zaspancek1 -> RE: Koliko stane dojenček (22.3.2011 9:48:44)
|
Meni se pa vprašanje nikakor ne zdi neumno. Kaj pa je narobe, če se vsaj malo pozanimaš koliko denarja mesečno potrebuješ za otroka [sm=zmeden.gif] Od same ljubezni tudi ne more živeti... Tudi jaz imam kolega, ki je dobil otroka še v študentskih letih, pa nikoli ni jamral - je dobil štipendijo, otroški dodatek, službo na podlagi štipendije, pa potem službeno stanovanje... skratka - živel je prav lepo in solidno, pa čeprav samo z eno plačo (ker je punca kao študirala, pa potem ni, pa spet zanosila,...). Vse to pa nikakor ne pomeni, da je čisto lepo živel brez denarja - ga oz. so ga imeli čisto dovolj, prišel je pač iz drugih virov (ki so, kolikor sedaj prizna, bili boljši, kot pa če bi oba takrat delala). V glavnem pa iz naše prakse: - AM - pri nas nismo dojili: oba naša sta bila konkretna pivca, tako da je bila škatla mleka za 3,5 dni. Mleko DM stane 4,95 EUR× 8,6 škatle na mesec = 42,57 EUR (ob uvajanju GH se je količina hitro zmanjšala, začeli pa smo z mlečnimi kašicami); - mlečne kašice - kupujemo takšne, ki vsebujejo AM - ena škatla je navadno za 5 obrokov po ene 3,80 EUR, cenejše so npr. Bebivita v večjem pakiranju, stanejo pa ene 6 EUR. Na mesec nas pride to ene 30 EUR. Skratka, mleko in mlečne kašice - ta strošek je vsaj prvih 6-8 mesecev še vedno ene 35 EUR/mesec. - plenice - v začetku se jih porabi kar veliko - ene 8, tudi 9 na dan - torej povprečno ene 260 na mesec (Kasneje se zmanjša to na ene 5 - 6 na dan). Točne cene plenic ne vem, kupujemo navadno dve vrsti - za ponoči obvezno Pampers Baby Dry v Muellerju - mislim, da so bile ene 13 EUR paket (notri jih je ene 70, pri večji št., npr. 4 pa jih je v paketu manj), kjer niso tako drage, druge pa so občasno iz DM, Muellerja, Hoferja ali pa Mercatorja - te so npr. ene 12 EUR, št. 5, jih je pa 70 v paketu. V glavnem na mesec stanejo ene 40 EUR + še čistilni robčki približno 6 EUR zraven. - potem še vata oz. blazinice - ena 2 EUR - fiziološka raztopina, krema za mazanje, kakšen šampon - na pamet izračunano ene 2 EUR/mesec Verjetno sem še kaj pozabila, v glavnem pa je to to. Stroški tekočega vzdrževanja otroka (brez obleke, ki jo marsikdo dobi, mi žal nismo bili med njimi[sm=smiley13.gif]) v začetnih mesecih so znašali ene 100 EUR/mesec. Na srečo pa se pri drugem otroku (imamo 1,5 leta razlike) ta številka ne podvoji. Mogoče pa pri drugem bolj šparamo [sm=zmeden.gif] [sm=jezicek.gif]
|
|
|
|