ronja
|
Ronja, te večkrat berem... Koliko ur dnevno tebi vzame kuhanje? user posted image Ker vidim, da res delaš stvari, ki jih niti izgovorit ne znam, bi jih pa jedla, ampak ne vem kje bi našla čas hehe, saj kuhanje ni nič bolj komplicirano, če se jed čudno imenuje . No, včasih je, nekatere stvari so res zamudne. Ampak sem mela dober trening: Ronja, ko je bila mala, se je drla tisto sekundo, ko je postala lačna in ni utihnila, dokler ni jedla (zdaj se je že navadila, da ni vse takoj). In potem sem gledala Ramsyja in sem si rekla: "če lahko tile spacajo celo jed v 15ih minutah, zakaj ne bi mogla jaz?" In sem poizkusila in se dejansko da - za eno osebo, seveda. Za 4 rabiš malo več časa... Ampak to je bil tak prelomen trenutek, da sem videla, da lahko zelo hitro kuham, če hočem . Nekaj časa sem imela potem prav veselje skuhat čim hitreje - in sem včasih res naredila za vse 4 v 20ih minutah in pokala od ponosa (vsako tele ma svoje veselje;) Zdaj sta malidve že bolj potrpežljivi in ne tekmujem več s časom . KOliko časa na dan kuham? Pa kako uro na dan verjetno, čez vikend pa več. Res pa je, da je lubi moj "prep cheff", kot se sam imenuje (dostikrat mi kaj nareže, sploh meso in naseklja zelišča - to skoraj vedno on dela), imam pa tudi kup kuhinjskih strojčkov, ki olajšajo (oz. pospešijo) delo (multipraktik in mikser predvsem, pa tudi kruhomat, vodogrelec, mikrovalovka za stopit čokolado, maslo, pogret kaj...) Dostikrat je tudi ključ v organizaciji: dosti (predvsem tujih) receptov ni tako kompliciranih, samo rabijo čas: torej da daš kalčke par dni prej kalit, da narediš 2 dni prej kislo testo, itd... Samo zmešat ni noben problem, namočit stročnice še manj... Samo moraš vnaprej mislit (to je pa včasih težko ). Nama se zdaj super obnese, da malo planirava jedilnike: pogledam, kaj morava porabit in si zapomnim, kje sem videla kak fajn recept s tem, dostikrat pa samo improviziram. to ne pomeni, da imava za vsak dan določeno, kaj bomo jedli, ampak samo, da imam en spisek jedi, ki jih lahko naredim iz tega, kar imam doma, zato da bom porabila stvari, da ne grejo stran. Kadar pa komu kaj zapaše, pa če je možno, naredimo to, ne glede na spiske, seveda. Spiski so fajn tudi zato, da jemo bolj raznoliko, da je enkrat riž, drugič testenine, tretjič krompirjeva jed, četrtič mlečna, petič kaka kruhova zadeva (cmoki,...), itd... Pa razična zelenjava, pa enkrat leča, drugič fižol, tretjič sejtan, četrtič ribe, petič meso,... Ker rutina ubija . Pa ker tako hitreje najdeš kako super jed kot če skoz kuhaš eno in isto. Danes bomo jedli mungove kalčke v jogurtovi omaki z rižem, ker se mi mungo valja po omari že čisto predolgo in ga bi rada porabila (zato sem jih predvčerajšnjim namočila, da so do danes vzkalili), zraven bo pa ali riž (to si je zaželel lubi) ali pa indijski kruhki (to si je zaželela pa Ronja) - bom videla, kdo si bo bolj želel . Za čez pa planiram grozdno pito, ker smo od dedija dobili domače grozdje in bi ga bilo škoda stran vršt .
|