petea
|
Hope2, bom opisala na konkretnem primeru: v našem ZD so pred leti uredili eno sobo za dojenje. In nekaj tednov stari dojenčki zelo pogosto v času hranjenja tudi kakajo. V prostor za dojenje se z vozički ne sme. Z malo drugačno postavitvijo pohištva bi bilo mogoče v sosednjem, prehodnem in zelo toplem prostoru ob umivalniku postaviti še previjalno mizico, prostostoječo ali namontirano na steno. A enostavno 'ne gre'. Če bi hoteli, bi zadevo lahko primerno uredili, a po odgovorih sodeč sem dobila vtis, da tega enostavno nočejo. Aja, previjalne mize pa so samo v velikih odprtih, hladnejših čakalnicah, kjer je veliko več prepiha, ter v ambulantah. Sanitarije pa so dimenzionirane tako, da niti ne gre noter voziček, še dva človeka se praviloma ne moreta normalno obiti, prav tako tudi nimajo tople vode. Aja, sem pa previjala otroke že na mnogih nenavadnih krajih in z neobičajnimi pristopi. A ker sem videla že dosti primerov, kako se da zelo enostavno in učinkovito urediti previjalne kotičke, se mi zdi s strani zdravstvenih ustanov neprimerno, da so tako pasivni in neprilagodljivi pri previjalnicah. Ker v zdravstvene ustanove - za razliko od mnogih drugih stavb - tudi z majhnimi otroci moramo iti ter praviloma se tam zadržujemo kar nekaj časa. In tako tam mnogi starši morajo poskrbeti za osnovne potrebe in higieno otrok. Je veliko lažje za vse, če je to omogočeno na ustrezen način. Pa da navedem en primer uspešno realiziranega predloga: dostop do našega vrtca je mogoč je preko stopnice oz. visokega robnika. V vseh, mislim da 30 letih obstoja očitno to ni motilo nobenega starša, četudi so se mnogi mučili tako z otroškimi vozički kot s kolesi, nekateri, sploh otročki, so imeli težave tudi peš. Šele ko sem pred časom stopila do ravnateljice, da sem ji na hitro predlagala, da bi bilo smiselno narediti kakšno klančino, se je zadeva uredila. V nekaj dneh so izdelali dve klančini in sedaj opazujem ljudi - praktično vsi ju uporabljajo. A ukrepal pa sam ni nihče - ne pri vodstvu, ne na sestankih skupin ... Meni je zadeva vzela nekje 5 minut časa. Vrtcu realizacija en dan. Enostavno mi ni jasno, ali se nam ne da ukrepati oz. zahtevati, da se nekaj uredi, ali smo res tako prepričani, da ne bomo ničesar dosegli ali enostavno prepuščamo drugim, da bodo že enkrat ugotovili, kaj bi bilo potrebno urediti.
|