liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: enkratna In če bi danes bila spet stara 15 let in bi se zgodba ponovila, bi naredila kaj? Tožila očeta? Ker edino tako mu lahko dokazuješ ponižanje (torej ga kot mladoletna oseba tožiš, ker si mladoletna, tega ne moreš - lahko to stori samo skrbnik in to je zaradi konfliktov interesov kdo drug, oče ne more biti - čeprav je sicer tvoj skrbnik; skrbnika pa lahko določa samo CSD - in kdo bo plačal stroške sodbe pri mladoletniku?)... ali pa greš na CSD in rečeš "ne pusti me v disco, s tem me je ponižal". In če bo CSD zaradi tega izvajal nad teboj pregon, odvzem otroka... potem ja, sem tudi jaz proti DZ :) Ja, DZ res pravi samo "ne sme poniževati". In evo, si me v duhu debate zmotivirala, da dejansko pokličem na CSD (naš lokalni, oseba ki deluje na področju odvzema otrok), in poprosim za interpretacijo "telesni kazni in ponižanju". Če povzamem pogovor: Ničelno toleranco do nasilja in ponižanja do vseh članov družine, ne samo do otrok, ima že veljavni Zakon o preprečevanju nasilja v družini (ki natančeje opredeljuje, kdo vse so člani družine), torej DZ in njegov 9. člen, 4. stavek s tem ne prinaša nič novega. Torej si enako odgovorna (3. člen) v primeru pretepanja/poniževanja otroka, če DZ stopi v veljavo ali pa ne! Glede prav dotičnega (tvojega primera) o prepovedi izhoda v disko, ki ga otrok doživi kot ponižanje, pa se je samo nasmejala od srca in rekla, da postavljanje meja otroku ni ponižanje, četudi ga otrok lahko tako doživi, temveč del vzgoje. In ja, da je ponižanje stvar subjektivnega doživljanja, da pa CSD zagotovo ne bo posegal v družnino tam, kjer je otrok užaljen, ker ne sme 1 mesec gledati TV, ne sme iti v disko, ne dobi firmaških superg.... Glej, pa daj si razumeti, da ne gre za mojo odgovornost.....in da se jaz bojim odgovornosti......gospa na CSDju bi itak morala vedeti, da za to ponižanje in telesno kaznovanje po Družinskem zakoniku itak ne morem odgovarjati, ker če ni kazanske sankcije je itak brezveze, da nekaj sploh dajemo v zakon......lahko sem kaznovana le po kazenskem zakoniku......in po Zakonu o preprečevanju nasilja v družini......po obeh verjetno za isto dejanje ne morem biti..... In zdaj imamo še en zakon, kjer je država še enkrat vnesla, da ne smemo tepsti in poniževati otroka.....Kazenski zakonik in Zakon o preprečevanju nasilja v družini ne bosta prenehala veljati z uvedbo Družinskega zakonika.....in ker imamo že dva zakona, ki urejata to vprašanje, je potrebno še v enega to napisati (da izgleda državni organ malo pacifistično), da si ja bolj zakompliciramo življenje.....da bomo v vsakem zakonu imeli opredelitev in stališče države do nasilja......in zmedo pri državnih organih in pri državljanih.....pri državljanih očitno ne, ker velika večina ne prebere ne predlogov zakonov in ne zakonov (tudi tistih ne, ki gredo na referendum)...... Ti bom pa povedala zdaj, ko si že omenila CSD, primer moje prijateljice in njeno izkušnjo s CSD in pacifistično držo države glede klofute in nasilja..... Prijateljičin mož ima štiri sestre.....ena med njimi je alkoholičarka že dolga leta in ima otroka.....otrok je bil pri materi pod budnim očesom CSD.....nakar se je CSD odločil, da pa materina alkoholiziranost po dveh letih ni več dobra za otroka in je sklicacal tri njene sestre ter brata in vprašal, če je kateri od njih pripravljen skrbeti za otroka.....prijateljica in njen mož sta bila to pripravljena, nobena od treh sester ne.....in ker je potem eno sestro postalo sram, kaj bodo pa zdaj ljudje rekli, da ona kot ženska ni pripravljena skrbeti za sestrinega otroka, brat in tuja ženska (njegova žena, moja prijateljica pa ja) je poklicala na CSD in rekla, da on ni pravi za skrbnika, ker je enkrat udaril svojo sestro, mater otroka....CSD je takoj poklical mojo prijateljico in njenega moža, ker so se že predhodno nekajkrat z njima obema dogovarjali kako bodo to skrbništvo spleljali in hladno povedal, vi pa ne morete dobiti otroka, ker ste nasilen.....onadva debelo pogledata....nič jima ni bilo jasno.....nakar svetovalka CSDja pove, da je pač klicala njegova sestra, ki je povedala, da on ne more biti skrbnik otroka, ker je enkrat na stopnicah udaril mater otroka in to pomeni, da je nasilnež.....prijateljičin mož prizna, da jo je res, da je bila njegova sestra zraven, ker so sosedje v bloku klicali njega in sestre, da naj pridejo, ker mati pijana že dve uri spi na stopnišču, dveletni otrok pa že dve uri joka.......in ko je prijateljičin mož slišal na stopnišču deročega otroka, ki kliče mater, ona pa je pijana spala na stopnicah je stopil k njej, jo vso mlahovo dvignil, ene dvakrat ga je še odrinila, da jo naj spusti, ji je on pač eno primazal....vendar CSD je bil neomajen....on je ne bi smel udariti......ker jo je pa udaril, in še to priznal, tudi če ne bi priznal, jim je rekla svetovalka na CSD, bi oni morali upoštevati prijavo nasilja in bi prijaviteljici prej verjeli, kot njemu....in otroka so dali raje drugim rejnikom....zadeva je bila za CSD zaključena....na podlagi enega telefonskega klica, zlonamerne babe, ki je zgolj ščitila svoj lastni ugled.....brez kakršnegakoli razčiščevanja okoliščin....ker kakor hitro je vpletena beseda klofota je to telesno nasilje in CSD ne odstopa od tega..... Zaradi tega se jaz ne bi ravno smejala določenim dvomom, ki se mi porajajo ob besedi telesno in psihično nasilje......ker CSD ni vedno pravičen in ne dela vedno v korist otrok in šibkejšega......je v službi zakona in če je v dvomih pri kakem členu zakona, stori to tako, da bo sam opran kakršnegakoli dvoma ali suma......
|