ronja
|
Ne vem, kaj bi bilo po mnenju nekaterih tukaj tako obremenjujočega. To, da morajo bit na določen dan v tednu, na določeno uro tam - dostikrat si tega namreč ne želijo - sploh spomladi. In potem se pregovarjajo in kregajo, da morajo it. V Ronjini skupini (takrat 3-5 let) je bila ona EDINA, ki ni hodila nikamor! Večina jih je imela celo 2 ali več dejavnosti. In ker so imeli nekateri tudi bratce in sestrice, so urniki družine izgledali tako, da so se popolnoma prilagajali vsem tem aktivnostim, ki so bile večinoma 4x na teden. In tu potem zmanjka za spontanost. Kar je po moje škoda - za otroke, pa tudi za starše. Plus, otrok mora pač poskusit, kaj mu je všeč in kaj ne, in drugače, kot da gre tja in to naredi po nekem urniku, ne gre. V bistvu se da že doma kar dobro ugotovit, kaj je otroku všeč in kaj ne. NI treba, da zato proba vse športe in vse mogoče aktivnosti. zara in uškinamama, torej ni Ronja edina, ki še ni bila na ničemer, čeprav je že 4 leta stara . Ker tu okoli je res edina, že 2 letniki imajo obvezno kaj. Potem mi starši razlagajo, koliko so otroci motorično napredovali, odkar so na telovadbi - da zdaj pa super naredijo preval, prej pa ne... NO, mojidve delata prevale po tleh doma in po postelji - in ne boste verjeli, sta se jih naučili ravno tako dobro kot tisti na organizirani vadbi. Pa saj mi ne gre, da bi morali povsod dosešt maksimum, no! Jeziki - živimo na dvojezičnem območju, tako, da govori oba jezika. Angleščino pa mu sama kaj povem, oziroma zdaj ima neko foro, ko sprašuje " kako bi to rekli tisti , ki živijo v avstrii, angliji.... Luštno. To je tudi pri nas zdaj in - ker smo bili na morju in so ljudje govorili hrvaško, pa nekateri tudi drugače in jo to zelo zanima. Zato sem prišla na to idejo z angleškimi uricami. se mi zdi, da je to bolje, kot da se otroka prav "uci" tujega jezika - se mi zdi, da zdaj kr vpijajo vase besede in da nekak spontano pride do razumevanja tujega jezika, ce se ga dnevno vkljuci v pogovor, kot da so temu namenjene namenske urice Se strinjam s tem, vseeno pa bi oba z malima rajši govorila slovensko, tako da se tega sistema pri nas ne bomo šli. Tako, sproti, da se kako besedo naučita, to pa itak - saj jih navsezadnje tudi midva dostikrat uporabljava, čisto nevede, oni imajo pač več besed in včasih najdeš boljšo angleško kot slovensko;). je pa res, da mora potem stars fuuul biti pozoren na to, kako govori - kar pa ni tko lahko Kar se tiče naglasa, me ne skrbi, ker je do zdaj večina "native speakerjev" mislila, da sem "one of them", tako da kake hude traparije ju upam ne bom naučila . karate je 4x na teden, pa lahko izbereta, kdaj hoceta iti - ce se jima dons ne da, pa kak drug dan. To mate pa fajn sistem . Ampak vseeno ne zamenjam za bazen pa zoo . Se mi zdi za tako starost 1x tedensko čisto dovolj obveznosti. Podpis. Če imaš več otrok in če imata še starša kdaj kaj, se že tako hitro zgodi, da nima družina nobenega prostega popoldneva... Čez vikend so itak navadno kaki obiski, izleti, večja dela... In potem gre življenje prehitro mimo. kako bo v šoli, ne vem - sama sem hodila na svakojake krožke in dodatne pouke in mi je bilo to fajn - vendar je bilo takrat malo drugače - prvič sem na vse to lahko šla sama in me ni nihče vozil, drugič so bili zastonj (razen glasbene, pa tudi ta ni bila draga). Nikoli nisem ničesar pustila, ampak so mi pa že takrat starši rekli, da ne morem it na vse in vem, da sem morala izbirat ali tabornike ali glasbeno - sem šla v glasbeno, čeprav je sestra že hodila k tabornikom. Se mi zdi, da so naredili prav, ker jaz bi bila potem non stop nekje.