Stanislava_
|
Ćefurka , zakaj te ni nihče prijavil, da delaš na črno? Samo vprašam. Drugače sem pa delala seminarsko (ali kaj je že bilo,več ne vem) o delu na črno, in kolikor se spomnim, obstaja povsod (no, to sem ziher, da je tako) in da je v določeni (omejeni!) meri celo koristno za blaženje negativnih socialnih situacij in spodbujanje podjetniških idej (a la v garaži sestavim računalnik, ga prodam prvemu nadebudnemu sosedu, kar je delo na črno, in potem iz tega dela nastane Veliko računalniško podjetje). Pri tebi (Kerensa), je bilo samo prvo, žal drugo ne, čeprav idej imaš dovolj in je škoda, da vsaj kakšne koristne tudi ne izpelješ. Nekaj pozitivnega v socialnem smislu pa je mišljeno predvsem to, da v tem času nisi strošek za družbo (socialne pomoči, bolezni, Rdeči križ), čeprav vanjo ne prispevaš toliko kot bi moralo. Koliko let je to trajalo pri tebi, ne vem, zdi se mi, da kar nekaj, ampak. Živimo v socialni državi, tako piše v ustavi in tako tudi jaz državo doživljam, še vedno, in živimo v pravni državi. Kot je bila dolžnost ravnatelja, da je prijavil mulotove starše, je bila tudi naša dolžnost, da prijavimo tebe in tvojega delodajalca. Na tem mestu bom predpostavljala, da ti nisi znala niti nisi želela delati drugače (ali pa si, oboje v osnovi in ti je zmanjkalo "špage"), ampak, da cela množica ljudi in vsak posameznik ne zna in ne zmore podati prijave (ali dveh,ali treh), tega pa ne razumem. Ne podpiram dela na črno, prej razmišljanje, kako bom ustvaril več, namesto razmišljanja, kako ne bom plačal davkov, ampak v določeni meri (poudrajam določeni), je lahko celo razumljivo.