nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Če bi upoštevali obresti, potem bi se še nekako sešlo, tako pa vzamejo glavnico. in od jurja ali dveh, ki se ti valjata na računu, imaš mogoče lih ene 50 centov obresti. 15. Zanima me kako je z upoštevanjem premoženja oziroma sredstev na TRR ali depozita pri uveljavljanju znižanega plačila vrtca in otroškega dodatka po 1. 1. 2012. Ali se upošteva samo dohodek iz dohodninske napovedi (na primer 30.000 EUR), ali ta dohodek in denar, prihranjen iz tega naslova (na primer 10.000 EUR, skupaj torej 40.000 €)? Torej, ali se moja plača, če sem kaj uspela prihraniti, upošteva dvakrat? Prihranki se upoštevajo v skladu z 19. členom ZUPJS kot premoženje. Torej se upoštevajo obresti, izračunane od vrednosti premoženja, in ne celotni prihranki. Premoženje se upošteva tako, da se dohodkom vlagatelja in njegove družine prišteje znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, izračunanih od vrednosti premoženja (na dan vložitve vloge), če bi imeli znesek v vrednosti premoženja, položen na bančnem računu v obliki vezane vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/nova_socialna_zakonodaja/zupjs_faq/#c18096 In hiša lai vikend - to je lahko tudi stvar dediščine. ja, seveda, lahko prodajamo, ampak daj, povej, kakšna je realna možnost, da nekdo proda hišo npr. nekje v Prkmurju bogu izza nogu v nekem kratkem času S tem, da stroške pa vendarle mora plačevati. Ali da pač proda v nekem kratkem času hišo po vrednosti, kot jo upošteva CSD? Eno je teorija in drugo je praksa. In tako tudi brezposelni lahko pojerba vikend nekje v vukojebini in hi hišo, ki se mu bo samo še podrla na glavo. Aja, seveda ... dediščino lahko zavrne in dalje tolče socialko. Saj, zato se ti pa ne upošteva hiša v kateri živiš do vrednosti primernega stanovanja..... V Prekmurju se precej hiš prodaja in tudi proda.....v moji širši okolici sta se v zadnjem letu prodali dve hiši v relativno kratkem času...... Glej, če širše gledaš......in če brezposelni pojerba vikend nekje v vukojebini oz. staro hišo v vukojebini....kaj je vukojebina je zdaj vprašanje in kaj je pol podrta hiša je tudi vprašanje....za Ljubljančana je vukojebina že Goričko, za Angleža pa je Goričko idealna lokacija za vikend..... in za Ljubljnčana je na pol podrta hiša tista hiša, ki je stara 50 let in več in ni pasivno zgrajena, za Angleža pa je to normalna hiša.....in če tak brezposelni pojerba tako hišo in ker je po njegovem v vukojebini in je ne potrebuje, ker ima stanovanjski problem itak rešen, je iz širšega in realnega vidika normalno, da proda tako hišo, ki se po njegovem nahaja v vukojebini, ker je ne more vzdrževati.....ker to, da je nekdo prejemal dolga leta socialno pomoč, imel lepo hišo, poleg tega pa še vikend in gorice, pa tudi ni bilo pošteno do plačnikov davkov in prispevkov...... Kar se prvega dela tiče, je lahko napisano tako, ja, kaj realno upoštevajo, je pa drugo. Poleg tega je neumna predpostavka, koliko bi dobil, če bi imel premoženje vezano - verjetno ga nimaš vezanega zato, ker ga rabiš, a ne, če ga ne rabiš, ga pa vežeš ... mislim kr neki, no. Pa da imaš ceno hiše vezano ... ziher ja - a odštejejo potem tudi stroške, ki jo imaš z njo? saj od tega, ko plačujem stroške, ima tudi država nekaj, mater, saj plačaš davek, pa komunalo in elektro in vodo vsak mesec, vsak, če kaj porabiš ali ne ... dejš svoj prislužen denar državi že tako ali tako, res ne vem, ve čem vi vidite tako bagatelo v nepremičninah. Potem me zanima, če upoštevajo tudi vse plombe, ki so na nepremičninah - jaz jo npr. imam - z lastno nepremičnino ne morem svobodno razpolagati. Se to upošteva? Kar se tiče prodaje nepremičnin pa tudi ne vem, če je res vse tako rožnato, kot opisuješ. tudi na Goričkem in v Prekmurju Angleži verjetno ne stojijo v vrsti za nakup. In Vukojebina nista samo Kras in Goričko, ampak še marsikateri predeli v Slo, kamor težko dobiš slovenca, kaj šele kakšnega tujca. v naši vasi, 15 km iz ljubljane se npr. ena hiša prodaja že več kot eno leto - ja, res je simpl prodat, ja, kar v vrsti stojijo. Ja, za 10.000 e boš prec prodal, seveda. Pa bi za ta denar prodala ti? In še nekaj - mešaš jabolka in hruške - tukaj ni govora o socialni pomoči ljudem, ki imajo dve hiši ali 100 m2 veliko stanovanje v Centru Lj. Govorimo o plačilu vrtca. In nasankal bo spet nekdo, ki nekaj ima in pošteno že itak plačuje, ne pa nekdo, ki že sicer tudi po drugih poteh molze državo.
|