nananaja
|
IZVIRNO SPOROČILO: poli* Otika- takrat, ko sem šla delat (maj 2010), so mi takoj naredili spremembo OD- naračunali so mi, koliko bom zaslužila do konca koledarskega leta (to je že kot prejeti dohodek)+ zraven šteli dohodek iz leta 2008= torej dohodek za 2 leti skupaj!! Ni logike tukaj, res ne. In naslednjič bo isto- za 2 leti skupaj mi bodo šteli. Na to jaz enostavno ne bi pristala. po zakonu piše, da se upošteva dohodek družine preteklega leta! Vzamejo lahko kvečjemu povprečje tvojih novih plač, če se zaposliš, ter ti jih delijo s toliko meseci kot jih polnih vzamejo - to prištejejo partnerjevemu mesečemu povprečju preteklega leta ter delijo s številom družinskih članov. Ampak temu ne smejo prišteti tvojega prihodka iz preteklega leta (recimo štipendija, pogodbeno delo, delo študenta...), saj delajo poseben izračun, ki odraža dejansko stanje! Če se na tako odločbo ne pritožiš, torej verjameš delavki, ki ti to reče, saj je ona to pisala, izgleda kot da si se strinjala. Jaz sem bila zaposelna, ko sem prvič rodila, in sem imela porodniško, pa so mi za preteklo leto šteli le štipendijo. Po prvi porodniški sem bila mesec in pol z nadomestilom za brezposelnost, nakar sem se zaposlila za precej višjo plačo. Pa so mi ob rojstvu druge hčerke (4 mesece po zaposlitvi) vzeli celo predpreteklo leto (januarja), ko sem imela štipendijo in nizko plačo ter nizko porodniško. Če bi meni takrat računali dejansko stanje, bi prejemali tretjino manjši otroški dodatek. Ampak bi potem tudi po rojstvu druge hčerke zahtevala izračun na trenutno stanje prihodkov, saj je bila moja porodniška spet le tretjina plače v tistih 4 mesecih. Jaz ne vem, kako vi oddajate te vloge, ampak mene ni niti enkrat socialna delavka vprašala, kdaj sem se zaposlila, niti tisto leto, ko sem imela tudi nadomestila iz zavoda za zaposlovanje. Vedno je sprejela vlogo, kakršno sem ji oddala, ter po njej izračunala, pa do sedaj nismo še nikoli dobili zahteve po vračilu.
|