10ka
|
pozdravljene. no, mene se je včeraj lotil prehlad in sedaj kiham ter piham v službi. sodelavci iz pisarne so se kar pobrali na sestanke, očitno so v strahu pred okužbo. no moji otroci so na srečo že cel januar zdravi (še iz nosa jim ne teče, kar je za januar cel čudež), tako da se od njih nisem nalezla. ampak, še ni rečeno, da se oni ne bodo od mene tečka - v soboto je bilo v igralnici super, če si za, lahko to kdaj še ponovimo. glede avtosedeža pa - srečko je velik in pameten fant in bo hitro dojel, da je odpenjanje čisto napačno. lahko mu pa v avtu natakneš rokavice ali daš kakšno zanimivo stvar v roke, da za odpenjanje ne bo časa... pižamice na stopalca - katja je očitno ugotovila, da jo zebe, če spi spodaj brez in si nehala slačiti hlače od pižame. problem je torej rešen, saj imamo kopico dvodelnih pižamic, ki sedaj obdržijo pravilno lokacijo čez noč. smo pa katjo selili v posteljo z dimenzijami 140*70 kjer zdaj z užitkom spi vsako noč (razen seveda med 3 in 5 uro zjutraj). in posteljica 120*60 je po več kot treh letih razstavljena. še pleničko pa dudo damo stran (predvidoma v roku enega leta) in ne bo več "dojenčka" v naši hiši. nočno zbujanje med 3 in 5 uro zjutraj - je postal del obvezne nočne rutine. zbudi se vsaj ena, načeloma pa obe tam okoli 3h. tjaša hodi ponoči lulat, kar ni problematično, saj takoj zaspi nazaj. ko se zbudi katja, je to veliko bolj dinamično. najprej se s klici loti sestre, saj sta v isti sobi. kričati začne "TATA LUCI" - kar pomeni, Tjaša prižgi mi luč; pa "TATA DUDA DOL" - Tjaša, duda mi je padla, prosim, poberi jo; "TATA BUDI DAN" - Tjaša zbudi se, dan je!; potem nadaljuje "MAMI ATI KAV" ali "TAJ" - če hoče kakav ali čaj itd. na koncu tjaša spi v moji postelji, jaz besna in popolnoma neprespana v kuhinji pripravljam kakav, mož pa se zmedeno premetava po postelji, saj mu ob 4h zjutraj ni jasno, kaj te tri nore babe delajo okoli njega. par noči nazaj sem katjo najprej nežen način poskusila prepričat, da je čas za spanje (božanje, prepevanje, kuhanja kakava, pogovor in zvezdice uspavanke od 3-4 zjutraj), nakar sem se razjezila in ji zagrozila, da jo bom za eno minuto zaprla v kopalnico. in sem jo res, ampak za 30 sekund - ko sem odprla, je s sklonjeno glavo odkorakala do svoje postelje (cop cop cop v svoji roza pižamici) se vlegla in v trenutku zaspala!!!!! mulc cefizelj, jaz se pa tolk matram z njo vsako noč!!! kako pa pri vas kaj poteka vzgoja oz kdaj je čas za pogovor in kdaj pride do kazni? naši malčki namreč že dovolj razumejo, oz. so že sposobni dojemati vzročno posledične povezave. najaveni so na ritem in rutino ter v določenih zadevah že ločijo kaj je prav in narobe. niso več dojenčki in niso več samo na impulzih. pri nas sicer imamo rutino in nekatera trdna ter splošna pravila, vendar ne na vseh področjih. v določenih zadevah pač vsakodnevno improviziramo, saj vsega ne moreš upravitil...