Zofy
|
IZVIRNO SPOROČILO: zimska Zofy - hvala za link. Izgleda super! Mogoče se celo zapeljemo do Beljaka. Do kdaj pa bodo te opice tam? Je to kot ZOO (mislim bodo skoz) al je samo trenutno čez poletje? to je skozi, samo od oktobra do pomladi ni ogledov, če sem si prav zapomnila. Vaney - pri nas ta varianta ne pali. Pri Juliji je (sej skozi pravim, da je bila kot da je ni), pri Mateju pa no way. Ko se on odloči, da ima dovolj, ima dovolj. Nič ne pomaga, da pridem zraven pa da mu kaj od daleč govorim. Sicer pa hvala, da si delila z nami tvojo metodo. Bom poskusila tudi jaz ga čimdle na tleh pustit z raznim pogovarjanjem ipd. Mogoče pa se še kaj na boljše obrne. Danes je bil med celim kosilom priden, po tleh se je puzal in se igral . Drugače pa glede debate med Jado82 in ne_jo: najprej predlagam, da če je katera prebrala kakšno novo knjigo o odnosu mama-otrok, o vzgoji ipd. da je tako dobra, da pridobljeno znanje in informacije še deli na forumu oz. vsaj na grobo opiše point knjige in napiše naslov. Ker je res poplava knjig in nimamo vse tako pridnih otrok, da bi lahko vse prebrale (včasih vidim v Tivoliju kakšno mamico, ki sedi na klopci tudi več kot uro in zraven bere knjigo, otroček pa spi...ah...). Jaz sem nazadnje prebrala knjigo Znanost o vzgoji in jo priporočam čisto vsem. Mi je pomagala boljše razumet Mateja in prav tako mojo dvoletno nagajivko Julijo. Ker vse razlaga s znanstvenega stališča in sicer kako delujejo človeški oz. otroški možgani. In tam piše to, kaj pravi ne_ja, da otrok ne joče kar za brezveze, ampak ker nekaj potrebuje. Njegovi možgani p eniso tako razviti ampak so še zelo nezreli, zato niso sposobni mišljenja v stilu "aha, če bom pa zdaj fejst tečen in fejst jokal, me bo mamica dvignila". Prej je tako, da jim je npr. dolgčas in se počutijo osamljene in oni to občutijo kot veliko stisko oz. celo kot bolečino (razloženo je vse katere snovi se izločajo v možganih in kako te snovi delujejo, ma si tega nisem zapomnila). Zato jih je treba dvignit in pomirit, ker dolgotrajen jok lahko celo poškoduje možganov zaradi snovi, ki se med tako velikim stresom izločajo. Tako, da dam prav kar obema, oz. vsaka ima po svoje prav. Jaz tudi mislim, da lahko otrok joče iz dolgčasa in imam dostikrat občutek, da Matej joče prav zaradi tega. Samo to je sedaj njegova poreba (in ne neka muha ali razvajenost) - da se muva, da se ga nosi sem, tja, da skače, se kotali, je aktiven, opazuje in raziskuje, zato mu to kot mama moram omogočit. Pač, je bolj zahteven. Julija ni rabila nibenih pomoči, tudi sedaj je zelo samostojen otrok, ona se sama zamoti in ne rabi nikogar. Če se pa naveliča nečesa, ji pokažeš kako novo finto, novo igro in je že zadovoljna in se igra dalje. Torej, po moje in glede na prebrano, je ta jok zaradi dolgčasa lahko zradi t.i. ločitvene stiske. Eni pač ne znajo bit sami in hitro padejo v stres, če jih pustimo same. In pol jok in obup. In pol je ta jok iz dolgčasa doživet tudi kot telesna bolečina, zato otrok joka in treba ga je potolažit. Zato tudi odsvetujejo v tej knjigi metodo "odmora" - da otroka, ki psihira, zapreš v sobo, da se pomiri. Ker lahko doživi hudo ločitveno stisko in je pol ta kazen enaka fizični kazni (tako piše v knjigi!). Če pa je še katera prebrala to knjigo in je njena interpretacija drugačna, pa naj pove, da se spet kaj novega naučim Aja, pa še to sem pozabila. Zimska, a ti boš šla jeseni na plavanje dojenčkov? Zaenkrat je rekla, da gre le Tinca Malinca. Bom javila, ko bom vedla kdaj tečaj začne. Zdaj me pa mož iz svojega laptopa meče..... Aja, Kati81, te pokličem!
< Sporočilo je popravil Zofy -- 3.8.2010 16:26:18 >