petea
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: petea Kimica, ti kar šparaj za hčerin študij ... Je bilo ta teden v oddaji 'Posebna ponudba' lepo predstavljeno, kako se vrednost denarja razvrednoti v 20 letih; v obdobju 1991 - 2011 so se cene izdelkov in storitev povprečno zvišale 10-kratno. Samo eno vprašanje....ni čisto povezano s temo, a se mi je porodilo..... a je res človek že kar čuden, če za te namene špara......in ne najema dologoročnih kreditov zgolj za stanovanje, hišo, izolacijo, avtomobile........ Vem, da veliko ljudi varčuje, samo meni se izračun ne izide, sploh, če je potrebno še odplačevati kakšne kredite. Pri kreditu, ki ga odplačuješ 30 let ali pa 20 let, je razlika v zensku posojila, ki ga dobiš, minimalna, razlika v znesku obresti, ki pa jih vračaš, pa zelo velika, zato močno dvomim, da je res dobra odločitev se po eni strani zadolžiti s dolgoročnimi krediti za tri generacije naprej, hkrati pa denar dajati na kupček za izdatke v daljni prihodnosti, namesto čim prej odplačati dolgove in čez nekaj let, ko bodo tudi naši prihodki ustrezno višji, veliko lažje pomagati otrokom. Meni se vedno bolj poraja vprašanje, kdo ima korist od takšnega varčevanja; - otrok, ki mu je to namenjeno, glede na zmanjšanje vrednosti denarja do takrat, ko ga bo lahko koristil, zagotovo ne, - starš, ki si sedaj zaradi tega težje pride skozi mesec, tudi ne (razen zaradi občutka, da dela nekaj dobrega za otroka), sploh, ker sedaj zaradi 'socialnosti' nove zakonodaje še ta privarčevani denar poleg minimalnih pozitivnih obresti mnogim pomeni občutno nižje OD, zvišanje plačila vrtca in drugih izdatkov, - razne zavarovalnice, skladi pa gotovo - drugače ne bi tako vneto oglaševali teh storitev. Takšno varčevanje kot investicijo ne morem primerjati z vlaganjem v bivališče, vozilo ipd. Varen avto in primerno, nizkostroškovno hišo uporabljaš in potrebuješ že sedaj, za sprotno življenje. In hkrati je to lahko ob premišljenem vložku tudi dobra naložba. Se mi namesto dolgoročnega varčevanja za otroke zdi bolj smiselno ta denar raje nameniti za boljše in prijetnejše življenje družine, npr. za to, da ima družina skupne dogodivščine in aktivnosti, npr. da gre družina skupaj na izlet, ogled kakšnih znamenitosti, prireditev, da se nameni za dandanašnje učenje, kvalitetnejše igrače in učila. To je po mojem mnenju otroku boljša popotnica za življenje, kot vedenje, da se starši odrekajo nekaterim nujnim zadevam, za to, da nalagajo za njega denar na en kupček, ki pa dejansko vedno bolj kopni.
|