Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Strah pred amniocintezo 17.11.2010 15:54:11
|
|
|
|
Anonimen
|
Zivjo,sem 4.noseca,pred to nosecnostjo 2 ss,torej si tega otrocicka neizmerno zelim!V casu poroda bom stara 38.let,g,mi je predlagala ac!Tega posega me je zelo strah,bojim se da bi prislo do ss,tega pa se neznosno bojim!Razmisljam da bi sla na nuhalno in dvojni presejevalni test,ker sta bolj varna,na ac pa ne!Je morda katera imela slab izvid aminocinteze,pa je rodila zdravega otroka?Je morda kjatera pa aminocintezi imela splav?Kako bi se vi odlocile?Vsak odgovor je dobrodosel,ker sem zelo prestrasena!hvala
< Sporočilo je popravil Flavia RR -- 18.11.2010 8:42:25 >
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 16:12:44
|
|
|
|
hanna80
|
No, sama sem pravkar opravila horionsko biopsijo, kar je podobno amiocentezi, oz. je malo neprijetnejše kot amino. Poseg je opravljen v 5 minutah, ni boleč. Jst bom dodala samo to, da lahko prav brez skrbi greš. To je moje mnenje, 1 % splava je možen, kje pa niso možni zapleti. Bom tudi tako rekla, če ti ni pomemnbo kakšnega otročička boš rodila, npr. kromosomske napake,,..., potem se lahko mirne duše odločiš da ne greš in sprejmeš kar bo. Drugače pa brez srtahu. Trenutno čakam na rezultate.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 16:28:20
|
|
|
|
tanjusi
|
Mene je bilo ac zeelo strah, sem tudi rekla da ne grem...bla je pa nuhalna ok, pa dvojni hormonski test tako slab , da mi je ac pripadala in bila priporočena... no potem me je zdravnik v genetski kar lepo pomiril in sem se odločila da grem... sam poseg je bolj neprijeten kot boleč, tri dni sem strogo počivala, pa je blo ok, pa tudi rezultat je bil ok, samo grozno je čakanje, na izvid...
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 20:52:02
|
|
|
|
ribica.
|
jaz sem enega otroka izgubila zaradi številnih problemov, pred tem sem bila pa še na Ac, da bi ovrgli oz.potrdili kromosomske napake. V naslednji nosečnosti sem izkoristila priliko in šla samo na AC. Samega posega me ni bilo strah, saj sem se hotela pomiriti, da s tem otrokom ni tako kot s prejšnjim. Po izkušnjah iz prejšnje nosečnosti, je najbolj ubijajoč občutek, občutek negotovosti. POseg ni boleč,, samo potem počivaj. Malo strahu je vsekakor prisotno, ampak to, da veš na čem si, odtehta strah. Zase pa sama veš, kaj bi ti pomenilo to, če bi tvoj otrok imel kromosomsko napako.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 20:58:50
|
|
|
|
tanjusi
|
Ribica, če sem sitna me ignoriraj , kakšen pa si imela rezultat prve ac... ko si napisala da ni blo pol ok, v katerem tednu pa si potem izgubila otročka , drugič pa je bilo potem vse ok ?
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 21:28:52
|
|
|
|
mateyka
|
Je morda katera imela slab izvid aminocinteze,pa je rodila zdravega otroka? ta test pač ni nuhalna in je točen (določene kromosome preštejejo in pregledjo) - ni možen slab izvid in da je potem vse v redu.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 17.11.2010 22:26:27
|
|
|
|
anika87
|
Anonimna, jaz sem imela leta 2008 po AC splav, 4. dan zaradi vnetja (v bistvu je bil že porod v 19. tednu). Nočem te strašit, samo pofočkam se, da veš, da se to res tudi komu zgodi, lahko pa mi pišeš, če te še kaj zanima. Drugače pa sem dala sinčka na obdukcijo in dobila izvid vse b.p. (drugače pa imam uravnoteženo translokacijo kromosomov).
Mamina sreča in očkov ponos, prijokal na svet sem brez zobkov in bos. Nejc moje je ime, naj zdaj vsakdo to ve! (24.06.09 ob 8.23) Iz pleničk se nam smehlja nekaj čisto majhnega. Štorklja je razprla svoja krila in naju še s hčerko obdarila. Zala,
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 18.11.2010 10:37:00
|
|
|
|
ribica.
|
rezultat 1:8, pa 4.6 mm svetline, pa še druge zadeve poleg. BIla sem noseča ravno 17 tednov, ko sem imela splav. Naslednjič je bilo vse ok.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 18.11.2010 19:32:58
|
|
|
|
PC Baby
|
Jaz sem pri prvem otroku imela amniocentezo tako, da so me 3x vbodli, ker prve dvakrat so prenisko in ni bilo dovolj plodovnice. Z vsakim vbodom se verjetnost splava za ful poveča pa sem donosila in rodila zdravega fantka, tako, da nič ne skrbi. Verjetnost je res zelo majhna.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 15:08:53
|
|
|
|
Anonimen
|
Mene tudi drugi teen čaka amniocinteza. o bom rodila bom stara 38 let, enega otroka že imam. Dolgo sem odlašala ali naj grem ali ne, NH je bila 2,1 , rizik 1:190, dvojni hormonski test pa je zadevo precej izobljšal 1:1380 , ampak vseeno me mal gloda: kaj če se ne izide kot bi se moralo. A je res tako neboleče.. pa traja baje 5-10 minut. meni bo amnioc. delal Pušenjak. Sicer ne vem ali je vprašanje na mestu, verjetno je strahu na posegu pri vsaki preveč, ampak a tukaj tudi spol vidijo? Predvidem da ja, le gledajo kromosome.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 19:01:20
|
|
|
|
tanjusi
|
, ampak a tukaj tudi spol vidijo? Predvidem da ja, le gledajo kromosome. Jaz sem dobila izvid in na njem napisano 46xx , kar pomeni punčka, tako da to ti hočeš nočeš napišejo , vidijo pa menda po kromosomih, katerega spola je otroček...
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 19:19:26
|
|
|
|
mateyka
|
jup, lahko. samo po moje moraš povedat, da bi rada vedla za spol. na švedskem ni npr. ne povejo avtomatično. samo če rečeš.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 19:43:26
|
|
|
|
tanjusi
|
jup, lahko. samo po moje moraš povedat, da bi rada vedla za spol. na švedskem ni npr. ne povejo avtomatično. samo če rečeš. Pri nas mislim da je avtomatsko, mene ni noben vprašal , ali želim vedet ali ne ,pa je bilo na izvidu---
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 19:56:09
|
|
|
|
PC Baby
|
pri nas moraš sestri, ki te popiše pred posegom povedat ali hočeš vedet za spol ali ne.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 23.11.2010 19:58:39
|
|
|
|
Kratka
|
Glede spola je tako, da če rečeš, da ne želiš vedet, potem ti ne napišejo na izvid, drugače pa napišejo. Anonimna, slab izvid amniocenteze in zdrav otroček pač ne greta skupaj. Tukaj je tako kot kaže izvid. Slaba nuhalna in zdrav otroček, to pa gre skupaj. Eno je neka verjetnost na podlagi meritev, drugo je pa preiskava kromosomov. Če želiš vedet ali bo tvoj otrok zdrav ali ne, spreglej tist % možnosti za splav in pojdi na amniocentezo. Če je opravljena strokovno, potem je možnost za splav res res majhna. Ali pa enostavno prvo pojdi na nuhalno in se potem na podlagi rezultatov odločaj. Najbolj pomembna pri rezultatu je velikost svetline in ne tist izračun na koncu, ko ti poveča verjetnost slabega izzida samo zaradi let, pa čeprav je svetlina majhna.
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 24.11.2010 11:12:28
|
|
|
|
mateyka
|
Ali pa enostavno prvo pojdi na nuhalno in se potem na podlagi rezultatov odločaj. Najbolj pomembna pri rezultatu je velikost svetline in ne tist izračun na koncu, ko ti poveča verjetnost slabega izzida samo zaradi let, pa čeprav je svetlina majhna. na švedskem jo sploh ne opravljajo, ker je tako nezanesljiva..
|
|
|
|
RE: STRAH PRED AMINOCINTEZO 24.11.2010 15:32:36
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka Ali pa enostavno prvo pojdi na nuhalno in se potem na podlagi rezultatov odločaj. Najbolj pomembna pri rezultatu je velikost svetline in ne tist izračun na koncu, ko ti poveča verjetnost slabega izzida samo zaradi let, pa čeprav je svetlina majhna. na švedskem jo sploh ne opravljajo, ker je tako nezanesljiva.. se strinjam s Švedi. tudi pri nas bi jo morali ukiniti
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 24.11.2010 16:11:58
|
|
|
|
krauca
|
lej, gre za tvojo (vajino) in samo tvojo (vajino) odločitev. če si pripravljena imet tega otroka, ne glede na to, če bi se izkazalo da ima downov sindrom, ne it. če pa zase veš, da bi ti bilo to "nesprejemljivo" pa moraš razmisliti o tem da le greš. jaz sem se tut ful bala (sem bila 37 3 mesece pred rokom), ravno zaradi tiste male možnosti da splaviš čisto zdravega otročka... to mi je bilo najhuje. ampak na koncu sem pretehtala - kolikor se kruto sliši - rajši tista majhna možnost da splavim zdravega otročka, kot možnost da imam (celo življenje!) otroka z downovim sindromom. to zame/za naju ni bila opcija. že tako je življenje težko in jaz priznam da temu otroku ne bi mogla bit tako dobra mami kot bi si želela oz. kot bi si zaslužil. iz strahu pa sem vseeno prej šla na NS, kot češ da se bom lažje odločila. pa ni bilo nič lažje. Nuhalna je bila čisto ok, kaj pa potem? Verjetnost za njeno pravilnost pa je 80%. In potem še dvojni hormonski test (na tega nisem šla) - skupaj naj bi bila verjetnost 90%. Če ti je 90% zadosti, potem je to zate TO. Jaz sem cincala gor in dol, dokler mi ni G rekla naj neham. Naj premisliva in se odločiva in potem nehava z razmišljanjem in greva po začrtani poti. In to mi je pomagalo. No, vsekakor mi ni bilo prijetno pred samim posegom. Ampak nekako se mi ke že po samem posegu (ki ni tak bau bau) odvalil kamen od srca, po 2-h tednih (baje kličejo če je kaj narobe že takrat) pa sploh ... in ko sem dobila izvid sem se od same sreče zjokala (HB sem bila takrat sama doma, sicer bi kdo mislil da je še kaj narobe). Vso srečo pri odločitvi ti želim. Meni (nasploh v življenju) pomaga vizualizacija - sama pri sebi si zamišljam kako bodo stvari (s)tekle in dejansko tako potem tudi grejo. Tako da, strah stran in pogumno kamor te pelje srce. LP K
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 24.11.2010 19:47:10
|
|
|
|
PC Baby
|
Meni je Pušenjak lepo reku: Vprašajte se kaj vam je huje: da splavite po amniocentezi, ali da imate celo življenje prizadetega otroka.
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 25.11.2010 11:04:33
|
|
|
|
tanjusi
|
Meni je Pušenjak lepo reku: Vprašajte se kaj vam je huje: da splavite po amniocentezi, ali da imate celo življenje prizadetega otroka. Je pa tudi res, tudi Pušenjak na eni temi odgovarja, ac izloči kromosomske napake, vseh drugih bolezni, ki pa jih lahko ima otrok pa ne...
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 25.11.2010 18:05:01
|
|
|
|
Rea35
|
Punce, kar se mene tiče vzemite amnicentezo kot privilegij, če vam pripada. Marsikatera bi šla samoplačniško, samo je zadeva (relativno) draga. Kakorkoli, NS je samo procent, statistika, slaba ali dobra, nima veze. Pač presejalni test. Kot hormonski testi. Kar se mene tiče, je to edina resna preiskava, ni presejalna temeveč diagnostična. Kar je pa precejšnja razlika. Zato izjave v stilu "so ji rekli da bo imel otrok tointo pa je bilo potem vse ok" tu niso na mestu. Sama sem iskala in dobila precej pravih informacij na to temo. V laboratoriju po določeni tehnologiji in pod določeno povečavo pregledajo število in zgradbo kromosomov. Logično je, da odčitajo tudi spol, saj sta spolna kromosoma zastopana v 23 paru kromosomov (sicer je spol v tem kontekstu za moj okus čist nepomemben podatek). Glede na to, da naredijo celoten kariotip ploda je seveda na mestu omeniti dejstvo, da amniocenteza ni pomembna zgolj za odkrivanje DS (je pa res, da je najpogostejša trisomija to - torej potrojen kromosom 21). Pri analizi kariotipa se lahko odkrijejo tudi razne druge kromosomopatije - nepravilnosti v zvezi s s kromosomi. Ne morejo pa naključno odkrivati vseh sort genskih preiskav - tega niti nihče ne trdi:). Tako da brez strahu, če vam AC pripada na napotnico oz. če si jo finančno lahko privoščite je moj glas absolutno ZA.
< Sporočilo je popravil Rea35 -- 25.11.2010 18:06:23 >
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 29.11.2010 8:06:42
|
|
|
|
Dada2
|
Se lahko po končani ac sama odpeljem z avtom domov ali je preveč tvegano? AC imam 7.12 v Lj. Hvala za odgovor!
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 29.11.2010 10:15:19
|
|
|
|
tanjusi
|
Se lahko po končani ac sama odpeljem z avtom domov ali je preveč tvegano? AC imam 7.12 v Lj. Hvala za odgovor! Jaz se nisem, mislim da ni najbolj pametno je še kar ena čudna bolečina in mene je mož v polležečem položaju pripeljal domov...
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 29.11.2010 14:29:23
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dada2 Se lahko po končani ac sama odpeljem z avtom domov ali je preveč tvegano? AC imam 7.12 v Lj. Hvala za odgovor! Načeloma pravijo, da ni nobenih ovir, zakaj se ne bi mogla - fizičnih. Bolj gre tukaj za psihične zadeve, nekatere so pod velikim stresom, so zaskrbljene, zato vožnjo odsvetujejo in je zaželeno, da te nekdo pripelje in odpelje. Sama sem imela s seboj partnerja, pa čeprav sem se dobro počutila, nisem bila pripravljena da bi sama vozila. Šele 4. dan po AC sem se vsedla za volan. Presodi sama, ti pa svetujem, da te nekdo pelje, če le imaš to možnost
|
|
|
|
RE: Strah pred amniocintezo 29.11.2010 14:43:29
|
|
|
|
maca81
|
Tudi jaz svetujem, da ne voziš sama domov. Pa fajn bi bilo, da doma res počivaš vsaj nekaj dni.
|
|
|
Najbolj brane vsebine v rubriki Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?