pikica*
|
IZVIRNO SPOROČILO: sazi Ampak tole je pa precej pogumno - vsak 70.000 kredita. Bosta sploh dobila toliko? Po moje bi morala imet kar konkretne dohodke, da bi vama ga toliko odobrili. Pa tudi, če vama ga bodo, je to zelo velika vsota, ki jo bo treba odplačat. Koliko časa bosta odplačevala? 20, 30 let? Sploh veš kako dolga doba je to? Raje pojdita nekam v najem ali pa kupita kakšno majše stanovanje, ki bo bližje vajinim zmožnostim. Za kredite bo še dovolj časa. Tole naj pa avtorica posta sama presoja. Vsak 70.000 kredita sploh ni tako "vesoljsko". Anuiteta za tak kredit na 15 let je cca 500 EUR. Za nekoga, ki ima samo malo več kot povprečno slovensko plačo, ki znaša skoraj 1000 EUR neto, to pomeni, da če sta taka 2, jima ostane 1000 EUR na mesec - da o tem, da ima lahko avtorica teme tudi višjo plačo od povprečne, ne govorimo. In mi, ki smo 4-članska družina ne porabimo 1000 EUR na mesec... Ni vesoljsko, ampek le ob predpostavki, da vse otane tako kot je. Kaj pa, če kdo od partnerjev zboli ali (bognedaj) umre itd. Takrat prihodki kar naenkrat padejo na polovico. Ni več denarja za odplačevanje kredita in na koncu cela družina ostane na cesti. Pa ostanimo pri tem, da bo vse šlo tako, kot je planirano - vas je tukaj res večina takšnih, ki bi si bili pripravljeni toliko trgat od ust za nekaj betonskih sten? Pa pride poletje in ne moreš na doput, ker ni denarja, pride zima, odpade smučanje, ker spet ni denarja. Ampak imaš pa stanovanje, to je pa res. Slovenci smo mahnjeni na nepremičnine in avtomobile . Za to dvoje smo se pripravljeni do grla zapufat in na račun tega so šle cene nepremičnin v nebo. Jaz bi na avtoričinem mestu vseeno raje razmišljala v smeri manjšega stanovanja. Iz napisanega nekako sklepam, da gre za mlajši par brez otrok. Torej bi brez težav kupila kakšno manjše stanovanje, ki bi bilo precej cenejše. Ne poznam sicer cen v NG, ampak predvidevam, da so nižje kot v LJ. To pomeni, da bi že za bistveno manj denarja lahko kupila čisto solidno stanovanje. Ne vem - jaz sem glede kreditov zelo "zajčevske" sorte. Mogoče je problem v tem, da vedno pomislim na negativne opcije, ki se ti lahko v teh 20-ih, 30-ih letih lahko zgodijo. Pa preveč ljudi okoli sebe vidim, ki so pred nekaj letih prav tako na izi vzeli velik kredit na 30 let, zdaj pa jokajo in stokajo, da komaj preživijo. Pa jih čaka še menjava avta pa kakšno vzdrževalno delo na stanovanju ali hiši. In zdaj vsi pravijo, da bi (če bi imeli še eno možnost) raje kupili kaj manjšega in predvsem z manj kredita.
|