Lustra
|
Pozdravljene, aprilčice! Jaz sem sicer pozna marčevka, ampak sem vas vseeno spremljala skoraj od začetka, le pisala nisem nič :) Zdaj sem se odločila, da nekaj napišem, ker sem videla, da glede dojenja dobivate mešane nasvete. Sicer nisem nobena strokovnjakinja, sem se pa že v nosečnosti udeležila ene delavnice o dojenju in tudi prebrala knjigi 10 P-jev za uspešno dojenje in Želim dojiti. Obe sta slovenski in obe zelo priporočam. Brez znanja, ki sem ga tukaj pridobila, verjetno tudi jaz ne bi več polno dojila zaradi toliko napačnih nasvetov iz okolice. Zagotovo mislijo dobro, ampak eni nasveti so preprosto škodljivi, če si res želimo samo dojiti. Rada bi vam samo povedala, da seveda mleko ni manj kvalitetno zvečer, materino mleko je vedno najboljša hrana za otroka. Je pa res, da lahko zvečer malo počasneje teče zaradi mamine ali otrokove utrujenosti. Zato je zelo pomemben počitek, čeprav vem, da je to včasih težko izvedljivo. Tudi to, da se otrok želi zvečer pogosteje dojiti, ne pomeni, da mleka ni, ampak da si mogoče želi več bližine ali pa ima poskok v rasti, ko otrok sam dela večje povpraševanje za povečanje količine mleka za naslednje dni. Mleko vedno nastaja sproti, ni res, da dojke potrebujejo 3 ure, da se napolnijo. Pomembno je vedeti, da mleko nastaja po zakonu povpraševanje - ponudba. Več se dodaja adaptiranega mleka (sploh po steklenički), manj stimulacije dobi dojka, posledično tudi proizvede manj mleka, potem pa s "proizvodnjo" sčasoma ne uspe več dohajati dojenčkovih potreb. Vse to je super razloženo v tem članku, res toplo priporočam, da si ga preberete :) https://veva.si/zakaj-mi-ne-stece-polno-dojenje/ Ne bi rada delala nobene reklame, bi pa rada delila naprej (meni) neprecenljivo znanje, če si želite izključnega dojenja. Fajn se cartajte s svojimi dojenčki in dojenčicami še naprej :)
|