liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: enkratna liliana, te bom nekoliko drugače vprašala: 1. Kako ti razumeš stari/novi zakon? Drugače vprašano: kako razumeš, da boš "kaznovana", če namlatiš otroka po starem zakonu in kako, če ga po novem? (kdo to določi, opredeluje?) Jaz razumem da enako: po Kazenskem zakoniku (KZ), torej DZ ne otežuje/komplicira ta del, saj DZ ne opredeljuje kdaj/kako nastopi v veljavo KZ, če starš/skrbnik otroka krši DZ, torej otroka telesno kaznuje. 2. Kdo te po novem zakonu lahko prijavi zaradi nasilja/poniževanja otroka in kdo po starem? Moje razumevanje: kdorkoli po starem (torej tudi otrok), po novem prav tako. 3. Ali bi opustila fizično kaznovanje, če je to od nekdaj del tvojega načina vzgoje (predvidevam kot skrajni ukrep, kjer vse ostalo odpove), zaradi zakona? Jaz: ne bom. Če/ko bodo odpovedali vzgoja in smiselne kazni ali pa če bo naredil res kaj grozljivega, bo z moje strani zagotovo padla klofuta. Če me bo kdo zaradi tega prijavil, če bo to tudi lastni otrok, prav. Se bom pa "zagovarjala". Permisivna vzgoja sucks - ne deluje pri vseh otrocih in starših in strinjam se s teboj, da je današnje stanje v družbi deloma odraz tudi tega, da pri vzgoji ni bilo meja. Mene je tršica z ravnilom po roki, zato ker sem uščipnila sošolca, in ko sem prijokala domov, mi je mama rekla, da ji da prav in da nimam kaj ščipati sošolca kar tako v tri dni... No, mene ravno to moti......zakaj bi se jaz, ali pa kaka druga mati ali oče, ki niso nobeni nasilneži, ampak vzgajajo otroka, pripravljajo otroka, da postane nekoč odgovorno, odraslo bitje, ki spoštuje vse ljudi, morali zagovarjati za svoje početje, za svojo vzgojo, ker so pač klofnili svojega otroka, ki je učiteljico poslal v piz.do materi.no.....ker, jaz bom v takem primeru svojega otroka, če bo to storil, zagotovo klofnila in se ne bom prijazno pogovarjala z njim...... In če je Družinski zakonik krovni zakon, ki ureja razmerja v družini, mene to moti, moti me, da mi država z enim stavkom predpiše, kako naj vzagajam otroka.....oz. mi predpiše, česa se pri vzgoji ne smem posluževati.....ne smem otroka kot starš kaznovati, otrok mi pa lahko hodi po glavi....otrok me kot starša lahko pošlje v pm, jaz pa ga ne smem kaznovati zato, ker obstaja možnost, da ga ponižujem, če ga kaznujem tako, da ga ne pustim na trening odbojke (ker to je pač pomembno za njegov fizični razvoj in mu te pravice ne smem kratiti), .....če ga že ne klofnem, ker takrat pa itak izvajam fizično nasilje nad njim......
|