chezAnA
|
ronja, bm napisla po točkah, morda bo bolj jasno: 1. Duhovniki so ravno tako državljani države in se jim sodi na sodišču enako kot komurkoli drugemu. Kdor za kaznivo dejanje ve, pa ga ne prijavi, je prav tako kriv. Konec. 2. Ja, bila ne tendenca v preteklosti take stvari prikrivati dokler se je dalo (ker kaj bodo pa ljudje rekli, če se bo izvedelo za duhovnika pedofila. Kako naivno, strahopetno in izkrivljeno prepričanje!). Pa vseeno, tudi v preteklosti so bili duhovniki obsojeni. Res pa je, da pogojno kazen na prostosti zlahka preživiš tudi tako, da nihče ne ve, da si bil obsojen. 3. Ko je duhovnik enkrat že obsojen in zadevo ponovi (ali pa če je obsojen za že več zlorab, ne me zdaj tu držati za besedo, ne vem čisto točno, kako je s tem, kot sem rekla, se lahko pozanimam, če te zanima), se ga skine iz javnega življenja in delovanja, se ga osami. In prestavi v laiški stan, torej da ni več duhovnik, da ne sme več opravljati duhovniške službe. 4. Zadeve se v Cerkvi premikajo na bolje, mislim, da boš težko našla kristjana, ki tega ne bi odobraval. Večina nas je normalnih ljudi in pedofilijo obsojamo. 5. Še vedno mislim, da takele debate otrokom ne bodo veliko pomagale. 6. Kot si lahko videla, če si dobro brala, sem v kasnejšem postu priznala, da primerjava med vilami, škrati in Bogom ni bila najboljša. Zbrisati nazaj nisem več mogla. Zakaj se torej obešaš na te besede? 7. Če te zanima kaj o veri in verovanju, pa boš vprašala, ti bom povedala, če bom znala, ne mislim pa odgovarjati na nespoštljive poste v smislu kako smo verniki zahojeni in nazadnjaški. Pa če je to izraženo direktno ali pa posredno. Imaš podoben sindrom kot moja mama. Tudi ona veliko ve, iz veliko različnih področij. In ima kar močno samozavest glede svoje inteligence in razgledanosti. Ampak so pa področja, o katerih ve le malo, le toliko, da ima občutek, da nekaj o tem ve. In potem povsem mirno s tako gotovostjo svoje trditve postavlja, da moraš biti precej gotov v svoj prav, da jo omajaš. Pa čeprav se na koncu izkaže, da v bistvu nečesa ne ve čisto dobro, da je samo nekoč nekaj slišala ali prebrala na to temo in je že tudi tisto malo pomešala. Mislim, da je krščanska vera in naš Bog ena taka tema z veliko lisami zate. In ne vem, (trudim se tole res čimbolj spoštljivo napisati) če si res poklicana, da s tako gotovostjo lansiraš trditve o tem, v kaj vse kristjani verjamemo, kaj vse trdimo in čemu vse naj bi sledili. Pa te zelo spoštujem in dobro veš, da se drugače povsem dobro razumeva in sva se sposobni čisto normalno pogovarjati.
|