|
RE: Mama, kje si? 28.8.2010 7:50:22
|
|
|
|
Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja kerensa, še nekaj me zanima: glede na to, da je Džovana baje naredila kaznivo dejanje, najverjetneje nekje v Sloveniji, še bolj verjetno ravno na področju Jesenic, če je od tam zbežala takrat, potem bi verjetno tvoj policijski komandir moral met o tem kak zapis - kako to, da ga ni našel? Sodeč po evidencah UDBE je Džovana naredila kaznivo dejanje po 249. členu KZ (sedaj je to ponarejanje denarja, v to, ali je bil takrat ta člen kaj drugega, pa se še nisem spuščala) leta 1976 (ko je bila uradno stara 14 let) na področju Ljubljane (kar se ujema z informacijami, da naj bi bila takrat v enem od ljubljanskih zavodov oz. domov. Z obema komandirjema obeh policijskih postaj, Grosuplje in Jesenice, sem govorila z vsakim po enkrat (z enim osebno, z drugim telefonsko). Grosupeljski je vpričo mene pogledal v računalnik, kaj ima na voljo o Džovani in po mojem mnenju obstajata dve možnosti. Prva: da ni videl/našel ničesar (na prvi pogled), ker so to evidence še iz časa YU, stare 34 let. Druga (zame manj verjetna, glede na vse ostalo, o čemer je tekel pogovor): da je kaj videl/našel, pa mi ni povedal. Kaj trenutno počne jeseniški, ne vem, mu bo pa še danes poslan e-mail (kakor prvič) s prošnjo po morebitnih novicah. IZVIRNO SPOROČILO: buči Kerensa, danes sem govorila z nekom, ki pravi, da se ljudje nekje v okolici Moravč prav dobro spomnijo Đovane in njenega sineka, pa gospe, pri katerih sta prvo leto živela (je sicer že pokojna). Najbrž ti to nič ne pomaga, če pa, lahko ob kavi kaj več pove ali pa ti mogoče da kak kontakt. Z ljudmi iz Negastrna se je že govorilo in njihovih opažanj, mnenj in takorekoč dejstev (če spomin vzamem kot dejstvo) imam malo morje. Čisto vsa, brez ene same izjeme, pa nakazujejo na to, da je Džovana oboževala svojega sina, da je hotela z njim oditi v tujino in da ga ni oddala prostovoljno (razen, če se je zgodilo kaj, za kar se še ne ve). Rejniško družino pa dobo pozna tudi moja bivša svakinja, ki je bila pri njej v reji. IZVIRNO SPOROČILO: petea Kaj pa je zdaj z mamo, najprej je bila Slavica, zdaj pa je Fata? Kako je z očetom - najprej je bil Italijan, sedaj je Bosanec? Kako je zdaj z bivanjem Džovane v Ljubljani (Kolizej) - je živela tam ali ne? Podatek o tem, da naj bi bilo Džovanini mami ime Slavica, je prišel iz spominov gospe, ki je živela v isti stavbi na Kolezijski ulici v Ljubljani. Podatek o tem, da ji je bilo ime Fata, je iz dosjejev UDBE. Kontakta gospe iz prvega stavka nisem mogla dobiti - niti za neuraden pogovor. Podatek o tem, da je bil Džovanin oče Italijan, je od iste gospe, pa še ona je to samo domnevala (če sem prav razumela). Podaka o tem, da je Bosanec, ni nikjer - samo sklepa se (po imenu), da je izhajal iz muslimanske družine, teh pa je bilo največ v BiH. To, da je Džovana z mamo Slavico začasno (2-3 mesece) živela pri Slavičini sestri Ljubinki (in njenemu možu, ki pa je bil začasno odsoten na delu v tujini) na Kolezijski ulici v LJ (in ne v Kolizeju), je spet podatek prej omenjene gospe. Uradnega dokaza o tem ni. Je pa ista gospa podala še nekaj zaenkrat nepreverjenih informacij (da je Ljubinka delala v hotelu Slon, da je Ljubinkin mož delal v Iraku, da sta skupaj, ko se je vrnil, odprla avtopralnico nekje na Dolenjski cesti v LJ, itd.). N najdem posta, tako, da ne vem, katera je zapisala, da je v dosjejih UDBE, nekaj strani naprej od strani 137, še en zapis o Giovanni Rodič. Isti podatki, kakor za Džovana Rodič, vendar s pripisom (ki ga pri Džovani ni), da je priimek (torej Rodič) lažen. Če to drži, potem potrjuje teorijo, da so ji priimek naključno dodelili na CSD Jesenice in odpira tudi novo vprašanje - kako sta se potem zares pisala njena starša?
|
|
|