tulpek
|
Evo, saj ne, da že 5 dni pišem na mail in shranjujem, sedaj pa sem končno končala... mal je dolgo, če ima katera čas, sploh če katera še čaka, da jo malo opogumim... čeprav nasplohšno se berejo večinoma lepe zgodbe na tej temi, tak da kar pogumno... No, pa da vam napišem, kako je bilo... en dan prej še nič znakov, js sem bila tako prepričana, da grem rodit šele maja in da mi bodo sprožili... potem se pa naslenje jutro zbudim in čutim rahle bolečine, kot čisto blage menstrualne bolečine in otrdevanje trebuha hkrati na določene intervale, ki jih nisem merila, ker sem še na pol spala. Niti se nisem pretirano obremenjevala s tem. Kasneje vstanem, grem z malim ven itd.... kot običajno... skoz pa nekaj čutim, okoli 11ih pa začnem merit in se je dogajalo na 8-20 min, ampak je bilo šibko, nič boleče. No, okoli 15ih pride na 5 min, ampak še vedno neboleče. Grem pod tuš, umijem lase... še vedno na 5 min. Ob 16ih gremo proti P, v avtu je bilo že nekaj malo bolj bolečih popadkov, ampak nič resnega, še vedno nisem bila prepričana, da grem rodit, sem mislila, da me bodo domov poslali. Malo pred 17 uro me priklopijo na CTG, rišejo se popadki, ki so bili pa šibkejši in manj pogosti kot tisto v avtu. G me vaginalno pregleda in reče, da sem samo malo odprta, da grem oddelek, če se bo kaj zgodilo, če ne bo nič, mogoče celo jutri domov. Na oddelku sem se skoraj zjokala, ker sem tam pristala, saj sem si prej rekla, da ne grem v P dokler nisem vsaj 5 sm odprta. No, okoli 18ih so se začeli popadki na 3 min, znosni, sem hodila in jih stoje predihavala, ob 20ih me dajo na ctg, po 10 min me pošlje babica na pregled k G, ker so bili že kar fajn popadki na manj kot 3 min. G reče kot prej, js sem pa komaj tam stala, ker mi je mali takkk dol pritiskal, se je šele takrat začel spuščat in je fulll tiščalo. No, rekel mi je, da še ni za rodit, da imam vse v glavi, da mi psiha dela.. v glavnem, katastrofa, še babica se je kar za glavo držala. No, rekel mi je da, da bo mogoče čez kakšno uro kaj sprožil, če ne bo še nič... Potem sem okoli pol 21ih klicala svojo sestro in ta mi pove, da so njo sprejeli v porodni 2 cm odprto (toliko sem bila js takrat) in je dobila klister, predrli so ji mehur in čez 30 min je rodila.... Zelo vzpodbudno, rekla mi je še, da js bom danes rodila. No, popadki so se jačali, že sem čutila, da bi bilo fajn pritiskat, lahko sem samo še ležala... okoli 22ih mi pripeljejo ctg v sobo, po 3 popadkih (številka nad 100 in pri meni so številke kazale dejansko bolečino) odpeljejo k G na pregled, ker sama nisem mogla več stat na nogah... 10 min kasneje je bila pa panika, hit v porodno, da naj še prediham 2 popadka, da vse pripravijo za porod in ne vem kaj še... no predihala sem jih nekaj več, ker so si tako hitro sledili, da sta 2 takoj minila. Ravno takrat je bila tudi smena G in sem dobila eno super prijazno G, še dobro, ker sicer bi tistega od prej nekam poslala. No, 19 min po sprejemu v porodno sem rodila, moj ni prišel, ker je babica rekla, da če ni pred vrati porodnišice, ne bo pravi čas (je pa čakal pri mojih starših 15-20 min vstran). Cel porod sem bila zelo prisebna, med popadki in potiskanjem spraševala, kaj se dogaja, kako je s presredkom, kako blizu je konec... no, te sreče nimam, da bi samo 2krat prisnila, je bilo treba večkrat, ampak vseeno je bilo razmeroma hitro konec, voda mi je odtekla med pritiskanjem, sem se malo prestrašila, ko je kar naenkrat nekaj pljusknilo po meni. Rezali me niso, tam so me namazali z enim gelom, da bi šlo lepše čez... vseeno sem se minimalno raztrgala, za en šiv nekje noter, ampak če mi ne bi povedali, da ga imam, ne bi vedela. Čist drugo, kot rezanje presredka, kot boli še 3 tedne, da sedet ali hodit ne moreš... Lahko sem pobožala glavico, ko je bila malo zunaj, potem pa tako samo še en popadek in konec. Zabava je sledila, ker posteljica ne hotela ven in mi je G pol ure z vso težo in močjo pritiskala po trebuhu, mi obljubljala sive podpludbe zaradi tega... to je zelo bolelo, še sedaj me bolijo mišice na dotik, prve dni pa sploh. No, potem so mi še spraznili mehur, če bi šlo, pa ni bilo nič, mi že obljubljajo anastezijo, samo en poskus še in evo čudež, tudi posteljica je prišla ven eno uro po porodu. Pa popkovina je imela pravi vozel, kar bi znal biti tudi problem, če bi porod kaj predolgo trajal.... šw dobro, da nisem vedela... prvič trikrat zavita, drugič pravi vozel... še dobro, da ne bo tretjič... V glavnem, doživela sem naravni porod, čeprav nisem imela nobene želje po tem in bi takoj vzela tisto injekcijo, ki jo dajo pri nas, kaj drugega tako ni možno v CE. Pa je G zaj****, se mi je zdel bolj mlad na pogled in očitno še ni videl, da se je možno hitro odpret... Ni bilo niti približno tako hudo kot prvič, ko sem imela samo umetne popadke, čeprav se mi je prej zdelo, da tudi prvič ni bilo tako hudo... ampak tole zdaj je bilo vseeno občutno lažje, kakšne pol ure možnih popadkov in pritiskanje, takrat je tudi že lažje. Res hudi popadki so bili manj kot uro. Glede ostalega osebja v CE P pa samo najboljše. Zaradi njih bi še šla tja, so vsi zelo prijazni, pripravljeni pomagat in razlagat. Se mi zdi, da se v širši javnosti spoh ne ve, kako so v resnici prijazni v porodnišnici, pa kolikor berem, tudi po drugih porodnišnicah. Bi se moglo bolj govorit o tem. Aja, imela sem babico Brigito, ki je bila super fenomenalna. Pa še malo o tem kaj naredit, da bi pospešil porod... če ni pripravljeno ,ne pomaga nič, privč smo delali vse možno, pa ni pomagalo, sedaj NIČ in se je samo začelo en dan pred mojim naračunanim rokom. Arwen, super da je tudi tebi gladko šlo in da lahko gel prodaš naprej. Jožica, samo da je konec, na vakum pa samo pomislim in me je groza... Srečno vsem ostalim, ki še čakate na porod. 1. april... mogoče boš pa 1. maj Drži se, tudi tebe čaka in en lep porod. Js sem čutila praktično do takrat, ko se ne zavedam več, kaj se je dogajalo... nekje do 21ih zvečer in še malo čez, ob 22.39 sem pa rodila. Tak, za zdaj bo dost.
|