zaspancek1
|
Meni se pa vprašanje nikakor ne zdi neumno. Kaj pa je narobe, če se vsaj malo pozanimaš koliko denarja mesečno potrebuješ za otroka Od same ljubezni tudi ne more živeti... Tudi jaz imam kolega, ki je dobil otroka še v študentskih letih, pa nikoli ni jamral - je dobil štipendijo, otroški dodatek, službo na podlagi štipendije, pa potem službeno stanovanje... skratka - živel je prav lepo in solidno, pa čeprav samo z eno plačo (ker je punca kao študirala, pa potem ni, pa spet zanosila,...). Vse to pa nikakor ne pomeni, da je čisto lepo živel brez denarja - ga oz. so ga imeli čisto dovolj, prišel je pač iz drugih virov (ki so, kolikor sedaj prizna, bili boljši, kot pa če bi oba takrat delala). V glavnem pa iz naše prakse: - AM - pri nas nismo dojili: oba naša sta bila konkretna pivca, tako da je bila škatla mleka za 3,5 dni. Mleko DM stane 4,95 EUR× 8,6 škatle na mesec = 42,57 EUR (ob uvajanju GH se je količina hitro zmanjšala, začeli pa smo z mlečnimi kašicami); - mlečne kašice - kupujemo takšne, ki vsebujejo AM - ena škatla je navadno za 5 obrokov po ene 3,80 EUR, cenejše so npr. Bebivita v večjem pakiranju, stanejo pa ene 6 EUR. Na mesec nas pride to ene 30 EUR. Skratka, mleko in mlečne kašice - ta strošek je vsaj prvih 6-8 mesecev še vedno ene 35 EUR/mesec. - plenice - v začetku se jih porabi kar veliko - ene 8, tudi 9 na dan - torej povprečno ene 260 na mesec (Kasneje se zmanjša to na ene 5 - 6 na dan). Točne cene plenic ne vem, kupujemo navadno dve vrsti - za ponoči obvezno Pampers Baby Dry v Muellerju - mislim, da so bile ene 13 EUR paket (notri jih je ene 70, pri večji št., npr. 4 pa jih je v paketu manj), kjer niso tako drage, druge pa so občasno iz DM, Muellerja, Hoferja ali pa Mercatorja - te so npr. ene 12 EUR, št. 5, jih je pa 70 v paketu. V glavnem na mesec stanejo ene 40 EUR + še čistilni robčki približno 6 EUR zraven. - potem še vata oz. blazinice - ena 2 EUR - fiziološka raztopina, krema za mazanje, kakšen šampon - na pamet izračunano ene 2 EUR/mesec Verjetno sem še kaj pozabila, v glavnem pa je to to. Stroški tekočega vzdrževanja otroka (brez obleke, ki jo marsikdo dobi, mi žal nismo bili med njimi ) v začetnih mesecih so znašali ene 100 EUR/mesec. Na srečo pa se pri drugem otroku (imamo 1,5 leta razlike) ta številka ne podvoji. Mogoče pa pri drugem bolj šparamo
< Sporočilo je popravil zaspancek1 -- 22.3.2011 9:50:06 >
|