Roberta69
|
Jaz sem imela po drugem porodu grozno srbečico, sem pomislila na vse mogoče od tega, da bi uporabljali kakšen čuden prašek ali kaj podobnega. Pomagala mi ni krema, nič. Spraskala sem si roke, stegna in boe do krvi. Trajalo je hb samo par dni. Šla sem h dermatologu in naj bi bilo hormonsko. Dala mi je neko mazilo, ki je dovoljeno za doječe mame, a ker je kemija, ki dobra vseeno ni, sem se raje še malo razpraskala :) Ampak srbelo je res zapop... Imam pa še danes take mini skoraj nevidne brazgotinice, bele pikice od tega praskanja, ker sem si to res razpraskala v živo. Zdaj me pa že kak mesec srbi ta del od trebuha dol ob straneh vagine po nogah in ko si spraskam se pojavijo mini pikice, kot kurja koža. Mama pa kar postaneš, tako in drugače :) Se ne da opisat, ampak mati narava poskrbi, da ti kar nekako zalaufa. Zelo redke so tiste, ki jim orng zašteka, ampak baje tudi te sčasoma pridejo na pravo pot. Prvič si res zelo previden, vsaj jaz sem bila, in še kar nekaj časa sem še ga dobesedno bala prijeti, pa dokler je imel mehak vrat sem bila kar skos v strahu... Pa drugače nisem bila nič smotana, je šlo vse čist gladko, samo spomnim se, da sem imela precej močne in mešane občutke. Tudi ko gledaš osebje v P, kako skorajdane premetavajo tvojega dojenčka, ko ga rihtajo, se ti zdi mal scarry, ampak ko padeš not, recimo pri ta drugem otroku, ti počneš isto, ker res ni iz stekla :) Res nič skrbet :) Moj recept za zadovoljne, nejokajoče dojenčke (sem imela 2 taka :)) je, da jim prisluhnite, jih ne maltretirajte (z oblačenjem kakšnih ozkih, zoprnih, trdih obačilc, pa naj bodo še tako luštna; uvajanjem nekih blaznih rutin v zgodnjem obdobju), skratka vzemite ga kot živo bitjece, ki vas noro potrebuje, da ga nahranite in imate radi - to je vse, ukalupili ga boste lahko tudi kasneje :) Če imate vdrte bradavice, je kar skoraj nujno, da nastavke kupite, ker se brez baje skorajda ne da dojiti, če je pa otroček lačen, pa zagotovo joka. Upam, da vam dojenje zalaufa, je prov smotano, ko si prvič na tem... Mojedva prvi dan sploh nista jedla, sta skos spala. Je bila že moja mami, brez potrebe, vsa panična, da bo ta starejši kar umrl od lakote, ampak se je baje napil plodovnice in je imel za en dan dovolj :) Se pa seveda sprašuješ, če je vse kul. Vse moje porodnice so jih skos pristavljale (ne vem če so dojile, zdaj, ko vem, kako to gre), jaz pa nič, ker je pač skos spal, pa še ko sem ga dala zraven, sploh nisem čutila, če kaj vleče. Ta prvič sem že mislila, da nimam mleka, ker kot pravim prvi dan nič, potem pa nisem nič čutila da bi kaj vlekel - sem se ful sekirala! Ko smo ga pa stehtali, se je pa pokazalo, da se je zelo konkretno zredil, tko da sem si lahko oddahnila. Ta mlajši pa ni znal vleči, je jeziček potskal navzgor in dokler s prijazno sestro tega nisva ugotovili, je bil pol noči kar lačen, revček.