ronja
|
Duhovniki so ravno tako državljani države in se jim sodi na sodišču enako kot komurkoli drugemu. Kdor za kaznivo dejanje ve, pa ga ne prijavi, je prav tako kriv. Konec. Zdaj mi pa povej enega škofa, ki je odgovarjal, ker je skrival to svoje vedenje. Pa ne rečt, da noben ni vedel. Res pa je, da pogojno kazen na prostosti zlahka preživiš tudi tako, da nihče ne ve, da si bil obsojen. In dalje delaš v drugi fari. Ko je duhovnik enkrat že obsojen in zadevo ponovi (ali pa če je obsojen za že več zlorab, ne me zdaj tu držati za besedo, ne vem čisto točno, kako je s tem, kot sem rekla, se lahko pozanimam, če te zanima), se ga skine iz javnega življenja in delovanja, se ga osami. In prestavi v laiški stan, torej da ni več duhovnik, da ne sme več opravljati duhovniške službe. Prosim, poglej, kaj je Christin napisala - je bilo več deklet... in gospod se je delal neprištevnega in mu ni bilo nič žal. In je bil obsojen. In ZDAJ dela naprej v drugi škofiji. Večina nas je normalnih ljudi in pedofilijo obsojamo. Nihče ni trdil drugače. Kot si lahko videla, če si dobro brala, sem v kasnejšem postu priznala, da primerjava med vilami, škrati in Bogom ni bila najboljša. Zbrisati nazaj nisem več mogla. Zakaj se torej obešaš na te besede? Zato, ker ti to lahko napišeš, če bi pa jaz, bi bila pa to žalitev. In tega ne razumem. Nikoli nisem trdila, da poznam krščanstvo v nulo. POvedala sem, kar so mi povedali in kar sem prebrala v Bibliji, ki sem jo prebrala celo. Da sledite božjim zapovedim, ste povedali sami, na tej temi, večkrat. Da se pokorite, si rekla ti. Ne razumem, kje sem ti karkoli podtaknila ali obračala besede. Večina kristjanov (razen nekaj protestantskih sekt) in judov zgodb ne razume dobesedno. Judje so ljudstvo, ki govori preko prispodob, simbolov, (glej recimo Visoko pesem), jim je takšen način blizu in se ne hakljajo ob nerazumevanju simbolov, kot se to dogaja nam. Preko zgodbe razumejo, dekodirajo sporočilo. Se strinjam in nimam nič proti temu, vendar isto velja za pravljice. Tudi te imajo navadno močno pozitivno sporočilo, nauk, večina je arhetipskih... Meni se pravljica ne zdi žalitev, mislim, da imajo isto nalogo - vzgajat v dobro. Naceloma ima vsak clovek nekaj v kar veruje in to jaz imenujem vera in da verujem v to ne potrebujem nobenih hramov, cerkvic, zupnikov itd...to je del mene in moje intime ( kot je ze ankica rekla). In ce bi meni kdo rekel da je to moje verovanje pravljica se sploh ne bi jezila na njega, ker njemu je to pravljica, meni pa to predstavlja moj obstoj oz. obstoj mene kot duhovnega cloveka. Podpis. metulj, hehe, isto.