liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka v tem primeru, lahko izbiraš med tem da si civilno nepokoren al pa da propadeš. med tem verjetno izbirajo te samohranilke in delavci na črno - med nepokorščino (ti praviš kriminalci, ker karkoli uzakonimo tko mora bit, nima veze a je izvedljivo, logično, smiselno) ali med revščino (stradežem). Ne....lažne samohranilke niso bile iz socialnega dna......ker, če je bila družina iz socialnega dna se ji lažno samohranilstvo ni splačalo..... In če direktor podjetja odloči, da ne bo plačeval davkov in prispevkov, če nekdo poleg svojega rednega dela, dela še na črno ne gre zgolj za preživetje.....ker tisti, ki so delali na črno zgolj za preživetje je malo......večina jih je na črno delala preko navideznih študentskih napotnic, ko delo sploh ni bilo opravljeno, večina kafičev je delala na črno......oz. se vse to še dela......in tu se ni šlo za premagovanje revščine......ampak za načrtno izigravanje sistema in pohlep....in utaja davkov je pač kaznivo dejanje.....tako kot je laganje uradnim inštitucijam, da si na podlagi laganja in potvarjanja podatkov pridobiš določeno premoženjsko korist kaznivo dejanje....... In odrasel človek ima pač vedno na izbiro ali ostane pošten ali se pridruži tistim, ki tudi kradejo......vedno izbere človek sam......in to, da drugi krade, da drugi ne vrši zadosti nadzora nad krajo ni opravičilo za njegovo lastno protipravno dejanje.......tisti primeri, kjer se gre za krajo in izigravanje sistema za pridobitev premoženjske koristi iz golega preživetja so izredno redki, ker običajno tisti ljudje niti ne vedo ali so preveč pošteni, da kaj ukradejo in izigrajo..... sam po moje ni glih smiselno furat take terminologije, ko državni sistem ne dela in potem oklicat ljudi za kriminalce, ker se morajo sami znajt kakor vejo in znajo. saj sem ti že pisala kako in zakaj na švedskem ni dela na črno. sam to je posel države za izvede svoj del, tega pa v sloveniji ni. poudarjam, država NE izvaja svojega dela za preprečevanje dela na črno kot bi morala (pa sem dala primer kako to tukaj delajo - ne vem kera tema, kake pol leta nazaj). sam to pri nas ni možno. pa veš zakaj? ker vlada ni sposobna. in pol folk klicat za kriminalce? bvahaha, koji sarkazem.. Se strinjam, da državni sistem ne dela....vendar državni sistem tvorijo ljudje......po državnih ustanovah in uradih imamo zaposlenih precej ljudi, ki bi morali to nadzirati, kaznovati.....pa niso.......imamo inšpektorje, ki nimajo pojma, da na njihovem nekaj kilometerskem terenu "zrasteta" dve vili na črno......imeli smo direktorja davčnega urada, ki je imel firmo za finačno in davčno svetovanje, pa ni šlo za konflikt interesov......ni kriv samo sistem kot sistem, ni kriva zgolj zakonodaja, ni kriva zgolj vlada, krivda je na zaposlenih v našem "državnem sistemu", ki ga tvorijo, ki bi morali opravljati svoje delo, pa ga ne opravljajo......poglej si aktualen primer Hilde Tovšak.....ženska je v enem dnevu dobesedno izpuhtela.....in krivda je tudi na ljudeh, ki to podpiramo.....recimo, Zoran Jankovič je fajn, vemo sicer, da je lopov, vendar ker je za Ljubljano dosti dobrega storil, mu njegovo nepoštenost pač spregledamo....isto je bilo s Kanglerjem (dokler ni dal namontirati radarje in je svoje volilce štrafnil za prehitro vožnjo)...... Zdaj mi pa tak povej.....a bi Švedi izolili na volitvah stranko človeka, ki je obtožen podkupovanja v orožarski aferi......? A bi Švedi izvolili za župana človeka, ki se poleg županovanja malo ukvarja z praktično nelegalnimi gradbenimi posli, ima podjetja v davčnih oazah, kot smo ju izvolili mi v Mariboru in Ljubljani......? A bi Švedi zahtevali odstop župana, poslanca, če se mu praktično dokaže kako nelegalno dejanje.....? Imamo take predstavnike ljudstva, kot si jih zaslužimo, je rekla vedno Stanislava......saj jih volimo......in če 50 % volilcev ne gre na volitve kaže to na lasnot brebrižnost........
|