|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  130 131 [132] 133 134   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Januar 2012
24.11.2011 11:18:00   
ronja
Pa fajn so ko ni treba mislit na vaje ampak jih kar avtomatsko delaš.

Exactly.user posted image meni je sicer g. rekla, da mam vse super in mi nič ni treba, ampak je pa tudi povedala, da navadno pridejo ženske spraševat o teh vajah in kroglicah, ko jih sploh ne morejo več delat in je vse že prepozno... Pa res ne bi rada kdaj lulala v hlače;).

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu katra55)
Neposredna povezava do sporočila: 3276
24.11.2011 11:19:35   
trnuljčica

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Letos pa so se smernice spremenile in je kar na enkrat 50%nosečk s sladkorno boleznijo.

Mogoče so zdravniki bolj panični, ker je bil ravno mesec sladkorne bolezni (nov.)?

Ne ni to. Smernice so nove- letošnje- 2011.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 3277
24.11.2011 11:25:48   
trnuljčica

IZVIRNO SPOROČILO: 
Jaz pa že celo nosečnost ful malo čutim našega otroka. Zgleda, da imam preveč špeha al kaj vem. Zadnjič smo na materinski dobile listke za cahnat, kolk ga čutimo in pri meni se "javi" enih 5x na dan z več brcikami (ampak morm prov razmislit, če je to to), kje je šele število 10. Pa to pomeni, da mora vsako uro brcnit. A ni tko, da dete v trebuhu spi po tri urce?

Imaš pač srečo.user posted image Po porodu boš vedela kaj sem mislila.
So si user posted image različni. Prvi je brcal nenormalno. Tale pa nežno, veliko manj  in že dolgoooo v intervalih na 3 urce. Zadnje čase pa še to ne . Le zvečer se malce razkuri okoli 9 ih in trebuh pleše.

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3278
24.11.2011 11:39:43   
Janchek81
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ja ok ... sam ves kaj me je zmedl ... ker na primer k mi koucamo nam ceu del telesa poskakuje ... tm pa kokr da bi sam un del k je črevo ... pa tko u izi, k da bi crevo utripal in ne da bi otrok kolcal .. ker če je to kolcanje je revcek, ker na dan vsaj ene 2x kovca

Janček, to je normalno, zdaj ful kovcajo, ker si s tem baje krepijo dihalne mišice - nekak pač morajo vadit, dihat pa še ne morejo... čutiš pa ti tam, kjer je črevo, verjetno, on ma pa tam glavouser posted image . Vsaj pri mojem se najbolj čuti tam, kjer ima glavo. Sem pa vedno vesela, če kovca, če bo zato mel bol jrazvita pljučka, ko pride ven:)

Vids ne ... glavo ima moj user posted image  še vedno zgoraj, vsaj na zadnjem UZ je bilo še tako ( 11.11.) in že od prej čutim te 'čudne tresljaje' pri črevesu, tako, da maybe pa res ni potem kovcanje user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 3279
24.11.2011 11:44:13   
Matkurja

IZVIRNO SPOROČILO: trnuljčica

IZVIRNO SPOROČILO: 
Jaz pa že celo nosečnost ful malo čutim našega otroka. Zgleda, da imam preveč špeha al kaj vem. Zadnjič smo na materinski dobile listke za cahnat, kolk ga čutimo in pri meni se "javi" enih 5x na dan z več brcikami (ampak morm prov razmislit, če je to to), kje je šele število 10. Pa to pomeni, da mora vsako uro brcnit. A ni tko, da dete v trebuhu spi po tri urce?

Imaš pač srečo.user posted image Po porodu boš vedela kaj sem mislila.
So si user posted image različni. Prvi je brcal nenormalno. Tale pa nežno, veliko manj  in že dolgoooo v intervalih na 3 urce. Zadnje čase pa še to ne . Le zvečer se malce razkuri okoli 9 ih in trebuh pleše.

A pol ni nič narobe? Mene samo skrbi, da bi bilo kaj narobe (pač, prvič nosečauser posted image ), ker vsi poudarjajo, da moramo 10 gibov naštet na dan.

(odgovor članu trnuljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 3280
24.11.2011 11:45:18   
Matkurja
Punce, mene je pa včeraj kar mal panika zagrabla. Prijateljica je v torek rodila v 33. tednu. Sicer dvojčke, ampak jst sem pomislila, da zdaj bom pa že jaz kmalu na vrsti.

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3281
24.11.2011 11:47:56   
Janchek81
IZVIRNO SPOROČILO: Matkurja

Punce, mene je pa včeraj kar mal panika zagrabla. Prijateljica je v torek rodila v 33. tednu. Sicer dvojčke, ampak jst sem pomislila, da zdaj bom pa že jaz kmalu na vrsti.

Hm..zakaj ženska psiha po slišanju neprijetnega dogodka vedno odreagira, da se lahko tudi njej sami to lahko zgodi user posted image  pri meni je sicer isto .. nekaj slišim in se še ustrašim, da lahko se pa kej tazga tud men zgodi al pa kej druzga pa tko naprej ... grrrrr .... nč negativnih misli Matkurja, sam pozitiva pozitiva pozitiva user posted image user posted image

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3282
24.11.2011 11:50:22   
Matkurja
Saj rodit ni negativen dogodek... Samo tko me je malo zrukalo: Pismu, a že tako blizu smo? Jaz pa še skoraj nič pripravljeno. Pač sindrom gnezdenja, ko misliš, da mora bit vse tipitopi, pa ni še vse tako, kot bi želela.

(odgovor članu Janchek81)
Neposredna povezava do sporočila: 3283
24.11.2011 11:55:28   
urshek
Ampak je res, ko se nekomu nekaj slabga zgodi, vse mislimo, da se lahko tudi nam. Pa se nam ne bo. Se nam ne sme. Mi smo sicer v zadnjih dneh kr dost stvari nekako pripravli (jajček je doma, košek je v spalnici, cotke so doma - samo jih je treba oprat in s tem še res nočemo hitet, da se ne bo naši user posted image mudilo vse pregledat). Je pa vsak dan bližje. user posted image

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3284
24.11.2011 11:56:05   
trnuljčica
Janchek jaz sem vseeno mnenja ga je sedaj glava spodaj pri tebi. Če res čutiš tam te vibracije.
Ker meni je bilo en teden res čudno kako da nič ne kolca, če pa sicer vsak dan ene parkrat. In je bila ravno in prvič v tej nosečnosti v drugi prestavi kot glavični (na uz)- medenična. Drug teden pa sem zopet čutila to tam spodaj in brcike zgoraj in sem vedela da je obrnjena.
Kje pa čutiš, da ti tišči stopala al kolena, ko se preteguje? Zgoraj ?

Neposredna povezava do sporočila: 3285
24.11.2011 12:03:58   
trnuljčica

A pol ni nič narobe? Mene samo skrbi, da bi bilo kaj narobe (pač, prvič nosečauser posted image ), ker vsi poudarjajo, da moramo 10 gibov naštet na dan.

Glej vedno je lahko kaj narobe... Žal... Ampak hotela sem reeči, da so tudi bolj mirni user posted image ... Zdaj zakaj so mirni... Lahko so pač taki po karakterju, lahko je kaj...(imamo primer v družini) To vidimo po porodu...
Jaz bi v tej user posted image morala po tistem vsaj 2-3x tedensko na ctg, ker ni 10 gibov(med 6-8). Ampak vem da bo manjkajoče nadoknadila ob njeni večernji uri in bi verjetno na ctg prišla ravno v času največje akcije, da bi tista sestra tam lahkouser posted image .user posted image Tko, da je bolj pomembno koliko tvoj user posted image tisti dan odstopa od sicer.

Lahko pa greš 1 dan  na ctg in preveriš. Samo ne po 20 uriuser posted image .

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3286
24.11.2011 12:04:30   
Janchek81

Janchek jaz sem vseeno mnenja ga je sedaj glava spodaj pri tebi. Če res čutiš tam te vibracije.
Ker meni je bilo en teden res čudno kako da nič ne kolca, če pa sicer vsak dan ene parkrat. In je bila ravno in prvič v tej nosečnosti v drugi prestavi kot glavični (na uz)- medenična. Drug teden pa sem zopet čutila to tam spodaj in brcike zgoraj in sem vedela da je obrnjena.
Kje pa čutiš, da ti tišči stopala al kolena, ko se preteguje? Zgoraj ?

Ja men je delala UZ 11.11. in takrat je bila glavica zgoraj in že od prej in tist dan sem čutila spodaj to 'vibriranje' na 2 sekundi, tko da ne more bit pa zdj neki druzga user posted image  in isto mi dela zdej, pa ne vem , lahko se je zdej obrnil otrok dol ampak isti je pa občutek tega premika od prej in zdaj, se razumeva? Sej vem mal kompliciram, ampak mislm, da potem ni možno, da je to kolcanje, če mislite da je spodaj glavica, pri meni je skoz zgoraj ...
Kje čutim da mi tišči stopala ali pa kolena ko se preteguje???? user posted image  UUUf ne bi vedla, povsod po mal user posted image  jst ne čutm premika kolena al pa stopala ampak pač premik user posted image  a sm čudna? user posted image  res ne čutim ...

Neposredna povezava do sporočila: 3287
24.11.2011 12:05:16   
vijolica2
Moji gibi so od enega 25t drugačni, ker se je mali obrnil. Prej je dobesedno brcal, sedaj pa se trebuh giblje-valovi :). Občasno pa  ima poštene brce. Tudi mojem mislim, da se veliko kolca :) tak smešen občutek je in ko spijem malo vode ponavadi neha user posted image Gibov pa nekako ne štejem saj ga čutim skoz po malem in niso brce ampak njegovo premikanje.
Ronja na to sem tudi jaz pomislila, da se  jim neda obadati in je najlažje da te pošljejo na predavanje o zdravi prehrani in dobiš aparatek. user posted image p.s. Hvala za posredovanje za raztegovanje presredka.
Katra55 ja resnično sem jezna. Ja letos so znižali raven cukra in tako je zelo veliko nosečk "sladkih" . Ampak s mojim cukrom-na tešče 3,6-mi ne gre v glavo. Nisem pa vedela da lahko zavrnem ta aparat, saj se mi zdi da sem sedaj kar podzavestno živčna, saj vem da me čaka merjenje po obroku. Pa že tako jem samo pirin kruh in polnozrnate testenine in sladko na vsake toliko, ampak čutim nekakšen pritisk. Sedaj verjetno ne morem nič narediti a ne??
Matkurja ja včeraj sem imela cukr na tešče 3,6 pa sem dobila dieto. Saj sem rekla zdravnici parkrat zakaj mi ne naredijo še test s 75 g glukoze, ampak ni zaleglo, me je raje dala na dieto in to smotano pikanje.

Mene še čaka celotno pospravljanje stanovanja- sedaj ravno v kuhinji delajo-napo montirajo :) Drugi teden pa imam nekako v planu cotke oprati. Seveda če bodo okna dokončana da bom prišla do otroške komode kjer bo imel svoje cotke.

Neposredna povezava do sporočila: 3288
24.11.2011 12:09:35   
trnuljčica

IZVIRNO SPOROČILO: Janchek81
jst ne čutm premika kolena al pa stopala ampak pač premik user posted image  a sm čudna? user posted image  res ne čutim ...

Moja izboči ritko, ko se preteguje... user posted image Sem enkrat zdavnaj morala na izpitu z tipanjem ugotoviti na user posted image kje je glavica in kje ritka...

Neposredna povezava do sporočila: 3289
24.11.2011 12:12:11   
Janchek81

jst ne čutm premika kolena al pa stopala ampak pač premik user posted image  a sm čudna? user posted image  res ne čutim ...

Moja izboči ritko, ko se preteguje... user posted image Sem enkrat zdavnaj morala na izpitu z tipanjem ugotoviti na user posted image kje je glavica in kje ritka...

hm tist kar jst vidim v visini popka in tud bliz popka je lahko ritka al pa glava ko se izboči user posted image  pa smo spet tm k ne vem a ves user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 3290
24.11.2011 12:23:56   
Glamur 11
vijolica: zal mi je za rezultate ta cuker, sam me pa res zanima pri kateri g v nm so ti delali te teste. Ker jaz sem tudi delala cuker test n zd nm in sem bula celo dopoldne tam in so mi dali pit 75 g sladkorja in meja pri prvem test je res bla 5,1. user posted image

a je mogoče katera hodila oz. ima v planu da gre v MS v NM?

lepo se imejte juti. jaz žal ne morem pridet saj imam edini izhod dovoljen do zdravnikanuser posted image

(odgovor članu vijolica2)
Neposredna povezava do sporočila: 3291
24.11.2011 12:24:51   
soncnica28
Naš v 34. tednu še kr pošteno brca, sicer ne skozi cel dan, ampak zjutraj, ko še malo poležim v postelji, pa zvečer okrog 10h so prave veselice noter. Prav izboči se mi trebuh, pa ne vem al je to rokica, nogica, komolec, koleno,...nekaj špičastega vglavnem :)

Jaz sem pa prejle full padla zunaj na dvorišču. Sem misla it v trgovino z avtom in je bil avto ves zaledenel, pa sem hotla iz prtljažnika vzeti uno za šipe odmrznit in mi je kar tal pod nogami zmanjkalo, tako je blo ledeno po tleh. Sem padla na rit, eno nogo mi je čist stegnilo, eno pa nazaj potegnilo in me je grozno zabolelo v kolenu. Joj, tolk sem se ustrašila, da sem kr ene par minut na tleh sedela in jokala. Pol sem se nekako skobacala nazaj v stanovanje in dala led na koleno. Mal je zatečeno, ampak upam, da bo vredu. Hvala bogu da me v trebuhu nič ne špika, tudi brcike sem že čutila po tem, tko da upam, da je vse vredu. Tega sem se najbolj ustrašila.
Tko da punce pazite na poledico!!!

Neposredna povezava do sporočila: 3292
24.11.2011 12:26:26   
Janchek81
No...zdej mi že spet tm pr crevesju utripa user posted image  sam res pomoje ni tko nizko glavca, .... vsaj zdj se mi zdi da se ne bi kr tko obrnu otrok .. ok pustmo, upam samo, da karkol je, da ni nč narobe ..

Zdej pa eno vprasanje k sva se dons pogovarjale z kolegico na kavi .... kaj mislite o brazilski depilaciji pred porodom? Na primer, naslednji mesec, ker sama se ne morm več briti spodaj in mi je mal grozn, da bi prsla tja vsa neurejena ( ker bi se mogla vsaj 1x na 3 dni brit, da bi bla lepo urejena, da ne bi pikala in tko naprej ), kaj mislite?

(odgovor članu Glamur 11)
Neposredna povezava do sporočila: 3293
24.11.2011 12:28:35   
trnuljčica

IZVIRNO SPOROČILO: Janchek

hm tist kar jst vidim v visini popka in tud bliz popka je lahko ritka al pa glava ko se izboči user posted image  pa smo spet tm k ne vem a ves user posted image

Težko ti razložim- oblost, konsistenca na otip...
Evo Pušenjak:Sama lega ploda se da preveriti tudi ročno in zato UZ ni nujen, ampak če ne preveriš tudi tega ne veš. Se pa strinjam, da nas lega podrobneje začne zanimati v terminu, torej po37. tednu.

Neposredna povezava do sporočila: 3294
24.11.2011 12:33:30   
Matkurja

IZVIRNO SPOROČILO: soncnica28

Naš v 34. tednu še kr pošteno brca, sicer ne skozi cel dan, ampak zjutraj, ko še malo poležim v postelji, pa zvečer okrog 10h so prave veselice noter. Prav izboči se mi trebuh, pa ne vem al je to rokica, nogica, komolec, koleno,...nekaj špičastega vglavnem :)

Jaz sem pa prejle full padla zunaj na dvorišču. Sem misla it v trgovino z avtom in je bil avto ves zaledenel, pa sem hotla iz prtljažnika vzeti uno za šipe odmrznit in mi je kar tal pod nogami zmanjkalo, tako je blo ledeno po tleh. Sem padla na rit, eno nogo mi je čist stegnilo, eno pa nazaj potegnilo in me je grozno zabolelo v kolenu. Joj, tolk sem se ustrašila, da sem kr ene par minut na tleh sedela in jokala. Pol sem se nekako skobacala nazaj v stanovanje in dala led na koleno. Mal je zatečeno, ampak upam, da bo vredu. Hvala bogu da me v trebuhu nič ne špika, tudi brcike sem že čutila po tem, tko da upam, da je vse vredu. Tega sem se najbolj ustrašila.
Tko da punce pazite na poledico!!!

Joj. pazi nase!

(odgovor članu soncnica28)
Neposredna povezava do sporočila: 3295
24.11.2011 12:35:30   
vijolica2

No...zdej mi že spet tm pr crevesju utripa user posted image  sam res pomoje ni tko nizko glavca, .... vsaj zdj se mi zdi da se ne bi kr tko obrnu otrok .. ok pustmo, upam samo, da karkol je, da ni nč narobe ..

Zdej pa eno vprasanje k sva se dons pogovarjale z kolegico na kavi .... kaj mislite o brazilski depilaciji pred porodom? Na primer, naslednji mesec, ker sama se ne morm več briti spodaj in mi je mal grozn, da bi prsla tja vsa neurejena ( ker bi se mogla vsaj 1x na 3 dni brit, da bi bla lepo urejena, da ne bi pikala in tko naprej ), kaj mislite?

Takšno utripanje tudi jaz čutim, pa nisem najprej vedela kaj bi bilo tako da predvidevam da je kolcanje.user posted image

Jaz sem že preh hodila na brazilsko depilacijo in tudi sedaj skoz hodim in mi je super. Sicer ne vidim več kaj je spodaj user posted image Tako da ko se mi zdi da so že dolge pokličem depilatorko in vse uredi. Sedaj mislim it nekje proti koncu dec.user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 3296
24.11.2011 12:36:45   
Matkurja

Hm, jaz na brazilski še nisem bila, imam pa prepričanje, da bom enkrat zbrala pogum. Zdaj v nosečnosti, sploh v zadnjih tednih pa ne bi tega prakticirala, razen če si tega že navajena od prej in bi bilo to pač nekaj rutinskega.

Pa kaj pol, če greš neurejena na porod? A misliš, da vse pridejo spedenane? Jaz sem recimo zadnjič imela vaginalni pregled, pa nisem niti pomislila, da bo, ker ga do zdaj pač nisem imela, razen prvič. In ker bi bila vsa pikasta, če bi me moj zvečer obril, zjutraj se pa sama tudi ne morem, sem pač bila "natur". Sicer pa po moje boš imela na dan poroda čas, da te tvoj popedena tam spodaj.

Neposredna povezava do sporočila: 3297
24.11.2011 12:42:10   
Janchek81

Hm, jaz na brazilski še nisem bila, imam pa prepričanje, da bom enkrat zbrala pogum. Zdaj v nosečnosti, sploh v zadnjih tednih pa ne bi tega prakticirala, razen če si tega že navajena od prej in bi bilo to pač nekaj rutinskega.

Pa kaj pol, če greš neurejena na porod? A misliš, da vse pridejo spedenane? Jaz sem recimo zadnjič imela vaginalni pregled, pa nisem niti pomislila, da bo, ker ga do zdaj pač nisem imela, razen prvič. In ker bi bila vsa pikasta, če bi me moj zvečer obril, zjutraj se pa sama tudi ne morem, sem pač bila "natur". Sicer pa po moje boš imela na dan poroda čas, da te tvoj popedena tam spodaj.

Moj ne pride v poštev, me je enkrat hotu pa sva se skor da ne spičla, znoru je on in jaz obenem, tko da ... tuki on odpade, al se jst trudim in neki probavam spodaj urediti tko da se gledam v ogledalo al pa brazilska...je pa res, da sm šla samo 1x in še to 2 leti nazaj in sm trpela ko ne vem kaj user posted image  Drgač pa ... jah jst sm ženska k se nekak na take stvari ful oziram, čeprou vem da ne pride vsaka spedenana user posted image  ampak jaz že ne smem bit ena izmed njih user posted image  tko, da ... pol pomoje bols, da se začnem v januarju na vsake 3 dni brit al pa depilirat, ker ne bom vedla kdaj pride THE DAY user posted image

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3298
24.11.2011 12:49:40   
coca cola
Hej čveke

To utripanje.....to je kolcanje, ja to čutim parkrat na dan, pa moja sestra mi je rekla da je ona čutila čist isto. Meni "utripa" skos na istem mestu, spodaj na desni strani, bejbi pa je itak obrnjen na glavico.

Glede gibov....čutim jih čez cel dan, včasih tudi ponoooči ko grem lulat, tako da jih sploh ne štejem. Mi je bil pa en čudn mirn dan eno 2 dni nazaj, da sm ga skos budila, pol sem pa dobila brcko pod rebra, pa sm pustila siromaka naj spi user posted image . Če mi je čudno da ga dolgo ne začutim, ga malo dregnem user posted image

(odgovor članu Matkurja)
Neposredna povezava do sporočila: 3299
24.11.2011 12:52:11   
Janchek81
IZVIRNO SPOROČILO: *dina*

Hej čveke

To utripanje.....to je kolcanje, ja to čutim parkrat na dan, pa moja sestra mi je rekla da je ona čutila čist isto. Meni "utripa" skos na istem mestu, spodaj na desni strani, bejbi pa je itak obrnjen na glavico.

Glede gibov....čutim jih čez cel dan, včasih tudi ponoooči ko grem lulat, tako da jih sploh ne štejem. Mi je bil pa en čudn mirn dan eno 2 dni nazaj, da sm ga skos budila, pol sem pa dobila brcko pod rebra, pa sm pustila siromaka naj spi user posted image . Če mi je čudno da ga dolgo ne začutim, ga malo dregnem user posted image

No pri teb je pol res verjetno da gre to za kolcanje, če je obrnjen že dol, naš pa 11.11. ni bil pa sem isto čutila take 'vibracije' tisti dan in prejšnje dneve in te dneve user posted image  Mah .. bo že ... user posted image

(odgovor članu coca cola)
Neposredna povezava do sporočila: 3300
Stran:   <<   < Prejšnja stran  130 131 [132] 133 134   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  130 131 [132] 133 134   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?