|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  147 148 [149] 150 151   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Novemberski malčki 2008
20.12.2011 19:40:04   
šema
jst pa ne znam naložit fotk:(

(odgovor članu šema)
Neposredna povezava do sporočila: 3701
21.12.2011 12:57:36   
watershine
Andromeda ja smo kupili smučke... za vse tiste ki jih nameravate kupiti (za tiste plastične govorim ki se samo na čevlje pripnejo) gigasport-samo bele z različnimi slikicami (nič posebnega), sport 2000 (zdaj se drugače imenuje-nevemkako) samo rdeče z nekimi slikicami (tut nič posebnega), v supermarketu tuš so pa različne barve, ful lepše oblike od prej omenjenih in soooo fuuuul lepeeee!!!!!! cena pa je od vseh cca 20€.
Andromeda fajn bi bla še kaka alikica tega vajinega darila! tudi sama bi rada kaj več izdelovala z anžetom pa mi vedno nekako zmanjka časa-morda zato ker sakoraj vsaki dan preberava od 1 do 5 knjig in večino časa riševa z temperami in vodenkami... pa sploh mi učasih zmanjka idej za takele umetniške zadevice!

(odgovor članu šema)
Neposredna povezava do sporočila: 3702
21.12.2011 21:04:58   
onur
Evo še mene malo.

Watershine WB.

Mi smo danes imeli posvetovalnico, bili cepljeni. Kakšne hujše reakcije zaenkrat ni, razen malo tečkast je bil popoldan. Drugač pa sem danes pisala voščilnice. Nisva jih izdelovali s Petjo, ker je pomanjkanje časa. Bova pa jutri spekli kekse, da jih bo dala za darilo vzgojiteljica, pa še kakšno čokolado zraven, vse skupaj bova dale v kozarec in zavile s pentljico.
Če bo vse po sreči. Naredimo v soboto s taščo božično večerjo, v nedeljo gremo k sestri in nato s Petjo pogledat lučke do Ljubljane (Vid ostane pri moji mami), nato prespimo pri naših. Verjetno pa bo Petja drugi teden doma in ne bo šla v vrtec, pa še kakšen dan jo bom k našim peljala na počitnice, če bo želela it.

Petja je najin sonček, ki nama razsvetljuje vsak dan.

(odgovor članu watershine)
Neposredna povezava do sporočila: 3703
23.12.2011 8:20:40   
sončnica24
Zara13, čestitke za uspešen tek in upam da vama uspe opraviti ta tečaj oz. šolanje v ZDA in da bo vajin Tijan zrasto v super fanta v kar več sploh ne dvomim, mi je bil posnetek včeraj zelo všečuser posted image .

Vsem skupaj pa želim vesele in lepe božične praznike ter uspešno leto 2012. Posebej še našim malim sončkom.

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3704
23.12.2011 14:49:35   
onur
Zara13, čestitke za uspešen tek in upam da vama uspe opraviti ta tečaj oz. šolanje v ZDA in da bo vajin Tijan zrasto v super fanta v kar več sploh ne dvomim, mi je bil posnetek včeraj zelo všeč .

Sem si ga tudi jaz ogledala http://24ur.com/bin/video.php?media_id=60832972§ion_id=2&article_id=3847174. Zara13, super in držimo pesti, da gre vse tako kot si želita.

(odgovor članu sončnica24)
Neposredna povezava do sporočila: 3705
24.12.2011 15:38:34   
Andromeda
IZVIRNO SPOROČILO: onur

Zara13, čestitke za uspešen tek in upam da vama uspe opraviti ta tečaj oz. šolanje v ZDA in da bo vajin Tijan zrasto v super fanta v kar več sploh ne dvomim, mi je bil posnetek včeraj zelo všeč .

Sem si ga tudi jaz ogledala http://24ur.com/bin/video.php?media_id=60832972§ion_id=2&article_id=3847174. Zara13, super in držimo pesti, da gre vse tako kot si želita.

Super za link, ker takrat nisem gledala 24 ur, teka pa se na žalost tudi nismo mogli udeležiti.

Evo, pa smo prigurali tole leto skoraj h koncu, kako hitro je vse odbrzeo in se odvrtelo. Mi smo šli prejle še po nekaj stvari v trgovino, okrog petih bomo imeli pono kosilo oz. zgodnjo večerjo user posted image Včeraj sem še rumove kroglice naredila, še malo pa jih ne bo več user posted image Jutri gremo pa v novo mesto na božično kosilo, pa 1 dan bomo še tam prespali.

Drage moje, vam in vašim družinicam želim lepe božične praznike!

user posted image

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3706
28.12.2011 9:54:13   
onur
Ekola, še malo od nas. Praznike deloma preživeli doma, deloma pri naših starših. Na božični večer smo imeli večerjo skupaj s taščo in tastom v zgornjem štuku, na božič pa smo bili pri moji sestri, nato šli s tavečjo v Ljubljano gledat lučke. V ponedeljek smo šle s tavečjo gledat jaslice v Postojnsko jamo, moj je šel delat in mi trije smo se še cartali pri mojih starših. Včeraj pa smo z Vidom prišli domov, tavečja pa je ostala pri mojih. Upam, da vam je božič prinesel obilico zdravja, blaženosti, miru in ljubezni ter da ste to kar ste.
Za novo leto gre moj v nočno, mi trije pa bomo šli k našim. Malo pojedli, pol pa verjetno v mižule. Nič kaj posebnega. Po novem letu pa začnemo s Petjo hodit na tečaj plavanja. Se že veseli.

(odgovor članu Andromeda)
Neposredna povezava do sporočila: 3707
30.12.2011 22:48:34   
zara13
Živjo mamike!

Naj se vam oglasim še v starem letu. Mi smo ok, preživeli dobrodelni tek, ki je zelo lepo uspel. Najbolj smo pa veseli, da se nam je oglasilo že 5 družin, ki imajo tudi otroke z enakimi težavami in so želeli izvedeti več o programu in smo veseli, da lahko svetujemo in povemo kar znamo. Še več pa bomo lahko pomagali, ko bomo obvladali cel program. Na program sva se prijavila tako, da odpotujeva 18.2. Na seznamu so predvsem Američani, Kanadčani, nekaj jih je iz UK, Norveške in Brazilije ter midva iz Slovenije.

V novem letu vam želim največ zdravja, srečnih trenutkov v krogu svojih najdražjih ter uspehov na vseh področjih! Srečno!

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3708
31.12.2011 17:24:50   
Andromeda
Hello!

Pa se naj še jaz oglasim zadnjič v tem letu user posted image

Pri nas doma je že vse pripravljeno za Silvestrovo, smo imeli že bolj slavnostno kosilo (svinsjki zrezki z gobicami v listnatem testu), sedaj pa kuham sarmo, pa jo bomo še za jutri imeli, ko bo kaj bolj kislega pasalo user posted image Ob omih pridejo k nam prijatelji iz Kranja - moj ex sošolec z družino, tako da ne bomo čisto sami, pa še Dario bo imel malo družbe.

Želim vam lepo pričakovanje novega leta, v letu 2012 pa naj se vam izpolnijo vse želje in seveda velikoa zdravja in sreče!!!

user posted image

(odgovor članu zara13)
Neposredna povezava do sporočila: 3709
1.1.2012 20:31:39   
onur
Živjo. Želim vam predvsem zdravja v letu 2012, drugo pa vse pride. Moj je za silvestrovo delal, mi trije pa smo šli k našim. Imeli večerjo, tamala dva sta šla nato spat, jaz sem s starši še malo pogledala TV, nato pa smo jo tudi mi ucvrli spat in novo leto prespali. Danes pa je na kosilo k staršem prišla še sestra z družino.
Me pa zadnje čase neki želodec poboleva, ko kaj pojem.

Pa še, ko grem na našo temo mi sploh ne pokaže zadnje strani tako, da sem mogla od 146 strani naprej hodit do zadnje.

Neposredna povezava do sporočila: 3710
2.1.2012 19:23:27   
šema
SREČNO TUDI OD NAS!!!

Tudi jaz sem kar mal pogledala, ko nisem bila na pravi strani. A je kateremu kaj jasno, kaj se dogaja? Zdej smo na + 100 straneh

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3711
2.1.2012 20:44:29   
Andromeda

Me pa zadnje čase neki želodec poboleva, ko kaj pojem.

To se tudi meni dogaja oz. je dogajalo pred dnevi, očitno je vsega kriv veseli december user posted image jaz sem si v lekarni kupila tablete Nolpaza, vsak dan vzameš 1 in stvar se je v 3 dneh uredila, probaj, če ti bodo pomagali.

Pa še, ko grem na našo temo mi sploh ne pokaže zadnje strani tako, da sem mogla od 146 strani naprej hodit do zadnje.

Očitno ima RR nek bug, ki ga morajo porihtat, meni se odpre na 151. strani in mi tam kaže poste od oktobra 2010, potem pa kliknem na "dvojno puščico" >> in mi vrže zadnjo, 248. stran user posted image

< Sporočilo je popravil Andromeda -- 2.1.2012 20:45:50 >

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3712
3.1.2012 14:21:52   
poli*
Pozdravljene! Srečno, uspešno in predvsem zdravo leto vam želim!

Uglavnem, novo leto je tukaj in spet je čas, da vas opomnim, da je treba do 7.2.2012 oddati vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (dohodnina 2011) na davčno upravo. Ne odlašajte in ne čakajte na zadnji dan!

KJE JE BETHANY- JE ŽE RODILA??

Neposredna povezava do sporočila: 3713
4.1.2012 23:05:10   
onur
Uglavnem, novo leto je tukaj in spet je čas, da vas opomnim, da je treba do 7.2.2012 oddati vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (dohodnina 2011) na davčno upravo. Ne odlašajte in ne čakajte na zadnji dan!

Dobro, da te imamo.

Bethany ni še rodila.

No, danes sva s Petjo plavale (začele hodit na plavanje malčkov). Bila je zadovoljna, meni pa organiziranost nekako ni bila v redu. Bomo videli kako bo drugič. Zvečer je tožila, da jo boli trebušček, sumim zelje, ki so ga jedli v vrtcu. Videk pa je spet pričel kašljati in upam, da čim prej mine. Drugače pa nič kaj novega. Edinole, da z mojim načrtujeva v petek, da greva na večerjo pa na bowling, pa da vidimo, če nama bo misija uspela. Eno varuško smo že aktivirali. user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 3714
5.1.2012 10:37:37   
Andromeda
Hello!

Kako fajn, da je že četrtek, meni pa se zdi, da se je nov delovni teden komaj začel user posted image

Pri nas vse po starem, edino možu so odhod v USA prestavili za 1 teden zaradi "tehničnih težav na projektu". Po eni strani bi raje videla, da bi šel ta teden, ker itak vem, da mora it, tako bo le še vsa "agonija" v zvezi s tem za 1 teden daljša.

Dario je OK, navihan kot zna pač bit, zadnje 3 dni imamo težave s spanjem - je zaspal ob somih zvečer, se čez 2 uri zbudil in nato do pol enih ni mogel nazaj zaspat user posted image No, včeraj je zaspal ob pol desetih, ampak je bil danes zjutraj ob 5.30 buden in povsem naspidiran. Očitno so mu počitnice malo bioritem zmedle.

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Tole pa verjetno velja za tiste, ki med letom ne uveljavljajo olajšave, če imam prav v spominu.

Nič, grem kavico spit in nazaj veselo na delo.

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 3715
5.1.2012 13:30:35   
poli*
Andromeda- prav imaš, je samo za tiste, ki otroka niste uveljavljali že med letom.

Neposredna povezava do sporočila: 3716
5.1.2012 20:51:28   
šema

Andromeda- prav imaš, je samo za tiste, ki otroka niste uveljavljali že med letom.

a se da tudi preko neta poslat?

(odgovor članu poli*)
Neposredna povezava do sporočila: 3717
6.1.2012 11:10:20   
Andromeda
IZVIRNO SPOROČILO: šema

a se da tudi preko neta poslat?

Se da tudi preko neta, če imaš digitalno potrdilo, ga lahko oddaš preko e-davkov. Drugače si pa lahko vsaj obrazec natisneš in izpolniš ter potem po pošti oddaš.

< Sporočilo je popravil Andromeda -- 6.1.2012 11:11:46 >

(odgovor članu šema)
Neposredna povezava do sporočila: 3718
6.1.2012 21:01:10   
zara13
Ojla!

Evo malo časa, da se vam oglasim.

vloga - jst sem jo ravno danes oddala na davčni, ko sem urejala še nov potni list. Malo me je panika, ker sem videla, da mi poteče, pri rezervaciji letalskih mora biti pa tudi št. potnega lista vnešena in še dobro, da se da le-ta spreminjati. Tako, da sem uspela še danes avio karte rezervirat. Pred NL sem našla super ponudbo za 470€, no itak teh letov ni bilo več na voljo, sem pa dobila sedaj za 518€ in sicer Trst-Rim-NYC, z Brnika bi bilo čez 700 € :( zdej rihtam te zadeve.

Tian - ma super je, ne vem kaj tako dobro vpliva nanj, ukvarjanje 1 na 1 vsak dan min 2 uri ali dieta GF/CF? Verjetno kar oboje in smo zelo veseli. Njegov napredek se kaže v tem, da:
- ima boljši očesni kontakt,
- več komunicira z nami, čeprav še ni verbalen, ampak non stop neki čivka :),
- pred NL se je v vrtcu prvič vključil tudi v igro svojih sovrstnikov, plesali so ringaraja in se je lepo za rokice držal in sodeloval, kar je ogromen napredek, torej je pokazal zanimanje za ostale in ni bil nekje sam v kotu,
- v nedeljo se je prvič smiselno zaigral z avtomobilom, ga je vozil gor in dol, prej je samo koleščke obračal,
- zmoti ga še vedno to, če se kakšna stvar prestavi, ko jo daje v vrsto - dela kolone s časopisi, letaki ali pa kr z drugimi stvarmi, karkoli najde tisti čas,
- pri hrani pa opažam, da ni več toliko izbirčen, recimo prej, ko je videl v krožniku jed, jo je zavračal še predno jo je probal, sedaj pa sploh ni problem, kr odpre usta in vse poje.

Izvidov še nismo dobili (blato, urin, lasje) tako, da še čakamo zdravnico iz Avstralije, da nam jih pošlje. Naslednji teden pa se odpravljamo v Ankaran v kisikove komore. Jaaaaaaa tud v Sloveniji smo jih našli in ne bo treba v Zagreb user posted image moža je poklical en policaj iz KP in mu povedal, da jih ima njegov prijatelj, ki je zdravnik in je to nekaj novega...zdravljenje s kisikom za različne bolezni in nam je podaril 10 ur tako, da gremo sprobat to stvar pa, da vidimo kako sploh to deluje. 2x na dan bo šel po uro in pol not in en od naju z njim skupaj v komoro. V nahrbtnik bom nabasala nekaj igrač pa DVD slučajno, da ne bi kej ven silil, me prav zanima kakšen bo občutek biti tam notri. Me čist spominja na japonske kapsule kjer spijo, je vse bolj utesnjeno :S

Andromeda - ja tole spanje, ne moreš verjeti ma Tian se je včeraj tudi kar naprej zbujal, ne vem kaj mu je bilo. Upam, da bo danes ponoči bolje spal.

onur - upam, da vama je uspel bowling/večerja večer ;)

Jst pa šibam zdejle malo knjigo brat, imam fajn mir..lep večer & lep vikend vsem

P.S. Bethany, tebi pa srečno, da bo vse potekalo tako kot si želiš in, da bo kmalu štručkica v tvojem naročju!

Neposredna povezava do sporočila: 3719
7.1.2012 16:57:11   
onur
onur - upam, da vama je uspel bowling/večerja večer ;)

Kot zakleto ni uspel. Petja na noči s četrtka na petek bruhala in bila še v petek slaba - viroza tako, da smo ostali doma. Varuška - mama je vseeno prišla in je pri nas čez vikend. Drugače vse po starem. Edinole hrbet me boli in upam, da čim prej mine. Pa en čuden dan je danes.

(odgovor članu zara13)
Neposredna povezava do sporočila: 3720
9.1.2012 13:24:26   
Andromeda
Hello!

bethany
- sicer te že nekaj časa ni nič med nas, pa vseeno: čestitke ob rojstvu hčerkice Lie še tukaj!!!

zara - prav lepo je prebrati takšno novico o Tianu, super, da napreduje! user posted image Sem prepričana, da ste na dobri poti in se bo Tian kmalu razvijal tako kot ostali vrstniki. Btw - glede tečaja v Ameriki, če morda slučajno še ne veš, je 3 dni pred odhodom v ZDA potrebno izpolniti ESTA obrazec kot nekakšna prošnja za vstop in bivanje v državi.

Pri nas ni nič posebnega, je pa v Darievem vrtcu skoraj polovica vrtčevskega oddelka zbolela za noricami, tako, da čakamo, da še naš zboli. Sicer so mi v petek, ko sem prišla ponj rekli, da so se tudi pri Dariu pojavile norice po trebuščku, ampak se je potem izkazalo, da je to ena posebna vrsta bradavice - moluske, ki jo ima že cca. 1 mesec, je pa res, da je vsak dan večja. Lansko leto jo je tudi imel, smo že dobili napotnico za k dermatologu, ampak mu je potem sama od sebe izginila.
Sicer smo pa sončen in za januar nenavadno topel vikend izkoristili za sprehajanje in lenarjenje. Včeraj sem delala šamrole, pa mi jih je Dario med peko testa skoraj polovico pojedel, tistih z nadevom pa ni hotel jesti. Sem pa naredila z vanilijevo kremo, ker tista z beljaki mi ni ravno dobra. Lahko posredujem recept, če katero zanima.

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3721
9.1.2012 18:13:42   
zara13
Bethany - še tukaj čestitke ob rojstvu Lie! user posted image Bravo! user posted image

Hvala Andromeda, ja sem se pozanimala za ESTO ja, jih kar podrobno zanima kaj boš delal, kje boš spal, koliko časa, itd... bomo izpolnili. Ne smem pozabiti še na zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. Danes sem prejela še letalski karti tako, da prevoz imava. Kam pa leti tvoj mož, na Z obalo a ne?

Mal prejle me mož kliče, da je preverjal mail in videl, da mu je pisala zdravnica iz Avstralije, prišli so izvidi od las ter enega vzorca urina, čakava še na blato in drug urin. Seveda, NE sme glutena in mlečnih izdelkov, torej ostajamo na GF/CF dieti + ugotovili so tudi povišane količine težkih kovin.
Ena copy..paste varianta iz izvida, kjer se vidi kako so določene stvari povišane. Mož se bo bolj posvetil tem izvidom, je tudi več o tem prebral, jst sem bolj za dieto oz. odgovorna za vso kuhanje in pripravljanje hrane. Ko mi bo malo več povedal, kaj vse pomenijo te povišane vrednosti oz. ko dobimo še ostale izvide, vam sporočim. Sem pa vesela, da se je končno odkrilo kaj mu povzroča določene težave in s prehrano ter dodatki, bo veliko lažje.

A2 Autism peak (2652 instead of below 1392 – causes aloofness);  P1 (2707 instead of below 796 –  provokes repetitive behaviour); HK1 (4083 instead of below 298 – usually hyperactivity); A5 glumorphin (1746 instead of below 300 – Aggressive traits); HK2 (1398 instead of below 796 - hyperactivity); B1-4 Casemorphin amide (948 instead of below 98 – hyperactivity); B1-3 Casemorphin (268 instead of 50 – aloofness / hyperactivity).
Zdej pa šibam na delo...prevajanje knjige o dieti, žalostno je, da niti ena ne obstaja v slovenskem jeziku user posted image katastrofa res!! A dobro vsaj to, da jih je v angleščini na stotine res in tudi na spletnih straneh je dosti informacij.

Neposredna povezava do sporočila: 3722
9.1.2012 20:46:00   
onur
Zara13, super za Tianov napredek in hvala bogu, da vaju z možem ima. Vidim, da si veliko prizadevata in bosta tudi poplačana.

Bethany čestitke. user posted image user posted image user posted image user posted image

No takole je moje poročilo. Petja je bila v soboto že kot rožica. Včeraj je malo driskala tašča, danes ponoči moja mami, mojega je danes tiščal želodec, pa še prehlajen je (sem mu rekla, da naj ostane čez noč kar na kavču, ker Videk sinjor se preseli na sredo postelje ponoči). Upam, da je to to in je konec ter ne ulovi še kaj nas ostalih.
Drugač pa smo bili danes po kosilu dve urci zunaj s tamalim, zvečer pa smo šle s Petjo na en giro s kolesom po naši ulici.
Včeraj pa sva bila z mojim na pizzi. To nama je uspelo. Najprej sva spravila tamale spat, nato pa švignila, tašča pa jih je ta cajt pogledala.

(odgovor članu zara13)
Neposredna povezava do sporočila: 3723
10.1.2012 11:19:33   
watershine
pozdravljene punce....

po dolgem času spet jaz-zdej mam malo bolj izviren izgovor-pc mi ni delal... no moj stari mi še vedno ne dela sem si pa privoščila prenosnika ker ga res rabim za to presneto diplomsko ki se že vleče v nedogled.

lepo je brati kako vaši malčki napredujejo-tole za tiana je super, res kapo dol takimstaršem ki si takole prizadevate in ne vržete puško v kuruzo....

pri nas vse po starem, no tamala je začela kobacati in zdaj dirka za anžetom mu puli igrače iz rok, on se ujezi ji spuli nazaj ona zavpije, on nazaj pol se mu tamara smeji... ma zabavno se mamo se ne morem pritoževat.

trenutno si urejam praktično delo na pošti da že enkrat zaključim z študijem in grem delat, denarja ni od nikoder!

zdaj pa grem brskat po sktinji kaj bom skuhala za kosilo.... ma katera kako idejo-predlog?

lep sončen dan vam želim-uživajte na polno ker baje se bliža poslabšanje!

(odgovor članu onur)
Neposredna povezava do sporočila: 3724
10.1.2012 12:38:38   
poli*
Bethany- čestitke za punčico!! Ko boš imela kaj časa nam pa le napiši, kako ste.

(odgovor članu watershine)
Neposredna povezava do sporočila: 3725
Stran:   <<   < Prejšnja stran  147 148 [149] 150 151   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  147 148 [149] 150 151   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Najlepša praznična hiša, ki osvetljuje spo...
Hiša Weingartnerjevih v Zagorcih je letos znova zasijala v več kot 100.000 lučkah. Družina je obudila tradicijo dedka Fr...
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?