Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga IZVIRNO SPOROČILO: Ankica. IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga Ok, malo sem se pomirila Zdaj pa me iz firbca zanima nekaj o teh prstnih odtisih. Torej, meni in vsem ostalim iz tistega časa so jih vzeli dolga leta nazaj ob izdelavi os. izkaznice. Ampak zakaj jih potem jemljejo, če imajo kot prvo omejen rok hranjenja teh podatkov in kot drugo niso povezani s policijskimi bazami? Jaz sem si vedno predstavljala, da na tak način dobijo osumljence. Nekdo nekaj naredi, poberejo prstne odtise in v kolikor jih policija v arhivu nima (ker je recimo to prvo kaznivo dejanje), se obrne na te, ki hranijo odtise vzete pri izdelavi os. dokumentov in ga imajo No, če katera ve lp Temu se pa reče veliki brat nas gleda . Uraden vzrok zaradi večje varnosti, dejansko zaradi večjega nadzora nad državljani. Bolj ko nekoga nadziraš in več kot o njem veš, manj ti je potencialno nevaren. To gre skupaj s slabšanjem standardov šolanja, biometričnimi potnimi listi, nadzorom gibanja s tistimi GPS detektorji, ki naj bi jih uvedli v avte,... In ja, vem da se sliši paranoično. Evo, saj si fajn primer: strah te je zase, ker ima policija o tebi podatke in zato (poleg moralnih razlogov seveda), ne boš šla ropat banke. En znan filozof, pa se ne spomnim več kateri, je rekel, da je temelj oblasti strah in neznanje podložnikov. Ja, saj to razumem. Ampak še vedno mi ni jasno kako lahko potem policija najde osumljenca, ki pred tem še ni storil kaznivega dejanja? Sama sem vedno mislila, da na podlagi teh prstnih odtisov, ki smo jih oddali ob izdelavi OI? lp Ne vem, verjetno imajo pooblastila, da pogledajo tudi v druge baze, seveda če je prstni odtis sploh dovolj dober. Meni so vlomili v avto, bilo je nekaj dobro vidnih odtisov (mojih) in nekaj samo delno (od tistega, ki je vlomil v avto). in ga niso našli. So pa moji odtisi zdaj v uradni evidenci, ker sem jih dala za eliminacijo. Če prstnih odtisov ni ali niso v evidencah, potem storilca iščejo na drugačne načine, če imajo kakšnekoli dokaze, na katere s elahko oprejo. Zelo veliko bazo imajo forenziki na Vodovodni v Lj., od las, prstnih odtisov, odtisov čevljev, nog, DNK, tkanin, strelnega orožja,... naprej.
|