Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: RIJA* IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen hčerka je stara dobro leto..od začetka je pila sok razrečen z vodo, čaje..jedla piškotke.. potem pa so bile skos ene opazke oooo a rada je, ane, o bunkica.........ima pa cca 11kg, pa nekaj manj kot 80cm.. ona bi skoooos nekaj mela v ustih..za glavne obroke niti ne poje toliko, ampak čim ona koga vidi k kaj je, bi ona tudi..ok, doma smo rešili to s skupnimi obroki, bolj je problem ko so obiski ali pa ko smo mi kje.. sm ji sok, zamnjala z vodo in sedaj nekje tretji teden pije vodo-se ne pritožuje, ampak ko pa zagleda sok iz slamico je pa čist konc, spije ga v šusu.. piškote sem ji zamenjala z bobi palčkami, in popoldanske malice k je ponavadi imela sadni jogurt, ali tiste skutke s sadjem, sedaj dobi jabolko in jagode.. ampak takoj ko vidi neko hrano, bi jeeeedla.. kako naj se spopadem s tem, saj mi gre že na živce k skos ponavljam povsod, ne ne rabi jesti, ni lačna, a lahko to umaknemo..vsi me čukasto gledajo-pa to me niti toliko ne moti, kot me boli da starejšemu otroku rečem naj gre raje pojesti kinder čokolado v sosednji prostor da ga sestrica ne vidi.. on pa bi lahko rekla da je pa bolj med neješčimi, tko da se res ne sekiram za tisto čokoladico:) red je beseda, ki bi pri vas prišla prav. če imate obroke kot se šika bo tudi otrok padel v to rutino. verjamem pa, da se veliko otorkom vedno nekaj rine v usta...pa še ena žlička za mamico, babico,prababicao pa še ena za praprababico....in potem otrok nima reda pri obrokih. meni je moja mama vedno nadignila pritisk, ko je to počela pri sinu....enostavno tega nisem dovolila. ko je imel dovolj, je pač imel dovolj. pa še komentar: kakšni piškoti, kakšne bobipalčke, kakšne skutke? daj ji navaden jogurt raje...te skutke so polne sladkorjev, barvil in aditivov....ali pa umetnih sladil...ve pa mislite, kako zdravo jejo vaši otroci. otrok naj je raznovrstno hrano, pri enem letu lahko že itak vse, pa naj je vsega malo. večerja kakšna mlečna, kar skuhaš sama doma...ne pa vsipaš iz neke vreče. sva ravno z mojim prejšnjič ugotavljala, koliko lažje obroke smo imeli mi kot otroci in le redkokateri je bil debel. No Rija navadno skuto in not zmiksano jabko, marelco...(no ne nujno zmiksano, lahko je tudi pretlačeno) pa tud lahko jejo, sej tist pa res ni slabo. Ratam pa pikasta na kakšne frucverge in podobno. Pri enem letu je naša za večerjo jedla gres na sto načinov, mlečni riž, polento (navadno rumeno in belo), kruh in mleko včasih kakšen dm rižolino (bolj izjema kot pravilo), pa seveda kaše takšne in drugačne s sadjem takšnim in drugačnim. Bobi palčk in podobno sem pa imela totalno fobijo pred alergijami. Ampak je pa tudi res da tega tudi doma niti nimamo. Se sploh ne spomnim kupit. Grisine še, kaj drugega pa res ne. Pa včasih sem ji za malo spremembe naredila namaz iz tune in ji dala bobi palčko v roko, da je pol jedla namaz in bobi palčke, tako za uspešno packanje. Kar se pa obiskov tiče... jaz si ne predstavljam, da ne bi ljudem, ki pridejo k hiši ne ponudila kaj. Pa naj bodo piškoti, narezek, pecivo ali karkoli. SAmo to je pač navada od doma. Človeku smo vedno ponudili. Pri nas je bilo tako, tudi širše. Je pa res, da tukaj kamor smo se preselili te navade ni. Zdaj pa kako otroka navadit na red... pojma nimam kako bi šlo pri vas. Pri nas je prej neješče sorte kakor ješče, je pa povečini vse. Čeprav roko na srce ji do sladkarij in podobnega niti ni. Tako da nimam pojma kako odtegovat. Na tvojem mestu bi pa res po predlogu drugih ukinila te ''prazne'' kalorije in jih zamenjala s čim drugim. Jaz celih oreščkov tako majhnemu še ne bi dajala, ker vprašanje kako znajo grickat. Je isto kakor trd bonbon. Bi pa recimo nasekljala oreščke, zrezala sadje, rozine in podobno in dala žlico v roko. Ali kaj podobnega. Pa odtegovanja se ne bi šla. Ukinila sokove s slamico, če spije na eks, in dajala v kozarec, pa magar slamco zdraven, ali pa iz soka odlila pol ven. Aja piškote pa lahko tudi narediš doma kake ''bolj zdrave''. Ala iz kosmičev in podobno. Ni potrebno ravno kupovat. Se pa strinjam z Rijo. Mal reda. In če ste rešili s skupnimi obroki doma. Pač komando v roke tudi ko so obiski. In pač vzameš v zakup da bo krik in vik, ko ne bo dobila kar hoče. In vzet v zakup, da te bo žlahta in sosedje imeli za mal teror mamo. In seveda vztrajat. Sej ni nujno, da otrok dobi lih čist vse kar hoče. Takrat ko hoče. Je treba malo izbirat bitke za katere se je vredno fajtat.
|