zaspancek1
|
Hm, očitno sem jaz edina tu, ki se z večinskim mnenjem tu ne strinjam. Pa to upam napisat tudi neanonimno! Jaz pa sem za to, da bi ženska imela možnost izbire - za porod brez vseh ne nujno potrebnih posegov, za porod s protibolečinskimi sredstvi (od analgetikov, tens, akupunkture, meditacije....) in tudi za elektivni carski rez! Seveda pa bi se pred kakršnim koli posegom moralo nosečnico temeljito seznaniti z vsemi možnimi zapleti, prednostmi in slabostmi, ki jih določen način poroda prinaša s seboj. Nič v življenju ni 100%, ravno tako ni vagnalni porod nekaj, kar bi morali tako poveličevati. Ravno tako so tu prisotne hude in trajne komplikacije tako za mater, kot tudi za otroka. Tudi CR ni kar tako - je le poseg v telo, ki pomeni največje tveganje ravno za mamo (za otroka niti ne, čeprav nekatere študija kažejo na to, da imajo otroci, rojeni s CR večje težave - ampak, še vedno so v svetu v veliki večini s CR rojeni tisti, kjer gre nekaj narobe - torej ne moremo vedeti, ali bi ti otroci ne imeli težav tudi, če bi se rodili vaginalno). In če je mama pripravljena sprejeti to dejstvo - kdo ji bo branil? Ok, zdravstvena zavarovalnica zaradi stroškov, ampak če plača sama Da pa je zato nevredna otroka?!? Dajte no, malo se zresnite! Ravno tako bi lahko tudi rekli, da je tista, ki vztraja pri vagnalnem porodu (čeprav je otrok npr, v medenični legi, kar ohoho poveča možnost komplikacij pri porodu (torej poveča tveganje za nastanek poškodb pri otroka), še kako hudo egiostčna, ker noče, da bi jo prerezali? Se sliši grozno, ampak če obtožujete ene, potem bi lahko tudi druge? Pa da ne bo zdaj katera mislila, da res obtožujem - nikakor, ker verjamem, da bi morala vsaka imeti pravico do poroda, ki si ga želi (vsaj možnost, saj itak 100% garancije ne dobiš nikjer). Pa tako, kolikor se še spomnim - pred leti, mislim da 2008 je bilo v Nemčiji 30% vseh porodov carskih rezov - nujnih in tistih na željo, pa niso imeli nič več komplikacij pri porodih, kot pa pri nas (mislim, da še celo manj). Res je, sama ne gledam na porod kot nekaj čudežnega - nikoli nisem in ne bom in po pravici povedano - če bi se dalo, bi to pač preskočila. Hm, pravzaprv bi celo nosečnost, ki je meni bila daleč od lepega obdobja v življenju. Očitno sem tudi jaz grozna mama in si najbrž otrok po mnenju nekaterih tu sploh ne zaslužim. Eh ja, bom preživela tudi takšna mnenja! Osebno mislim, da je naša ginekološka in porodničarska stroka tako sposobna, da lahko iz zdravstvenega vidika v naprej preceni katera nosečnica bo pač potrebovala CR...seveda jih je tokom poroda zaradi komplikacij še več, vendar verjamem, da se vsem tem , ki vsak dan gledajo sto in eno zgodbo z različnim koncem ,zdi CR brez tehtnega zdravstvenega razloga prezira vredno dejanje... O temle pa jaz, žal, nisem prepričana oz. bolje rečeno ne verjamem, da so pri nas CR opravljeni vedno in takrat, ko bi bilo potrebno, pač pa šele takrat, ko je res res hudo. Pa ok, porod se zaustavi lahko tudi popolnoma nepredvideno, ampak ne razumem in nikoli ne bom pa tega, da v primerih, ko je očitno (torej obstaja neka medicinska indikacija),da pomeni vaginalni porod ogromno tveganje tako za otroka, kot tudi mater, še vedno forsirajo vaginalno. pa npr. medenični porod - v vseh raziskavah je vaginalni porod za otroka v medenični vstavi precej precej bolj tvegan od CR (če že mater odmislimo, ki očitno tu nič ne šteje ). In ko se rodi otrok, ki ima trajne posledice tega lepega, čudovitega, naravnega poroda - hm, kaj mislite, se jim vse naslednje mame, ki zahtevajo CR, še zdijo tako prezira vredne? Eh, boste napisale, da pa v tem primeru to bila medicinska indikacija, a ne? V porodnišnici se jim ni zdelo. Torej? Aja, sama sicer nisem rodila s CR in nisem 100%, če bi si tudi dejansko izbrala, vsekakor pa sem za to, da bi to možnost vendarle imela!
|