ronja
|
Lahko manj masten sir. A pol bi lahko omakce pa juhice delala brez olja? Mislim se da čebulo brez prepražit?user posted image Hm al pa da res tako količino delam...ta velik pisker pa dam samo kapljico olja in potem se to na en krožnik skoraj ne pozna. Hvala.user posted image Aha, no potem se že da kaj najt:) Torej, ne smeš mleka in jajc, pa nobene maščobe, lahko pa ješ skuto in sir, ne? Po moje ni problem za žlico olja na toliko juhe - pri nas je je bilo še več in je še ostala za jutri - torej na en krožnik to pride 1/8 žlice, kar ti po moje nihče ne bo težil (sploh pa ne telo). Mislim, da je predvsem mišljeno, da ne smeš nobene maščobe - extra - saj veš, eni še pod majonezo namažejo maslo , pa nobene nutele in kupljenih slaščic itd... Če se ti luštajo sladkarije, lahko ješ kupljene gumi in žele bonbone, to nima nobene masti. Če te zanimajo kaki recepti brez mleka in jajc, se da marsikaj najt, če iščeš veganske recepte (potem pa še tam izločiš ali prirediš maščobo, če je potrebno -samo ti navadno itak jejo zelo zdravo hrano in ne pretiravajo z oljem). Ta juhica je simpl pa še kar nasitna: prepražiš čebulo in 2 stroka česna, daš čez na koščke narezan paradižnik (lahko kompliciraš in ga prej olupiš, seveda;), zaliješ z vročo zelenjavno juho (beri: z vročo vodo in vržeš not kocko, če to smeš, sicer pač samo vodo), pokuhaš, dodaš še lečo ( mi smo meli že kuhano iz zmrzovalnika, v receptu je pa navadna, leča se ne kuha dolgo - v receptu je rdeča, ki je sploh hitro kuhana - jaz sem not stresla rumeno (lubi se ne znajde glih, ker jaz tako nabašem zmrzovalnik, ko da sem Hudini ) in na koščke narezano papriko in na koncu daš not še kuskus (v receptu naj bi ga posebej naredila - samo ne vidim smisla, samo več posode je umazane, tako se ti pa še kuskus napije s tekočino od juhe in ima vse skup več okusa - samo malo več vode daš v tem primeru). In to je to. POtem ti predlagam kak vok: narediš en dober riž, ki ga skuhaš v toliko vode, da jo ravno vso popije, da ga ni treba nič odcedit (tako bo imel riž precej več okusa), fajn je recimo jasminov ali pa basmati - pri rjavem pazi, ker se dolgo kuha, moraš dat riž veliko prej gor. Zraven pa narediš vok omakico: (lahko najprej prepražiš česen in/ali ingver - samo ne vem, če ti to smeš), potem prepražiš različno zelenjavo (lahko tudi meso- tega popražiš posebej in daš potem ven na topel krožnik - lahko ga postaviš nad riž, recimo), pač začneš s tisto, ki se mora najdlje kuhat (najtršo) in potem do najbolj listnate, na koncu flikneš not še popraženo meso, če si ga dala in priliješ omako (voda, sojina omaka, rižev kis (a to smeš?), rjavi sladkor ali med, začimbe po želji (zate nič pekočega, ampak to velja tudi za nas, ker imamo Ronjo;), ko omakica zavre, jo pa zgostiš z žlico gustina razmešano v malo hladne vode. Pride precej njami. POtem lahko narediš polnjene bučke: bučke prerežeš, malo izdolbeš, izdolbeno maso narežeš, pa paradižnik in kruh tudi, vse to zmešaš, začiniš in napolniš v bučke. Čez potreseš sir in daš v pečico. njami. Za sladico si lahko narediš "enostavne skutine štruklje" - to je tisto, ko v bistvu ni štrukelj, ampak taka dokaj tekoča masa, ki jo kuhaš v krpi ali pa sopariš - samo da ti pač vzemi stran jajca (vprašaj dohtarje, če beljak pa smeš! Ker beljak kolikor vem skoraj nima maščob - bi ti pa prav prišlo, ker bi si lahko naredila kake španske vetrce za sladkarijo, pa kak biskvit tudi čisto lepo pride samo iz beljakov - glej pod "angel's food cake"). Skratka: zmešaš skuto in pšenični zdrob, to sopariš ali skuhaš, zraven ješ kompot in/ali marmelado, svojim lahko postrežeš pa še na maslu prepražene drobtinice zraven. Lahko si narediš jabolčne žličnike - recept sem že 1x pisala tu, pa na kuhariji tudi. Samo da ti pač ne podušiš jabolk na maslu, ampak na suho, ne bo enako gostljata omakica, ampak bo tudi za pojest. Za sladico si lahko narediš čežano, puding, korenčkovo halvo... Evo, to ej tako, iz prve iz glave. Povej, kaj še rabiš.
|