne besede preslišat, ker potem otrok vidi, da s takšnim obnašanjem ne vzbuja pozornosti in to opusti.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 4
15.11.2007 23:38:05   
frutka_
Tudi mi se trudimo ravnati po pravilih lepega vedenja ampak najbrž neuspešno, ker se je mali naučil uporabiti ob pravem trenutku, pravo besedno zvezo "baba ****jena!".
Najprej sem ga dala na ignore,
parkrat mi je bilo celo smešno,
skregan je bil,
malo smo mu uro navili, ko je babici to rekel,...
v resnici pa nima pojma kaj govori, niti kaj to pomeni.
Namreč danes je možu rekel full jezno....:" Ti baba, ****jena!" ...In BABA je full poudaril da se je dobro slišalo. user posted image

Minilo jih bo, tako kot jih je minilo sitnarjenje za igrače, metanje ob tla, grizenje, flaške in dude...
Ko se bo to končalo, pa spet nekaj novegauser posted image

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 5
16.11.2007 9:49:52   
pety78
adijo, vidva bučka ...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Oprosti, ampak meni je ful smešno. Pa saj ljudje razumejo, da mali otroci pač vse besede poberejo in da niti ne razumejo, kaj pomenijo. Ne skrbi, nisi ga kiksnala v vzgoji in naj te ne bo sram. Kar ozri se okrog, vsi vzgojeni otroci tako ali drugače kdaj podivjajo.

Jo bo pa minilo, samo ne delajte prevelike panike iz tega. Poskušaj ignorirati ali pa ji reči, da bo frajerka, če bo raje rekla adijo, vidva gospoda, ...ali pa kaj podobnega. user posted image

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 6
16.11.2007 9:50:23   
pety78
Namreč danes je možu rekel full jezno....:" Ti baba, ****jena!"

Se kar ne morem nehat režat....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
16.11.2007 10:02:27   
piščanc
ne vem, meni se besednjak ne zdi napačen (ti smrdiš, bučka), samo o pravilni uporabi jo opozori. ampak otroci odraščajo in v te času se učijo socializacije. bo pa to še trajalo do polnoletnosti. ne pričakuj preveč od svojega otroka in ne glej na okolico, pomemben je tvoj otrok. ne strinjam pa se, da otroci VSE 'grde' besede prinesejo iz vrtca. največkrat se to sliši v domačem okolju.

tvoj otrok se osamosvaja in se bo vedno bolj, bodi ponosna nanjo

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 8
16.11.2007 10:10:01   
Pobalami
se strinjam z zgornjimi mnenji.

Moj gleda mojstra Miha risanko in se uno strašilo dere: bedak, bedak...Tamau pa isto (2 leti) naprej bedak, bedak...dam na ignore.
če vi doma to ne uporabljate bo pozabila. drugače pa tudi rečeš, da te besede niso lepe. mogoče bo v vrtcu otroke opozorila da ne govorijo lepo user posted image .

je pa tudi meni smešno user posted image

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 9
16.11.2007 10:28:42   
sneška_
Pri nas je tako. Včasih ko sem jezna vržem ven kakšno kletvico  in pride tamala in reče.Jao mama pa take grozne besede ne smeš uporabljati.To tudi očiju pove.Samo to pri nas se zgodi zelo redko.Smo  pazili kako se pogovarjamo  ko je ona blizu nekje.Ampak čovek je človek včasih naredi napako in ona me spomni in pri tem se jaz lepo opravičim in ji dam prav. Saj mi starši nismo vedno najboljši.

To je samo obdobje ne sekiraj se preveč. Pa dugi tudi razumejo da so to otroci ki šele spoznajejo svet in okolje okrog sebe. 

(odgovor članu Pobalami)
Neposredna povezava do sporočila: 10
16.11.2007 11:14:20   
kepa*
Mislim, da sem poleti pisala ravno o tem, kako je moj mali začel uporabljati grde besede, zlasti kletvice. Bilo me je zelo sram in nisem vedela, kaj naj naredim. Nekaj časa sem ga ignorirala, potem pa mi je bilo dovolj in sva se pogovorila. Zdaj ve, da lahko reče le presneta reč in nič drugega. Namreč, še predobro je vedel, v kateri situaciji uporabit kletvice. Zdaj je dosti bolje, le redko mu še uide.

Pri tebi se mi pa to ne zdi nič tako ekstremnega. Tako da brezveze paničariš. Morda ji lepo poveš, da to ni ok, ne pa delat kravala iz tega. In tega, da so vsi drugi otroci tako lepo vzgojeni, ti preprosto ne verjamem.  

Letos pa bo!

(odgovor članu sneška_)
Neposredna povezava do sporočila: 11
16.11.2007 11:33:31   
polona2
IZVIRNO SPOROČILO: piščanc

ne strinjam pa se, da otroci VSE 'grde' besede prinesejo iz vrtca. največkrat se to sliši v domačem okolju.

Ne gre za kletvice, te najbrž vsakemu staršu kdaj pa kdaj "uidejo", gre za stvari, ki jih ni slišala doma, zadnjič je prababici rekla, "grda si", pa to je npr. že rekla prej eni ženski, ko smo bili na ogledu razstave...

Upam res, da je to samo faza,
ker jaz drugače svojemu otroku dovoljujem in seveda pustim, da se razvija in pač počne otročarije,

ne trpim pa grdega obnašanja in nespoštovanja, sploh starejših, npr. prababice.
Ker nekaj je razigran in živahen otrok, spet nekaj drugega pa nevzgojen otrok, ki misli, da vse lahko.

Jaz imam tukaj pač neko mejo in mi ni simpatično, če moj otrok koga užali. Pa čeprav pri treh letih in pol, če ji ne bom sedaj uspela dopovedati, da to pač ni o.k., kdaj pa potem?

Če kdo pozna kaj literature v zvezi z lepim vedenjem, neke pravljice je nekdo omenil, se pripročam za konkretne naslove.

(odgovor članu piščanc)
Neposredna povezava do sporočila: 12
16.11.2007 11:37:52   
polona2
IZVIRNO SPOROČILO: kepa*

In tega, da so vsi drugi otroci tako lepo vzgojeni, ti preprosto ne verjamem.  

Poznam veliko podivjanih otrok, ja, ampak, ti, s katerimi se družimo, so lepo vzgojeni, mislim v smislu, brez preklinjanja in že omenjenih žalitev, nikoli nimamo težav, da bi bil prepir zaradi kakšne igrače, ali celo kakšen udarec...Jih lahko brez težav pustiš v otroški sobi, da se igrajo, medtem, ko poznam ene par cvetk, ki jih ne bi upala pustit 5 minut v isti sobi s Hano, ker bi bila tepena, kar tako, brez razloga...

(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 13
16.11.2007 11:52:10   
Lenny
Polona2, da te malo potolažim. Pride, pa mine! Midva se prav tako trudiva po najboljših močeh, da bi bila najina fantka lepo vzgojena. Za starejšega lahko rečem, da sva očitno na pravi poti, saj pri petih letih zelo dobro ve, kako biti vljuden, pozdraviti, prositi in se zahvaliti, ..... včasih me prav preseneti in sem zelo  ponosna nanj, ker te stvari že obvlada. Seveda pa smo dali skozi tudi faze kljubovanja, ponavljanja za vrstniki v vrtcu, kar opažaš pri tvoji deklici, izpade v trgovini, .... Zavedam se, da pri 5. letih še ni konec, naše delo še dooooolgo ne bo opravljeno.
Naj te ne bo sram zaradi otrokovega vedenja, saj je stara šele dobra 3 leta. Jasno pa ji pokaži, da takšnega početja ne odobravaš in ji razloži zakaj. Boš videla, čez nekaj časa trud obrodi sadove. Vključevanje naših otrok v vedno širšo družbo prinese s seboj tudi to, da posnemajo negativne lastnosti. Pač del odraščanja.

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 14
16.11.2007 12:10:41   
mojmaček
ha ha ha

Moj je tudi pri letu in pol včeraj rekel pic, pic, pic, pol pa je še te - ka rekel. Pa ker se nismo zmenli za njega je en 10 krat ponovil, pic-ka, pic-ka, pic-ka. Kaj sem naredila? Šla sem v kopalnico ( sama) in se do solz nasmejala, pol pa vzgojni da se pri nas tak ne pogovarjamo in se ne bomo. Pa nimam pojma kje je to pobral. Že kje! Pa kaj, glih tak je beseda. Samo grda to še mora osvojit.

lp
majamo

(odgovor članu Lenny)
Neposredna povezava do sporočila: 15
17.11.2007 2:08:37   
Magi*
mi imamo trenutno na repertoarju: "tih bod ti neumni ptič." in veš od kod je to pobrala? iz knjige Aladinova svetilka. kaj naj ji? še tako smešno to pove, da je za polulat. saj jo opozorimo, da uporaba ni primerna za situacijo. jo bo že minilo... pa bo prišlo kaj drugega.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu mojmaček)
Neposredna povezava do sporočila: 16
17.11.2007 19:07:44   
mamuška
Jaz bom pa spet malo kontra:
nobena "faza" ne mine kar tako, sama po sebi, če otroku nikoli noben ne razloži, kaj neka beseda, nek izraz pomeni. Mislim da vsak otrok, vrtčevski ali pa ne, domov slej ko prej prinese kako sočno, ki jo pobere kdove kje, morda celo od nas staršev, ki smo sicer prepričani, da ne kolnemo, pa nam ob kaki izrecni priliki le uide kaka neprimerna, ki jo mala ušesa nezmotljivo ujamejo in zapišejo v možganske ovinke.

Naš ne hodi v vrtec, pa je ravno tako prinesel "pičku matejnu" in "kujc pa ta vjeme" in podobne fore. Parkrat smo ignorirali, pa ker Murphy pač nikoli ne zataji (če stvari prepustiš samim sebi, so nagnjene k temu, da gredo od lsabega na slabše!!), smo zatežili s sprašeavnjem "kaj pa je to ****? Kaj pa je to kujc?" In ker mali lump seveda ni imel pojma, smo vzeli prvo lekcijo: NE ponavljaj besed, za katere nimaš pojma, kaj pomenijo!!"  To lekcijo je občasno še potrebno obnovit, ampak to je druga tema. Nikoli pa se kletvicam nismo smejali! Z vso resnostjo smo povedali, kaj naj bi ti dve kletvini pomenili in da so to vulgarne besede, ki jih uporabljajo ljudje, ki niso ravno najlepše vzgojeni in da se pri nas namesto tega reče "Porka flik, pišuka poldi, mater gate ipd". Ni bilo kaj dosti treba ponavljat, je kar izginilo iz besednjaka in če koga slučajno ujame, takoj hiti razlagat,

Mnja, potem smo tudi mi slišali "ti si butec ti si neumen, ti si trapast", tudi tistega "bedaka" iz Mojstra Mihe smo seveda dali čez - pa smo vedno razlagali. Da butec pomeni to in to, da noben ni vesel, če se ga zmerja. Trapast pomeni to in to - razlaga, razlaga razlaga. Pa potem odgovor, da "un ****" pa to govori. pa spet razlaga, da njemu verjetno ni noben razložil, kaj beseda pomeni. Da ljudi NE zmerjamo! Parkrat se tudi poskusil direktno izživljat nad mojim očetom, ki vedno vse vzame za hec, pa sem pošteno zaropotala in 1 x je bila tudi kar ostra kazen (ni smel v dedijevo delavnico), od takrat pa malo bolj premisli, kaj govori in kakšne besede uporabi. Vzeli smot udi besedo "oprosti" za primere, če kaj uide in potem še lekcijo, da oprosti ni vsemogočen in da ne pomeni, da lahko najprej vse rečeš, pol pa rečeš "oprosti" in je vse v redu. NI! Eno je nagajivost in otroška radoživost, drugo pa je objestnost. Prvo je normalno, drugega pa ne dopuščam. Seveda je odvisno tudi od starosti otroka, ampak za razlage in odpravljanje neprijetnega besednjaka ni nikoli prezgodaj.

(odgovor članu Magi*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
18.11.2007 23:14:09   
Moyca_
danes mi je naš mali rekel: mama kako se mi lahko lažeš v ustauser posted image user posted image user posted image user posted image

Lp, Mojca
"Življenje nam vrača samo tisto, kar dajemo drugim"
Plačano oglasno sporočilo:
www.atrium-nep.si

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 18
19.11.2007 11:54:33   
honey

mamuška, se popolnoma strinjam s tabo. Tudi pri nas smo šli čez fazo kletvic. Prve par dni smo ga ignorirali, ko pa smo ugotovili, da to ne bo šlo, sem mu lepo povedala, da se tako ne govori, da so to grde besede, da to govorijo samo grdi ljudje. Kakšne 2 dni se je potem še zmotil in še kakšno sočno povedal, pa sem ga vedno opozorila in je nehal. Aja, star je pa 2,5 leti, tako da, vem, da se da tudi tako majhnemu otroku marsikaj dopovedat. Kar pa se tiče tistega "bedaka" iz Mojstra Mihata, je pa tako, da me niti najmanj ne moti, ker on hodi po hiši in vpije: "bedak, bedak, bedak". Nikoli pa se ne zgodi, da bi to komu rekel osebno, direkt v glavo. Takrat bom pa sigurno zaropotala. Ker sem mu pa pojasnila, kaj to pomeni, tako da ve, da se to ne sme reči nikomur. Pa tudi besedico "oprosti" smo že vzeli tudi pri nas in jo kar lepo uporabljamo, moram reči.

(odgovor članu Moyca_)
Neposredna povezava do sporočila: 19
19.11.2007 12:15:24   
Barbs
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška
Z vso resnostjo smo povedali, kaj naj bi ti dve kletvini pomenili in da so to vulgarne besede, ki jih uporabljajo ljudje, ki niso ravno najlepše vzgojeni in da se pri nas namesto tega reče "Porka flik, pišuka poldi, mater gate ipd". Ni bilo kaj dosti treba ponavljat, je kar izginilo iz besednjaka in če koga slučajno ujame, takoj hiti razlagat,

Dobesedni prevod besede/kletvice "porka" (ki si mu jo predlagala namesto ta vulgarnih)  je ****user posted image  
(se opravičujem, besedo sem napisala v raziskovalno/znanstvene namene)user posted image

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 20
19.11.2007 13:48:55   
mamuška
Barbs, kolikor smo se mi učili itaijansko, je porca svinja, porchettina pa svinjina, torej je dobesedni prevod porka flik - svinja flik. Svinja in pujs sta pa kvečjemu zmerljivki, še prej pa (okusni) domači živali.. Trenutno je najbolj priljubljena   "matr gate" pa "črn asfalt" user posted image - nimam pojma, kje ga je pobral.  Za zdaj ne ugovarjamuser posted image

(odgovor članu Barbs)
Neposredna povezava do sporočila: 21
19.11.2007 14:19:30   
Barbs
Ja, je svinja, če se jo uporabja v kontekstu "hrane" . Če pa preklinjaš, pa je to to, kar sem napisala - saj veš, dvojni pomen, pa to, pa različno od prilike. Recimo,  "che porco"  , ki jo izustiš, ko vidiš koga, ki pljune na tla ta zelenga, ne pomeni, da je kos mesa, ampak da je ...khm.... no ja, tisto. user posted image

Sicer pa mi je črn asfalt ljubšauser posted image

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu mamuška)
Neposredna povezava do sporočila: 22
20.11.2007 22:50:47   
HuAnita
mene je sram napisati, kaj vse že naša 3 letnica pobere... Tudi če meni kaj uide, zašteka in potem to ponavlja in ponavlja....user posted image user posted image user posted image   Se pa trudim svoje otroke vzgajati, moti me ne, če divjajo - pri nas je ot itak način življenjauser posted image , grde besede pa....

(odgovor članu polona2)
Neposredna povezava do sporočila: 23
23.11.2007 14:25:56   
ZARA
Zara pa zaenkrat še ni nič takega prinesla domov. Je pa res zoprno, da zmerja vsepovprek. Edino zadnjič mi je pa res rekla: Pejt ven iz moje sobe ti vesoljski maček. Mislim....

This will take some time depending on
your operating sistem and hardware.
(plačano oglasno sporočilo).

(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 24
23.11.2007 14:46:00   
Jančika_
Vasja je iz vrtca prinesel "stara baba butasta". Ko sem ga vprašala, kaj to pomeni, je rekel "to je, ko se hecamo". Ahauser posted image . Ni šlo stran samo od sebe, zato sem mu morala malo požugati in ga poučiti.

Hujše je pa, kar prinese od domauser posted image . Zadnjič mu je dinozaver vztrajno padal z avtomobilčka in je pri spet enem padcu izjavil "Ja pi**a, no!". Sem rekla, ja kje si pa to pobral. "Od tebe, mami". BAM, direkt v čelo! Zdaj se trudim s cepetavimi cvetkami...

(odgovor članu ZARA)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Počnite to, da se bo vsak vaš otrok počuti...
S temi preprostimi, a učinkovitimi načini boste zagotovili, da se bo vaš otrok (oziroma vsi vaši otroci) počutil nekaj p...
Mame tretjino svojega življenja skrbijo za...
Rezultati kažejo, da mame za kuhanje porabijo 3.603 ure svojega življenja, za pranje pa 2.442 ure. Med drugimi dejavnost...

So vaše menstruacije boleče?
пеперутка16

Zadnje čase imam tako boleče menstruacije, da se celo onesvestim..nujno je, da mi da injekcijo in to je to..In zdaj, ko se staram, ko se staram. Stara sem 29 let, še nisem rodila itd.