Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: enkratna Napišita mi (Frodo Bisagin in Liliana) vsaka po 10 predlogov, kdaj je lahko ponižan otrok in kdaj odrasla oseba, kjer bi lahko zajeli dvamilijona občutenj ponižanja dostojanstva v Republiki Sloveniji, če menita, da je to tako lahko opredeliti. Saj se kopja lomijo že pri telesni kazni (bi morali še tam definirati stopnje? klofuta po obrazu: lažji opomin; Tocno o tem govorimo, da je izjemno tezko opredelit. Pavsalno navajanje je nesmiselno ze s samim tem, ker je pavsalno. Frodo Bisagin, ne moreš dati skupaj mojega in tvojega ponižanja, ker imava različne vrednostne sisteme, moralne vrednote (torej drugče razumeva ponos, dostojanstvo). Prav zato se ne morem strinjati s tvojim pozivom, da "popišemo najbolj tipične oblike ponižanja". Prav zato je zelo diskutabilno v zakon vnesti nekaj, kar ne smes, a nihce ne ve kaj ne smes.... ker se ne da opredeliti.... Oprosti, "eni tožijo zato, da ne bi izpadli krivi"? - kakšna razlaga je pa to? Kaj pa je to drugega kot dostojanstvo?! Interes. Ustvarjanje javne podobe zaradi dolocenega interesa. Se pa opravičujem za nepopoln stavek o mešanju kaznivih dejanj in ponižanja - seveda so oboje kazniva dejanja, le da gre pri prvem za dejanje, pri drugem pa občutek kot posledica nekega dejanja - ki ni nujno kaznivo - in/ali pisanih/izgovorjenih besed. In ponižujoče dejanje lahko dokazuje le žrtev, medtem ko kaznivo dejanje lahko dokazuje kdorkoli (torej ne nujno le žrtev). Ne nujno. Ponizujoce ravnanje / dejanje je pljuniti nekoga v obraz in za to dejanje vsi razumemo, da je ponizujoce. Če so vsi zakoni brezzvezni, se jih v 10%, 20%... ne upošteva, potem je itak bolje brez. Pa se pejmo oko-za-oko, kri-za-kri in kamenjanje. Tam ni potrebno popisati subjektivnega doživljanja česarkoli, temveč delaš preprosto po impulzu, občutku, želji. Kdo pravi, da je treba brez. Ce se zavedamo, da nek del zakona ni zivljenjski in se ne bo izvajal nemoteno se zastavi enostavno vprasanje, zakaj ta del potem sploh spada v zakon? zakaj ga ne bi ali uredili in drugace zastavili ali izbrisali. Kaksna je v tem primeru sploh funkcija tega dela? Strinjava se pa v enem: če se zakon ne izvaja, še ne pomeni, da velja. Izvajalec zakona pa ni vedno država, temveč smo to ti, jaz, ona... Če jaz ne prijavim delodajalca zaradi zaposlitve na črno, keramičarja ker mi je naredil kopalnico brez računa, itd - ni zakon zato slab, ampak sem jaz, ker imam zaradi nespoštovanja zakona osebne ali druge koristi. MI, ti, jaz smo uporabiki zakonskih dolocil, ki se jih posluzimo ali ne. Izvajalec zakona je vedno drzavni organ. Jaz nimam pooblastil za izvajanje zakona imam pa kot drzavljan pooblastilo, da uveljavljam pravice in dolznosti, ki mi jih nalaga zakonodaja ter skladno s tem nosim posledice za svoja dejanja. Nimam pa pravice kaznovati soseda s 500 eur globe ker je krsil javni red in mir - torej nimam pravice izvajati zakon.